El-Ula Zirvesi öncesinde Körfez ülkelerinden olumlu mesajlar gelmeye devam ediyor

Dubai Emiri Maktum, özellikle bölgenin büyük ve çok sayıda zorlukla karşılaştığı bu dönemde Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üye ülkeleri arasındaki dayanışmanın ve çabaları birleştirmenin önemini vurguladı

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkan Yardımcısı ile Kuveyt Dışişleri Bakanı’nın Dubai’deki görüşmesinden bir kare (BAE) resmi haber ajansı WAM)

2020’nin Aralık ayında çoğu Körfez ülkelerinden ve son olarak dün Mısır’ın başkenti Kahire’den, bölge ülkelerinin ve halklarının istikrar ve güvenliğinin güçlendirilmesi amacıyla özelde Körfez genelde Arap hedeflerinin birleştirilmesi yönünde olumlu mesajlar verildi.

Körfez krizinin çözümüne ilişkin umut sesleri Kuveyt’ten yükseldi. Diplomasi kapısını açık tutan ve krizin tarafı olan ülkeler arasında arabuluculuk için çabalayan Kuveyt, 2020’nin Aralık ayında çabalarının meyve verdiğini duyurdu.

Kuveyt Dışişleri Bakanı Ahmed bin Nasır es-Sabah, Körfez krizine son vermek amacıyla çıktığı diplomasi turunu dün sabah Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) başkenti Dubai’de tamamladı. Sabah, Dubai’de BAE Devlet Başkan Yardımcısı, Başbakanı Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum ile görüştü. Maktum, merhum Kuveyt Emiri Sabah el-Ahmed’in Körfez ülkelerini bir arada tutma yolunda üstlendiği öncü rolü takdir ettiğini belirterek, çeşitli düzeylerdeki BAE-Kuveyt ilişkilerinin derinliğine övgüde bulundu.

BAE resmi haber ajansı WAM’ın aktardığına göre, Dubai Emiri Maktum, özellikle bölgenin büyük ve çok sayıda zorlukla karşılaştığı bu dönemde Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üye ülkeleri arasındaki dayanışmanın ve çabaları birleştirmenin önemini vurguladı. Maktum, “BAE Devleti, yönetimi ve halkıyla, KİK ülkeleri ve halklarının yüksek ulusal hedeflerinin gerçekleştirilmesi için yapılan her şeyi destekliyor” ifadesini kullandı.

WAM’ın haberine göre, Sabah ve Maktum, bölgedeki gelişmeler ve mevcut durumun yanı sıra Körfez ülkelerinin ortak hedeflerinin gerçekleştirilmesi ve bu ülkelerin halklarının istikrar ve güvenliğini güçlendirilmesi amacıyla yapılan istişarelerin tamamlanmasının önemi hakkında konuştular.

Sabah ve Maktum’un görüşmesiyle eşzamanlı olarak, Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sefir Ahmed Hafız, dün Kahire’de düzenlediği basın toplantısında, “Uzlaşı, yapıcı işbirliği ve tüm tarafların çıkarlarının korunmasını sağlıyor” dedi.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri de geçen ay, Kuveyt’in kapsamlı Körfez uzlaşması yolunda gösterdiği gayreti takdir ettiklerini ve Kuveyt’in ortak Arap çıkarlarına hizmet eden bir çaba sarf ettiğini dile getirmişti.

Arap ve Körfez ülkeleri, Arap ve Körfez bölgesinin her türlü yabancı müdahaleye karşı korunması yolunda verilen çabaların birleştirilmesini desteklediği bir dönemde, Suudi Arabistan da KİK üye ülkeleri arasında birlik ve beraberliği güçlendirmeyi hedeflediği KİK Yüksek Konseyi 41. oturumuna ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Oturum Salı günü Suudi Arabistan’ın El-Ula kentinde düzenlenecek.

Bir gün sürecek zirvede, ortak Körfez çalışmaları, bölgenin güvenliği ve istikrarın güçlendirilmesi gibi meselelerin görüşülmesi bekleniyor.

Zirvede ayrıca Körfez ülkelerinin ekonomilerine zarar veren Kovid-19 salgının yansımaları ve etkilerinin üstesinden gelinmesi için atılması gereken adımlar masada olacak.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU