Uğur Dündar: Aşı ithalatı serbest bırakılsın; özel teşebbüs parayı bastırıp en güvenilir aşılardan Türkiye’ye getirebilir

Dündar, eczaneler eliyle aşılamanın yapılabileceğini ifade etti

Fotoğraf: AA

Sözcü gazetesi yazarı Uğur Dündar, Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunarak, "Özel teşebbüs şu anda bile parayı bastırıp en güvenilir aşılardan Türkiye'ye getirebilir. Aşı ithalatı serbest bırakılsın" dedi.

Dündar, KRT TV’de Gürkan Hacır'ın sunduğu Şimdiki Zaman programında konuştu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın aralık ayındaki açıklamalarına değinen Dündar, “11 Aralık’ta aşılar gelmedi. Eğer 11 Aralık’ta o aşılar gelmiş olsaydı 2 haftalık yine Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndaki laboratuvarlarda deneme ve acil kullanım onayı almak için birtakım çalışmaların yapılması gerekecekti. Diyelim ki 25 Aralık’a kadar bunlar sürecekti” dedi.

Dündar, “13 Ocak yerine Türkiye’de 25 Aralık’ta aşılamaya başlanmış olabilseydi ve sağlık çalışanlarınımız, hekimlerimiz gördük ki bir haftalık bir süre içinde aşılanabiliyormuş. Aşılanmış olacaklardı. Şimdi bakalım 25 Aralık’tan 13 Ocak’a kadar kaç hekimimiz ve kaç sağlık çalışanımız hayatını kaybetti, kaç yurttaşımız hayatını kaybetti” ifadelerini kullandı.

Yaşananların adının drama olduğunu belirten Dündar, “Dramanın bir başka ayağı da faz 3 çalışmasında Türk insanının yer aldığı Pfizer-Biontech aşısının bir tek dozunun bile şu ana kadar Türkiye’ye getirilememiş olması, dramanın boyutunu gösteren ikinci örnektir” diye konuştu.

Dündar şöyle devam etti:

Bizim insanlarımız faz 3 çalışmasına katılırken Türkiye, doları 6.86’da tutabilmek için 120 milyar dolar harcadı arkadaşlar. Bugün bir Adalet ve Kalkınma Partili üst düzey yetkili, Türkiye’nin coğrafyamızdaki çeşitli ülkelere 8.5 milyar dolar yardım etmesiyle övünüyor. Şimdi siz 25 Aralık’tan 13 Ocak’a kadar kaybettiğimiz hekimlerimizden, sağlık çalışanlarımızdan veya sokaktaki sıradan bir yaşlı yurttaşımızdan onun hayatını kurtarmaktan daha önemli görebilir misiniz ve o paraları harcasanız bugün o kaybettiklerimizi geri getirebilir misiniz?

“Ayrımcılık yapılıyor”

“Bu işin şakaya gelir bir tarafı yok. Bugün çok ağır bir sorumluluktur, çok ağır bir vebaldir ve bu gerçek biline biline hala aşıda ayrımcılık ve çeşitli bahanelerle kayırımcılık yapılmaktadır” iddialarını dile getiren Dündar şunları kaydetti:

Şimdi çözümü söylüyorum. Benim anladığım kadarıyla yerli aşının beklenmesine yönelik bir toplumsal algı oluşturulacak. Ama şimdi çözüm şurada. Eğer iktidar bunu başaramadıysa bu bağlantıları yapamadıysa, bilemiyoruz yapıp yapamadığını, onun için yapamadıysa diyorum, bıraksınlar özel teşebbüse. Evet özel teşebbüs şu anda bile parayı bastırıp en güvenilir aşılardan Türkiye’ye getirebilir. Aşı ithalatı serbest bırakılsın. Bakın İsrail, Pfizer-Biontech’de yurttaşlarına yaptığı tüm aşıların sonuçlarını olduğu gibi apaçık paylaşma taahhüdünde bulunarak daha bir iki gün önce yeni bir parti aşı bağlantısı yaptı. Demek ki parayı bastırdığınız zaman ya da bir takım operasyonları yaptığınız zaman aşı alınabiliyor halen. Diyelim ki aşı ithal edildi, bunun fiyatını kontrol etmek Sağlık Bakanlığı’nın görevi. Türkiye eczacıları, tıpkı grip aşısını uyguladıkları gibi tıpkı eksi 70 derecede korunması gereken aşı bu kapsam dışında tutulabilir. Yani Sinovac gibi 2 ila 8 derece arasında korunması gereken aşılar bunlar. Eczacılar, bu konuda çok deneyimli. Türkiye Eczacı Odaları örgütlenebilir ve eczaneler eliyle bu aşılama yapılabilir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU