Libya'nın doğusundaki yetkililer, ABD'nin Lockerbie suçlamalarıyla karşı karşıya

İskoçya yargısı, 1988 yılındaki Lockerbie patlaması çerçevesinde hüküm giymiş tek kişi olan ve 2012 yılında ölen Abdulbasit Ali Muhammed el-Migrahi’nin ailesinin itirazını inceliyor

1988 yılında Lockerbie kasabası semalarından düşen uçağın enkazının arşiv fotoğrafı (AFP)

Libya'nın doğusundaki paralel hükümete bağlı İçişleri Bakanı Müsteşarı İbrahim Buşanaf, ABD yönetiminin ‘İskoçya'nın Lockerbie kasabası semalarında infilak eden uçak davası dosyasını yeniden açacağını' duyurması sonrasında, Libya'yı savunacak bir hukuki- siyasi ekip kurulmasını önerdi. ABD, eski bir Libya istihbarat yetkilisi olan Ebu Acile Muhammed Mesud hakkında yeni suçlamalar getirdi. Fayiz es-Serrac başkanlığındaki Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ise durum hakkında sessizliğini koruyor.

Buşanaf, geçen salı günü yaptığı açıklamada, meselenin kabine toplantısında gündeme getirildiğini söylerken, "Vatanı istismara karşı savunmak için uluslararası ilişkilere aşina ve bu davanın sırlarını bilen bir hukuki- siyasi ekip oluşturulmasına karar verildi" ifadelerini kullandı. İbrahim Buşanaf, durumun acil olduğunu ve siyasi pozisyonlardan uzak bir şekilde bir an önce üzerinde çalışılması gerektiğini vurguladı. Buşanaf, "Dava, daha önce siyasi olarak çözülmüştü ve o dönemde Libya devleti, sivil açıdan kendisine bağlı kuruşların eylemlerine göz yumuyordu" dedi.

İbrahim Buşanaf, mevcut talebin Libya'yı siyasi sorumluluğa sürüklemek olduğu uyarısı yaparken, "Bu eğime düşersek, Libya artık izin verilenden daha fazla ihlal edilecek" ifadelerini kullandı. Cezai sorumluluğun, devletin davadaki siyasi sorumluluğuyla sonuçlanacağını ve böylece gelecek nesillerin omuzlarına yük bindireceğini söyleyen Buşanaf, Muammer Kaddafi rejimiyle yapılan anlaşmanın tüm meseleyi sona erdirdiğine dikkati çekti.

Aynı şekilde Kaddafi dönemindeki son hükümet sözcüsü Musa İbrahim, Buşanaf'ın önerisine övgüde bulunurken öneriyi, ‘övgü ve takdiri hak eden ulusal bir tutum' olarak nitelendirdi. İbrahim ayrıca, başkent Trablus'taki bir grup Libyalı hukukçunun bu hususta bir yol bulmaya çalıştığını, ancak milisler ve yabancı nüfuza karşı korku ve saplantıların etkisi altında olduklarını kaydetti.
ABD, geçen pazartesi günü 1988'de İskoçya'nın Lockerbie kasabası üzerinde infilak eden 103 sefer sayılı "Pan-Am" uçağı davası kapsamında, 189'u ABD vatandaşı 270 kişinin yaşamını yitirdiği teröreyleminin 32'inci yıl dönümüyle eşzamanlı olarak önümüzdeki günlerde üçüncü şüpheli Ebu Acile Muhammed Mesud'a yeni suçlamalar yönelteceğini duyurdu. ABD Adalet Bakanı William Barr da eski Libyalı istihbarat yetkilisi ve bomba uzmanı Mesud'un Libya'da tutuklu bulunduğunu söyleyerek, Libya'nın, Mesud'un ABD'de yargılanmasına izin vereceğine dair umutlarını dile getirdi.

ABD Adalet Bakanlığı, saldırıyla ilgili olarak iki suçlamayla karşı karşıya olan Mesud'un bombayı, Libya'dan Malta'ya giden uçakta bir çantaya yerleştirdiğini ve zamanlayıcısını ayarladığını aktardı. Bakanlık, Ebu Acile Muhammed Mesud'un 1973 ile 2011 yılları arasında patlayıcı cihaz yapımında uzman olarak çalışmasının yanı sıra Libya istihbarat teşkilatında çeşitli görevlerde bulunduğunu belirtti. Ayrıca Mesud'un, 1986 yılında Batı Berlin'deki La Belle gece kulübüne yönelik saldırıya dahil olduğu ifade edildi. Saldırıda 2 ABD askeri hayatını kaybetmişti.

Adalet Bakanlığı daha sonra, "Kaddafi, ABD'nin hedef alındığı bir saldırı için Mesud ve Fahime'ye bizzat teşekkürlerini iletti. Operasyonu ise tam bir başarı olarak nitelendirdi" dedi.

İskoçya yargısı, 1988 yılındaki Lockerbie patlaması çerçevesinde hüküm giymiş tek kişi olan ve 2012 yılında ölen Abdulbasit Ali Muhammed el-Migrahi'nin ailesinin itirazını inceliyor. Ailesi, ölümüne rağmen Migrahi'nin beraati için çabalıyor.

Pan-Am'ın 103 sefer sayılı Boeing tipi uçağı, 21 Aralık 1988 tarihinde İskoçya'nın Lockerbie kasabası üzerinde infilak ettiğinde Londra'dan New York'a gidiyordu. Saldırıda 243 yolcu, 16 mürettebat ve 11 kasaba halkı olmak üzere toplamda 270 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerin birçoğu ABD ve İngiltere vatandaşıydı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU