Yeneroğlu'ndan iktidara tepki: Uygur Türklerine uygulanan zulüm karşısında sessizliğiniz daha ne kadar sürecek?

Çin ile yapılan iade anlaşmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yeneroğlu, "İade anlaşması yürürlüğe girerse, Uygurlara yapılan zulme iktidar da ortak olmuş demektir" dedi

Fotoğraf: AA

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı ve milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Çin ile Türkiye arasında immzalanan suçluların iadesi anlaşmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İmzalanan anlaşma ile belirlenen iade şartlarının keyfi yorumlanmaya açık ve geniş kapsamlı kriterler olduğunu ifade eden Yeneroğlu,  "Çin’de adil yargılanma hakkının ihlal edileceğine ilişkin ciddi şüphelerin bulunmasına rağmen söz konusu anlaşmanın imzalanması uluslararası hukuka aykırıdır" dedi.

Yeneroğlu, anlaşmanın yürürlüğe girermesi halinde Çin'den kaçarak Türkiye'ye gelen Uygur Türklerinin, iktidarın takdirine göre doğrudan Çin'e iade edilme tehlikesi ile karşı karşıya kalacağını aktardı.

Yeneroğlu şöyle devam etti:

Çin’de hakkında soruşturma açılan bir Uygur Türkünün anlaşmanın geniş kapsamı nedeniyle iade edilmesi, Uygur Türklerine uygulanan muameleye iktidarın ortak olması anlamına gelecektir. Kaldı ki bu sözleşmeye dayanarak Uygur Türklerinin iade edilmesi gerçekleşirse, uluslararası geri göndermeme yükümlülüğümüz de açıkça ihlal edilecektir.

Çin'den gelecek koronavirüs aşılarına da değinen Yeneroğlu, "Çin’in ürettiği Covid-19 aşısının Türkiye’ye ulaştırılması sürecinin, Çin’de yakın zamanda yürürlüğü giren suçluların iade anlaşması ile ilişkili olduğuna dair iddiaların açıklığa kavuşturulması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

"Yerli ve milli' olmayı kimseye bırakmayan üçlü iktidar koalisyonuna soruyoruz" diyen Yeneroğlu şöyle devam etti:

Çin Halk Cumhuriyeti Covid-19 aşısı karşılığında Türkiye’ye sığınan mazlum Uygur Türklerinin iadesini mümkün kılacak anlaşmanın yürürlüğe girmesi şartını sizlere ön şart koşmuş mudur? Çin Halk Cumhuriyeti tarafından sistematik şekilde ağır insan hakları ihlallerine uğrayan Uygur Türklerinin yanında olmanız gerekirken, bu anlaşmayı TBMM gündemine alacak mısınız?  Uygur Türklerine uygulanan zulüm karşısında sessizliğiniz daha ne kadar sürecektir?

Yeneroğlu, iktidarı Çin Halk Cumhuriyeti’nin Uygur Türklerine yönelik insanlık dışı muamelesne karşı açık ve net bir tavır almaya davet etti.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU