Mısır, ana içilebilir su kaynağı Nil Nehri’ndeki payını güvence altına alma çabalarını, yağmur suyu toplama amaçlı barajlar ve yer altı su depoları başta olmak üzere ortak kalkınma projelerine katılarak Nil Havzası ülkeleriyle daha fazla iş birliği yaparak, yoğunlaştırıyor. Bu projeler arasında, Nil Nehri’nin ana kollarından biri üzerine inşa edilen bir baraj nedeniyle Mısır’la gerilim yaşamasına rağmen Etiyopya'da bir hidrolik laboratuvarı kurulması projesi de yer alıyor. Kahire, Etiyopya’nın Nil Nehri’nin ana kollarından biri üzerine inşa ettiği Rönesans (Nahda) Barajı’nın yaklaşık 55,5 milyar metreküp olan su payını tehdit ettiğini söylüyor.
Gözlemcilere göre Mısır’ın politikası şu anda Nil Nehri Havzası’ndaki ülkelerle (Mısır ve Etiyopya dışında 9 ülke) ilişkilerini güçlendirerek, nehrin çoğu israf edilen su kaynaklarını herkese fayda sağlayacak kalkınma projelerinin sayısının artırılmasına dayanıyor. Mısır Su Kaynakları ve Sulama Bakanı Muhammed Abdulati’ye göre Nil Havzası ve Afrika ülkeleri ile ikili iş birliği, Mısır’ın dış politikasının ana başlıklarından biri. Abdulati dün yaptığı açıklamada, Mısır’ın, söz konusu ülkelerin vatandaşlarına doğrudan fayda sağlayan birçok kalkınma projesini sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunacak şekilde uygulamak için insan gücü ve çeşitli teknik ve kurumsal deneyimlerini, su kaynakları ve bu ülkelerin diğer alanları için sunuyor. Abdulati ayrıca Mısır ve Afrika ülkeleri arasındaki su kaynakları alanındaki iş birliğinin, başarılı bir iş birliği modeli olarak görüldüğünü söyledi.
Geçtiğimiz yıllarda birçok projenin hayata geçirildiğini belirten Abdulati, bu projeler arasında sürdürülebilirlik amacıyla güneş enerjisi teknolojisi kullanılarak uzak bölgelere temiz içme suyu sağlamaya yönelik çok sayıda yağmur suyu toplama barajı ve yer altı içme suyu depoları olduğunu kaydetti. Abdulati, bununla birlikte Uganda'da yağmur suyu toplamak için 7 baraj ve 75 yeraltı su deposu, Kenya'da 180 yeraltı su deposu, Tanzanya'da 30 yeraltı deposu, Sudan'ın Darfur eyaletinde 10 su kuyusu, Güney Sudan’ın başkenti Juba’da 6 yer altı su deposu ve ayrıca Güney Sudan’ın Wau şehrinde nehir suyunu su yollarının yakınındaki insanlara ulaştırmak için bir su tedarik ünitesi kurulması çalışması olduğunu açıkladı.
Mısırlı Bakan, Bakanlığının, Güney Sudan’daki çok amaçlı Wau Barajı projesi için teknik ve ekonomik fizibilite çalışmaları hazırlamak gibi Afrika ülkelerindeki insanlara elektrik ve içme suyu sağlamak amacıyla çok amaçlı barajlar inşa etmek için gerekli çalışmaların hazırlıklarına katkıda bulunduğunu belirtti.
Abdulati ayrıca Mısır Su Kaynakları ve Sulama Bakanlığı’dan bazı yetkililerin, Fomi Çok Amaçlı Baraj ve Cogpedo Hidroelektrik Kompleksi’ndeki çalışmaları ve gelişmeleri değerlendirmek üzere Gine’nin başkenti Konakri’yi ziyaret eden Mısırlı uzmanlardan oluşan heyete katıldıklarını aktardı.
Afrika ülkelerindeki su yollarının temizlenmesi alanında hâlihazırda beşinci aşaması uygulanmakta olan büyük göllerdeki su bitkilerinin büyümesinin kontrol altına alınmasına yönelik Mısır-Uganda ortak projesi, şuan ikinci aşaması uygulanmakta olan Uganda'nın batısındaki Kisisi bölgesi sel riskini önleme projesi, Güney Sudan’ın Wau şehrinde su yollarını arındırma projesi gibi çok sayıda proje bulunuyor. Teknik yeteneklerin artırılması alanında ise Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da bir hidrolik laboratuvarı kurulması ve Güney Sudan'da türünün ilk laboratuvarı olarak kurulan Juba'daki su kalitesini analiz etmek amacıyla bir laboratuvarın kurulması için teknik destek sağlandı.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Şarku'l Avsat
© The Independentturkish