Jessica Chastain’den Game of Thrones eleştirisi: Tecavüz, karakter güçlendirme aracı değildir

Uyarı: Game of Thrones 8. sezon 4. bölüme ilişkin “spoiler” içerir

Fotoğraf: The Independent

Game of Thrones’un yayımlanan son bölümünde, Sansa Stark ve Tazı’nın arasında geçen diyalog tepki çekti. Sansa Stark’ın sözlerini eleştirenler arasında oyuncu Jessica Chastain de var.

8. sezonun 4. bölümünde Sophie Turner’ın canlandırdığı karakter Sansa Stark ve Rory McCann’in canlandırdığı Tazı karakteri Kışyarı Savaşı için düzenlenen zafer yemeğinde bir araya geldi.

Sansa’nın yaşadığı trajedileri hatırlatan Tazı, “Kralın Toprakları’ndan benimle çıksan bunlar hiç olmazdı” dedi. 
 


Tazı, 2. sezonda Sansa’ya Kralın Toprakları’nı birlikte terk etmeyi teklif etmiş, Sansa’ysa kabul etmemişti. Bunun ardından gelen süreçte Sansa, Joffrey’in eziyetlerine katlanmış, kendi isteği dışında 2 evlilik yapmak zorunda kalmış, bunlardan birinde kocası tarafından işkence görmüş ve tecavüze uğramıştı.

“Serçeparmak, Ramsay… Hiçbiri yaşanmazdı” diyen Tazı’ya Sansa, “Serçeparmak, Ramsay ve diğerleri olmasa hayatım boyunca minik bir kuş olarak kalırdım” diye karşılık verdi. Minik kuş, Tazı’nın ilk sezonlarda Sansa’ya taktığı isimdi.

Tazı’yla Sansa arasında geçen bu diyalog, izleyicilerin tepkisini çekti. Sansa’nın, şu anda olduğu kişi olmasına yardım ettiği için kendisine travma yaşatanları neredeyse övdüğü yorumları yapıldı.

Oyuncu Jessica Chastain de bu diyaloğu eleştirenlerden biri oldu. Chastain, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şunları söyledi:

“Tecavüz bir karakteri güçlendirme aracı değildir. Bir kadının kelebek olmak için mağdur duruma düşmesine ihtiyacı yok. Minik kuş her zaman bir Anka kuşuydu. Gücü kendisinden geliyor. Sadece kendisinden.”

Dizideki diyaloğu değerlendiren bir başka izleyici de Twitter’daki paylaşımında, kendisinin de bir tecavüz mağduru olduğunu belirterek, “Sansa’nın yaptığı gibi tecavüzcüme beni olduğum noktaya getirdiği için teşekkür edecek değilim” dedi.

Bir başka izleyiciyse, Sansa’nın dizi boyunca gösterdiği gelişimden memnuniyet duyduğunu ama karakterin gelişimi için tecavüz ve kötü muamele görmesi gerektiğini düşündüren tarzdan rahatsız olduğunu belirtti.

Game of Thrones’un 5. bölümü 12 Mayıs’ta yayımlanacak.  

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU