Dünya alkol tüketimi 30 yıldan kısa sürede yüzde 70 arttı

Çin, Hindistan ve Vietnam gibi orta gelirli Asya ülkelerinde alkol tüketiminde ciddi artış gözleniyor

1990’da 20 bin 999 milyon litre olan küresel alkol tüketimi 2017’de 35 bin 676 milyon litreye çıktı / Fotoğraf: AA 

Adam Forrest - The Independent

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Küresel Hastalık Yükü Çalışması’nın araştırma verilerine göre, 1990-2017 arasında dünya genelinde kişi başına alkol tüketim oranları ciddi artış gösterdi.

Lancet adlı bilimsel yayında yer alan çalışmaya göre dünyada yüzde 70 artan alkol tüketimi oranları, 1990’da 20 bin 999 milyon litreyken 2017’de 35 bin 676 milyon litreye yükseldi.

Almanya Dresden Teknik Üniversitesi’nden çalışmanın yazarı Jakob Manthey, Asya’nın birçok bölgesinde alkollü içecek tüketiminde büyük artış gözlemlediklerini, buna karşılık Avrupalıların daha az alkol tükettiklerini belirtti. Manthey sözlerini şöyle sürdürdü:

“1990 öncesinde, alkol çoğunlukla yüksek gelirli ülkelerde tüketiliyordu, özellikle Avrupa’da alkol kullanımının en yüksek seviyelerde olduğu kaydedilmişti. Ancak bu durum, Doğu Avrupa genelinde alkol kullanımının düşmesi ve Çin, Hindistan ve Vietnam gibi orta gelirli ülkelerdeki alkol tüketiminde yaşanan artışla büyük ölçüde değişti. Bu durumun, Avrupa’nın en yüksek alkol tüketim oranlarına artık sahip olmayacağı beklenen 2030’a dek devam edeceği tahmin ediliyor.”

İngiltere’de alkol ve madde bağımlılarına destek veren yardım kuruluşu Addaction’dan Karen Tyrell, ülkede alkol problemi yaşayan 5 kişiden 4’ünün herhangi bir tedavi almadığını belirterek şunları kaydetti:

“Alkol kültürümüzün içine işlemiş. Alkol endüstrisi oyunun kurallarını uzun süre önce belirledi. Alkol ürünlerinin gösterişli pazarlaması, neden olduğu zararları yeterince telafi etmeyen bir endüstriyi maskeliyor. Biliyoruz ki tüketicilerin yüzde 4’ü satılan alkolün 3’te birini tüketiyor. İnsanların sağlıklı seçimler yapmasına yardımcı olmak çok önemli ancak sonuçlar değişim konusunda ciddiysek daha iyi politikalara ihtiyacımız olduğunu gösteriyor.”

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU