Çavuşoğlu'ndan Sputnik-V aşısı açıklaması: Rusya ile işbirliği yapıyoruz, ortak aşı üretimi gerçekleştireceğiz

Rusya ile ortak koronavirüs aşısı üretileceğini belirten Çavuşoğlu, "Bu işbirliğinin amacı sadece aşı tedariği değil, ortak aşı üretimidir. Türkiye'de de bu aşının üretilmesidir ve bu hedefe doğru ilerliyoruz" dedi

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Soçi’de iki bakanlık arasındaki “2021- 2022 İstişareler Planı İmza Töreni ve Ortak Basın Toplantısı”nda açıklamalarda bulundu.

İki ülkenin ilişkilerine değinen Çavuşoğlu, Türkiye ve Rusya arasında ticarette 100 milyar dolarlık hedefin olduğunu ve bunun yakalanması için ticaretin artırılması gerektiğini söyledi.

Çavuşoğlu ayrıca, Rusya'nın Türkiye'den domates ihracatında kota artırımına gideceğini duymaktan memnun olduğunu dile getirdi.

İki ülkenin ilişkilerinin önemine vurgu yapan Çavuşoğlu şöyle devam etti:

Diplomatik ve resmi pasaportlara vizeyi kaldırdık. Zaten Rus vatandaşları ülkemize vizesiz geliyorlar. Türk vatandaşlara yönelik de vizelerin tamamen kaldırılması gerektiğini bugün vurguladık. Bu yıl pandemiye rağmen tüm dünyaya örnek olan güvenli turizm önlemleriyle iki milyondan fazla Rus turisti ülkemizde ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduk.

Toplantıda bölgesel konularında ele alındığını belirten Çavuşoğlu, Karabağ konusuna değinerek, "Karabağ'da bir ateşkes tesis edildi. Rus barış gücü misyonu sahada, ortak gözlem merkezi ise kuruluyor. Burada amacımız kalıcı barış ve istikrar. Bunun için tüm imkanları seferber etmemiz lazım. Bölgede kalıcı bir barış olursa Türkiye-Ermenistan olarak ilişkilerimizi normalleştirebileceğimizi söyledik" dedi.

Suriye'de kalıcı bir barış ve çözüm için çabaların sürdürüleceğini de belirten Çavuşoğlu, "Rusya'nın rejime dönük olumlu çabaları etkili oluyor. Ortadoğu konusunda Rusya ile görüş birliği içinde olmaktan mutluluk duydum. Bölgesel konular işbirliğini geliştirmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"S-400 konusunda geri adım atmayacağız"

İki bakan daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"Batılı ülkeler Moskova-Ankara arasındaki diyalogta ne gibi bir rol oynayabilir?" sorusuna cevap veren Lavrov, "Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkiler son derece kıymetli. Kendimize yetiyoruz diyebiliriz. Kimsenin dostane olmayan, kimsenin kaprislerine bağlı değil. Ülkelerimizin milli çıkarlarını savunuyoruz. Çıkar konusunda uzlaşma sağlama çabasındayız" dedi. 

Çavuşoğlu ie şu yanıtı verdi:

Türkiye olarak yaptırımlara karşıyız, kime yönelik olursa, kimden olursa olsun. Geçmişte AB'nin Rusya'ya yaptırımları oldu. Biz kesinlikle katılmadığımız gibi doğru olmadığını da söyledik. Yaptırımlarla sorunlar çözülemez. ABD'nin son yaptırım kararı da yanlış bir karardır. Kararın kendisi yanlış. Yaptırımlarla geri adım atmayacağımızı da herkes çok iyi bilir. S-400 konusu dahil, tüm sorunları diyalogla çözmeyi seçtik. Aynı şekilde AB ülkeleri de bizim diğer ülkelerle ilişkilerimizi sorgulamak yerine, diyaloğu seçmelerini tavsiye ediyoruz.

"Putin teklif etti, Cumhurbaşkanımız talimat verdi"

Türkiye'nin, koronavirüse karşı geliştirilen Sputnik-V aşısını satın alıp almayacağıyla ilgili soruya ise Çavuşoğlu şu cevabı verdi:

Kovid döneminde vatandaşların tahliyesi, turizm de dahil iyi bir ilişkilerimiz oldu Rusya ile. Sayın Putin, Sputnik-V ile ilgili Cumhurbaşkanımıza telefonda bir teklifte bulununca, hemen Cumhurbaşkanımız Sağlık Bakanı'mıza talimat verdiler. Onun neticesinde kurumlarımız arasında mutabakat zaptı imzalandı. Sputnik-V ile ilgili ilave bilgiler talep edildi. Sağlık Bakanımız da bu bilgilerin Rusya'dan gelmeye başladığını söyledi. Bu işbirliğinin amacı sadece aşı tedariği değil, ortak aşı üretimidir. Türkiye'de de bu aşının üretilmesidir. Ve bu hedefe doğru ilerliyoruz.

"Rusya ile tam başarı elde edemedik"

Libya konusuyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, ateşkes konusunda Rusya ile tam başarı elde edilemediğini belirtti.

Libya'da tek çözümün siyasi olduğuna inandıklarını kaydeden Çavuşoğlu, Tobruk merkezli güçlerin lideri Hafter'in Türkiye'ye yönelik açıklamalarıyla ilgili, "Başka bir ülkenin veya herhangi bir kişinin buna Hafter dahil, 'Türkiye ayrılsın' deme hakkı yoktur.Hafter'in tehdit diline taviz vermeyiz. Bize tehdit olursa gereğini yapmayan tereddüt etmeyiz" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU