11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Yüksek seçim Kurulu'nun İstanbul Büyükşehir Başkanlığı seçiminin yenilenmesi kararını sosyal medya hesabından değerlendirdi.
Gül, YSK'nın İstanbul kararını haksız olarak nitelendiğirdi “367 Kararı” ile karşılaştırdığı paylaşımında "Yazık, bir arpa boyu yol alamamışız" dedi.
Anayasa Mahkemesi’nin 2007 yılındaki haksız “367 Kararı” karşısında ne hissettiysem, başka bir yüksek mahkeme olan Yüksek Seçim Kurulu’nun dün aldığı kararı duyunca aynı duyguları yaşadım.
— Abdullah Gül (@cbabdullahgul) May 7, 2019
Yazık, bir arpa boyu yol alamamışız.
2007'deki "367 Kararı" neydi?
2007 yılında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in görev süresinin dolmasının ardından yeni cumhurbaşkanının kim olacağı gündeme geldi.
İktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin aday gösterdiği Dışişleri Bakanı Abdullah Gül TBMM'de 357 oy aldı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Cumhuriyet Halk Partisi Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Cumhurbaşkanlığı için 367 oy şartının sadece karar yeter sayısı değil, aynı zamanda toplantı yeter sayısı olduğunu savundu ve Gül'ün seçildiği oturumda TBMM Genel Kurulu'nda bu kadar milletvekili bulunmadığın söyledi.
27 Nisan 2007'de Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinden, siyesi tarihe "e-muhtıra" olarak geçen bir açıklama yayımlandı. Açıklamada laikliğe aykırı olduğunu söylediği bir dizi olay sıraladı ve cumhurbaşkanlığı seçiminde laikliğin tartışılmasını "endişeyle izlediğini" belirtildi.
Anayasa Mahkemesi "367 iddiasını" yerinde görerek iptal kararı alınca AK Parti erken genel seçime gitti ve oylarını 2002'deki seçime kıyasla 12 puan artırdı. İktidar partisinin oy oranı yüzde 46'yı aştı.
"367 krizi" olarak adlandırılan sürecin ardından, hükümet anayasa değişikliğine giderek, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ve genel seçimlerin dört yılda bir yapılması düzenlemelerini getirdi.
Independent Türkçe