Sudan’da iktidardaki Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) koalisyonundan ismini vermek istemeyen bir yönetici, bakanlıkların geçiş sürecinin ortakları arasında paylaştırılacağına ilişkin söylentilerin, ilgili tarafların konuya dair önerilerinden ibaret olduğunu ve bu hususta nihai bir anlaşma yapmadıklarına işaret ederek, mevcut geçiş hükümetinin feshedilmesi ve yeni bakanlar kabinesinin kurulması sürecinin yılbaşından önce tamamlanacağını açıkladı.
ÖDBG Merkez Komitesi’nin önde gelen isimlerinden olan yönetici, silahlı hareketlerin Eğitim ve Öğretim Bakanlığı ile Kalkınma ve Bayındırlık Bakanlığı’nın yanı sıra Dışişleri Maliye ve Federal Yönetim gibi otorite bakanlıklarını talep ettiğini bildirdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
ÖDBG’nin en üst siyasi organı olan Merkez Komitesi’nin görevlerinden biri de koalisyonda yer alan grupların sunduğu bakan adaylarının isimlerini teslim almak ve daha sonra liyakat kriterine uyan ve üzerinde uzlaşı sağlanan adayları onaylayarak Başbakan’a sunmaktır.
Yönetici, üzerinde mutabık kalınan işlemin kabine değişikliği değil, hükümetin feshedilmesi ve yeni kabinenin kurulması uygulaması olduğuna dikkat çekti.
Yeni hükümet, bazı bakanlıkların (Ticaret, Sanayi Enerji, Maden, Çalışma ve Toplumsal Kalkınma) dağıtılmasının ardından 23 bakanlıktan oluşacak. Buna ilave olarak, kabineye Barış Bakanlığı adıyla yeni bir bakanlığın eklenmesi önerildi. Değişiklikler arasında ayrıca ÖDBG’ye, Egemenlik Konseyi ve Geçici Yasama Meclisi’ndeki silahlı hareketlerin temsilcilerini belirleme yetkisi verilecek.
Kaynakların aktardığına göre, Başbakan Abdullah Hamduk geçtiğimiz günlerde Adalet, Sulama ve Vakıflar ve Din İşleri bakanlarının yeni kabinede de görevlerine devam etmelerini önerdi.
Yönetim çevrelerinin, bütün bakanlıklar için sunulan aday listesi üzerinde uzlaşıya varmak amacıyla önümüzdeki saatlerde toplanması kararlaştırıldı. Devrimci Cephe, toplantılar sırasında hükümetin feshedilmesi ve yeniden kurulması gerekçesini öne sürerek, Bakanlar Kurulu’ndaki sandalye sayısını Barış Anlaşması’nda mutabık kalınan sayının üzerine çıkacak şekilde artırma yolunda baskı uyguluyor.
Öte yandan, ÖDBG koridorlarında, ÖDBG’nin eyaletlerdeki komitelerinden gelen aday listelerine yapılan itirazlar göz önüne alınarak, Geçici Yasama Meclisi’nin kuruluşunu hızlandırmak için yoğun istişareler yürütülüyor.
Sudan’da iktidardaki koalisyon, daha önce yaptığı açıklamada, yeni kabinenin kuruluşunda bakanlıkların paylaşımı hususunda ön anlaşma olduğu iddiasını yalanlamış ve Merkez Komite’nin kadın ve erkek adayları liyakat kriterine göre onayladığını belirtmişti.
Başbakan Abdullah Hamduk, daha önceki bir açıklamasında, barış süreci taraflarını da dahil etmek ve geçmişte yaşanan olumsuzlukların ve hükümet performansının düzeltilmesi amacıyla hükümetin 25 veya 26 bakanlıktan oluşacağını belirtmişti. Hamduk, bu adımın Enerji, Sanayi, Ticaret, Çalışma ve Toplumsal Kalkınma bakanlıklarının dağıtılmasının ardından geleceğini kaydetmişti.
Barış Anlaşması’na göre silahlı hareketler, Bakanlar Kurulu’na yüzde 25 oranında katılım sağlarken, önümüzdeki günlerde yeniden oluşturulması beklenen geçici Egemenlik Konseyi’nde 3 sandalye, Geçici Yasama Meclisi’nde de 75 sandalye sahibi olacak.
Bazı siyasi grupların temsilcilerini değiştirmek istediğini ilan etmesi dikkate alındığında Sudan’daki geçiş yönetiminin temelini oluşturan Egemenlik Konseyi ve Bakanlar Kurulu’ndaki yüzlerin değişmesi bekleniyor.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
© The Independentturkish