BÖLÜM II: AK Parti "kültür iktidarı"nı neden kuramadı? Murat Belge: Hükümetler demiryolu yapar, liman yapar ama kültür yapmaz

Siyasi iktidar ve kültürel iktidar arasında bir bağ olduğu fikrine karşı çıkan Belge'ye göre, siyasi iktidarlar liman ve demiryolu yapar ama kültür yapmaz

"AK Parti 'kültür iktidarı'nı neden kuramadı" sorusunun cevabını aradığımız röportaj serisinin ilk bölümünde Yusuf Kaplan konuşmuş ve muhafazakarların sahip olmadığı kültürel iktidara aslında sekülerlerin de sahip olmadığını savunmuştu

Dosyanın bugünkü bölümünde Murat Belge konuşacak.

İletişim Yayınları’nın kurucusu Prof. Dr. Murat Belge 40 yılı aşkın bir süredir durmadan yazıyor. Halkın Dostları, Birikim, Milliyet, Cumhuriyet ve Radikal gibi birçok gazete ve dergide yazdı. Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi olan Belge, "çözüm süreci"ne katkı sunmak ve süreci halkla buluşturmak için kurulan Akil İnsanlar Heyetinin içindeydi. 

Belge geçtiğimiz yıl Oxford Üniversitesi’nde ders vermeye başladı. Oxford’daki görevinden arta kalan zamanları Türkiye’de geçiren Belge’yle kültürel iktidar ve AK Parti ilişkisini irdelediğimiz haber dosyasının 2. bölümü için röportaj yapmak üzere buluştuk. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Kültür bilgiden sonra başlar"

Belge, “kültürel iktidar” tanımını “oksimoron” kavramıyla açıklıyor: Frenkçeye Yunanca’dan geçen bir kavram var: "Oksimoron. Kendi içinde bir çelişki demek. ‘Bilinen sır’ ifadesindeki gibi. Oysa biliniyorsa sır değildir. Kültürel iktidar kavramı da oksimoron. Kültür dediğin şeyin iktidarı olmaz. Ölçüye de gelmez; iki kilo kültür diyemezsin. Kültürel iktidar diye konuşuluyorsa zaten baştan kültürün ne olduğunu bilmeyen insanların konuştuğunu anlıyoruz."

Kültürün bilgiye dayandığını ve aslında kültür denilen şeyin bilgiden sonra başladığını söyleyen Belge şu iddialarda bulunuyor:  

“Cumhurbaşkanı’nın seçmen kitlesi ya da partisinin tabanı kültür aşamasına geçecek bilgilerden büyük ölçüde yoksun. Bu nedenle buradan bir kültür çıkmıyor. Mesela, Cumhurbaşkanı yıllar önce şiir okuduğu için hapse atıldı deniliyor. O okuduğu şeye şiir denmez. Kafiyesi olan her şeye şiir diyebilir miyiz? Manzume diyebilirsin ama şiir demezsin. Onu şiir diye okumak kültürsüzlük emaresi. Tabii söylediğimin o öyle bir şey okudu diye adamın hapse atılmasını onaylamakla ilgisi yok ama onu şiir diye okuyor, kitlesi de şiir diye dinliyor. Cumhurbaşkanı yukarıda bir konumda olduğu için kitlesinin kültürel yoksunluklarını galiba daha iyi görüyor. Onun için de böyle konuşuyor. Hayatın inceliklerini tespit etme yeteneği olmayan ve ona göre yaşayamayan bir kitle. Karşısında da icabında hapse atabildiği insanlar var, o adamlar başka türlü işler yapabiliyor. Cumhurbaşkanı bunu da görebiliyor.


"Kültürel iktidar yolları kapatılmış vaziyette"

Burada sözü AK Parti’nin liberallerle kurduğu ortaklığın bitirilmesine getiren Belge, AK Partili Aziz Babuşcu’nun “Liberal kesimler şu ya da bu şekilde bizimle paydaş oldular ancak gelecek inşa dönemidir. İnşa dönemi onların arzu ettiği gibi olmayacak” sözlerine atıf yaparak şunları söylüyor:

Babuşcu’nun ‘Bunu söylemenin zamanı geldi’ diyerek kendi başına konuştuğunu sanmıyorum. Bu, ona ısmarlanmış bir cümleydi. Liberaller diye benim de aralarında sayıldığım –liberal falan olmadığım halde- bir avuç adam. Ulusalcılarla bitmeyen kavgamız nedeniyle bu iktidarı iktidar yapmak bizim üzerimize kaldı. ‘Yetmez ama evet’ demişiz de onun için böyle olmuş. O zaman böyle etkiliymişiz ama şimdi ‘Bu adama oy vermeyin’ diyoruz kimse dinlemiyor. AKP, iktidarının ilk yıllarında bir sürü şeyi doğru yapıyordu. Yanlış yaptığı zaman da destekleyeceğim diye bir şey yok. Yani Cumhurbaşkanı’nın 15 tane adamla bu ittifakı kapatması mesele değil de kitlesinin başka bir yerden haberdar olmasının önüne geçti. ‘Kitlem bu adamlardan etkilenmesin, benim adamlarım benim kalsın’ mantığıyla hareket etti… Bu, kendi adamlarıyla kültürün arasına set koymak demek. Ondan sonra “kültürel iktidar olamadık” diye hayıflanmanın bir anlamı yok. Zaten kültürlü olma yollarını kapatmış vaziyettesin.

"Hükümetler demiryolu yapar, liman yapar ama kültür yapmaz"

Belge siyasi iktidarların kültür yaratamayacağı görüşünde. Kültürün kendiliğinden gelişebileceğini savunan Belge, kültür bakanlıklarının da kültüre müdahale etmeye çalışan kurumlar olduğunu öne sürüyor. İktidarların görevinin herkesin kültürünü rahat yaşadığı, kolay erişilir hale getirildiği bir atmosferi sağlamak olduğunu ifade eden Belge şöyle devam ediyor:

 

murat belge röp (1).jpg
Belge, Independent Türkçe'den Cihat Arpacık'a konuştu


“Hükümetler demiryolu yapar, liman yapar ama kültür yapmaz. Yetkisini aşma eğiliminde olanlar her zaman çıkabilir. Ama yaptığı iş de bir trafik polisliğidir. “Sen dur, sen geç” gibidir yani. Olmayan bir şeyi yaratmak ya da olan bir şeyi yok etmek hükümetlerin elinde değildir. Hükümet olma gücünü kötüye kullanarak, suistimal ederek bunu yapmaya çalışabilir. Bu suistimali Joseph Goebbels (Nazi Almanyası’nın Propaganda Bakanı) yaptı. Hem modern resmi mahkum etmek için bir “yoz sanat sergisi” hem de kendisine göre olması gereken sanatın ne olduğunu göstermek için “iyi sanat sergisi” açtı. İyi sanat sergisinde gürbüz Germenleri resmettiler. İlk üç gün bütün ahali yoz sanat sergisi dediği sergiye gitti. İyi sanata kimse dönüp bakmayınca mecburen kapattılar, projeden vazgeçtiler. İşte bu bir müdahale biçimi. Ama Goebbels kültür bakanı değil propaganda bakanıydı. Yaptığı iş zaten propagandaydı. Bu kaygılar işin içine girdiği zaman kültür uçar gider. Kültür böyle bir atmosferde yaşayamaz. Bunun adını koymak gerekiyorsa, tamam propaganda bakanlığıyla böyle şeyler yapabilirsin ama buna nezaket gösterip adına kültür dememek gerekiyor.”

 

 

"Erken Cumhuriyet hükümetleri muhafazakar kültüre alan tanımadı"

Benzer yanlışları erken Cumhuriyet hükümetlerinin de yaptığını ve muhafazakar kültüre alan tanımamak için çaba harcandığını söyleyen Belge, bu nedenle, baştan yanlış olduğunu düşündüğü bu tartışmanın büsbütün garipsenemediğini ifade ediyor.

Birinin aklına Muhteşem Yüzyıl yapmak geliyor. Bunu yapan reklamcıların eli toplumun nabzında. Çünkü dertleri para kazanmak. Neyin popüler olacağını biliyorlar. Onlarda da uzun boylu bir sanat kaygısı yok, para kaygısı var. Ama para kazanmanın yolunun ahalinin zevklerinden geçtiğini bildikleri için onu kolluyorlar. Dizi başlıyor, cumhurbaşkanı çıkıyor “Kanuni’nin ömrü seferlerde geçti” diye müdahale ediyor. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı’nı memnun edecek bir şekle sokmaya çalışıyorlar. Televizyon seyircisi olarak devamlı sefer seyrettiğin zaman sıkılırsın. Mehmet Akif’in Çanakkale şiirini bir defa okursun, güçlü de bir şiirdir ama bütün ömrünü Çanakkale Şiirini okuyarak geçiremezsin. Bunlar başka bir şey bilmiyorlar.



Belge, kültüre Sovyetler döneminde de bazı müdahalelerin yapılmaya çalışıldığını söyleyerek bu durumdan ders alınmadığını öne sürüyor:

Yeni yeni yaygınlaştırılmaya başlayan “Neo-Ottomanism” diye bir şey çıktı. Bu da siyasetten gelen bir şey. Osmanlı kültürünün güzelliklerini gördüm de onun elinden tutayım diye bir kaygı yok. Başka nedenlerle; imparatorluk kavramı hoşuna gittiği için, iktidara tahvil etmek için yapılıyor… Fakat bilmiyor... Ne olduğunu bilmiyor. Bildikleri şey sadece büyük olduğu. Boyunu büyütünce güzel olacağını zannediyorlar.  İyi niyetli bir Vakıflar Genel Müdürü vardı. Bir takım restorasyon işlerine girişmişti. Bizi de yazarlar, gazeteciler olarak bu restorasyonları göstermeye götürdüler. Yıkık bir camiyi restore etmişler. Anıtsal da değil gayet mütevazı bir camiydi. Caminin duvarlarına aplikler koymuşlar. Camide aplik falan olmaz. Bakıyorsun bir gece kulübü havası var. Bunu iyi niyetle yapıyor ama nasıl yapacağını bilmiyor. Estetik kaygısı olabilir ama estetik bir birikimi yok. Bugünün zevklerine göre oraya bir şey koyuyor. Ya da Dubai’ye bakıyor, binalar büyük, denizin ortasına ada yapmışlar… Zaten Dubai güzel bir şehir değil onun taklidi daha da beter bir şey.

“Mimar Sinan Süleymaniye’yi, Selimiye’yi yaptı. O zamanın teknolojisiyle o kubbeyi oturtmak, asırlardır o kubbenin orada durmasını sağlamak müthiş bir matematik istiyor. Ama aynı zamanda estetik de istiyor. Mimar Sinan gibi bir adam bunları yapıyor. Bugün senin elinde beton gibi başka bir malzeme var. Tek tek taşlar koyarak kubbe yapmana lüzum yok, betonu kullandıktan sonra yüz metre çapı olan kubbe de yapabilirsin. Bugün daha büyük kubbe yapmak marifet değil. Betonu estetik olarak nasıl kullanabilirsin, hem bir camiden beklenen işlevi yerine getirsin hem de bu günün teknolojik imkanlarından bir estetik çıkarsın. Yok işte. Gidiyor Çamlıca’da ilginç bir şey yapıyor.”

"Gereğini yerine getirince Karakoç veya Zarifoğlu oluyorsun"

Taksim’de bir dönem yapılmak istenen Topçu Kışlası’nın oryantalist tarzda yapılmış bir bina olduğunu anlatan Belge, oryantalizmin, batının çok da beceremeden doğuyu süsleme biçimi olarak kullanması olduğuna işaret ederek “Sen neden onu yapıyorsun kardeşim. Sana mı düştü oryantalizm” ifadelerini kullanıyor. 

Muhafazakar olmanın kültürsüz kalmak anlamında olmadığını söyleyen Belge, “Kimse muhafazakar olduğu için kültürsüz kalmaya mahkum değil” diyerek Cahit Zarifoğlu, Sezai Karakoç ve Rasim Özdenören’den örnekler veriyor. “Kültürel olmanın siyasi iktidarla ilgisi olmayan, kendi içinde yolları var” diyen Belge, “Onları yerine getirdiğin zaman bir Sezai Karakoç ya da Cahit Zarifoğlu oluyorsun ama bunu çok az kişi yapıyor” diyor.

 

YARIN III. BÖLÜM: 

Müfid Yüksel: Dindar gençler Sezai Karakoç'un sadece adını biliyor
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU