Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök, Rawest Araştırma tarafından, Kürt Çalışmaları Merkezi ve Yaşama Dair Vakıf (YADA) ile birlikte İngiltere Büyükelçiliği ve Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği’nin desteğiyle yürüttüğü, “Kürt Gençler’2020: Benzerlikler, Farklar ve Değişimler” araştırmasının sonuçlarını yazdı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
“Türkiye’deki siyasilerin dikkatle okumalarında yarar var”
Türkiye’de yaşayan 18-30 yaş grubundaki Kürt gençlerini daha yakından tanımayı amaçlayan ve Kürt gençlerin Türkiyeli gençliğin geneli ile aralarında benzerlikler ve farklılıklar, Kürt gençlerin gelecek planları ve dünya görüşlerini konu alan araştırmanın sonuçlarını yorumlayan Özkök, “Bu araştırmayı Türkiye’deki siyasilerin de dikkatle okumalarında yarar var” diye yazdı.
Türkiye’de Kürt gençlerin sorunları ve olaylara bakışları, Türk gençlerininkinden pek farklı olmadığının altını çizen Özkök, aradaki tek farkın Kürt nüfusunun daha genç olması olduğunu şu satırlarla yazdı: “15-29 arasındaki yaş grubu Türkiye genelinde yüzde 23.2’yken, Kürtlerin ağırlık olduğu 18 ilde bu oran yüzde 28.1. Yani Kürt nüfus oralarda daha genç”
Kürt gençlerinde siyasi kaygılar üçüncü sırada
Araştırmaya göre Kürt gençleri arasında yüzde 40 ile işsizlik en büyük kaygı nedeni olurken bunu yüzde 30’la geçim sıkıntısı, yüzde 8,5 ile de siyasi kaygılar takip ediyor.
Türk ve Kürt gençleri ne seyrediyor?
Türkiye genelindeki gençlerle örneklem alınan Kürt gençleri yüzde 43 ile birinci sıraya parodi programlarını koyuyor. Yüzde 39 ve yüzde 36 ile komedi programları ikinci sırada. İlk 12 tercih arasında ise siyasi içerikli programlar yer almıyor.
Özkök, çıkan bu sonucu şöyle yorumladı:
“Arkadaş şunu iyi bilelim... Türk ve Kürt gençleri birlikte gülmek, kahkaha atmak istiyor... Onu seviyor”
Hürriyet, Independent Türkçe