UNRWA: 1 milyar dolardan fazla ihtiyacımız var

Lazzarini ayrıca, mülteciler için temel hizmetlerin yerine getirebilmesi ve maaşların zamanında ödenebilmesi için bağışların bu yıl için toplanmasını hızlandırmayı kabul eden bazı ülkelerden cesaret verici işaretler olduğunu vurguladı

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, ajansın Filistin ve Suriye'deki düzenli acil durum ve hayati hizmetlerini yürütebilmesi için 2021 yılında 1 milyar doların üzerinde ihtiyacı olduğunu açıkladı.

Lazzarini, Mültecilerin Haklarının Savunulması İçin Heyet 302'nin internet sitesine verdiği röportajda şunları söyledi:

"UNRWA’nın Filistin ve Suriye'deki acil durum hizmetlerini yönetmek için 550 milyon dolara ek olarak bu yıl düzenli hizmetlerini yürütebilmek için yaklaşık 806 milyon dolara daha ihtiyacı var."

Lazzarini, özellikle devam eden salgın ve krizin ekonomik sonuçları çerçevesinde mevcut verilerin ve tahminlerin bu yılın mali açıdan kritik geçeceği nedeniyle UNRWA'nın nakit akışının halen büyük bir endişe kaynağı olduğunu belirtti.

Lazzarini'nin açıklaması, UNRWA'nın Gazze Şeridi'nde “uçurumun kenarında olduğunu” duyurmasından iki aydan kısa bir süre sonra geldi.

UNRWA, en büyük destekçisi olan ABD’nin eski Başkanı Donald Trump yönetiminin ajansa yıllık 300 milyon dolar olarak tahmin edilen yardımını durdurmasının ardından son aylarda çalışanlarının maaşlarını ödemekte büyük zorluklar yaşadı.

Lazzarini, yeni Washington yönetiminin 2018'in başlarında askıya alınan UNRWA’ya yönelik ABD yardımının yeniden başlamasını olumlu gördüğüne dair göstergeler bulunduğuna dikkat çektiği açıklamasını şöyle sürdürdü:

“ABD'nin on yıllardır UNRWA’nın en büyük bağışçısı olduğunu unutmuyoruz. Birbirini izleyen ABD yönetimleri her zaman ajansın olumlu rolüne, siyasi bir çözümün yokluğunda bölgede temel bir istikrar faktörü ve önemli bir insani kalkınma olarak atıfta bulundular.  Sonuç olarak ABD bağışının UNRWA'ya tekrar sağlanması için elde edilen göstergeler ve gerçekleşen temaslar memnuniyetle karşılanmaktadır. Ancak UNRWA’nın yaşadığı mali kriz karmaşık olduğu için ABD’nin tekrar sağlanacak bağışlarından daha fazlasına ihtiyaç duyuyoruz.”

Lazzarini ayrıca, mülteciler için temel hizmetlerin yerine getirebilmesi ve maaşların zamanında ödenebilmesi için bağışların bu yıl için toplanmasını hızlandırmayı kabul eden bazı ülkelerden cesaret verici işaretler olduğunu vurguladı.

UNRWA’nın görevini, tarafsızlığını ve mültecilere hizmet etmedeki rolünü sorgulayan kampanyalara karşı çıkan Lazzarini, ajansa yönelik devam eden saldırıları “zorlaştırıcı” olarak nitelendirdi. “Bu durum bazen kurumun işini ve itibarını, aynı zamanda da mali kaynakları toplama becerimizi etkiliyor” dedi.

Lazzarini, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda UNRWA’nın lehine neredeyse oybirliğiyle oy kullanan ülkelerin adil ve kalıcı bir çözüme ulaşılıncaya kadar ajansa ve mültecilere yönelik siyasi ve mali desteklerini sürdürmeleri gerektiğini vurguladı.

UNRWA, Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi de dahil olmak üzere Ürdün, Lübnan, Suriye ve Batı Şeria'yı kapsayan beş operasyon alanında yaklaşık 5,6 milyon Filistinli mülteciye hayati hizmetler sunuyor.

Ajans ayrıca kayıtlı Filistinli mültecilerin sayısındaki artış, kötüleşen yaşam koşulları ve yoksulluk nedeniyle hizmetlerine yönelik artan taleple de karşı karşıya.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU