IKB Başbakanı Barzani: PKK Şengal'den çekilmedi, aksine sayıları daha da arttı

Irak Kürdistan Bölgesi Başbakanı Barzani, Süleymaniye'deki protesto gösterilerinde bir Peşmerge'nin kanas tüfeği ile vurulduğunu söyledi. Barzani, "Bunlar gösterici değil" dedi

PKK mensupları / Fotoğraf: AA

Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Başbakanı Mesrur Barzani, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası son birkaç gündür Süleymaniye'de, maaşların geç ödenmesi nedeniyle düzenlenen protesto gösterileri hakkında açıklamalar yaptı. 

Halkın kötü bir durumda ve kendilerinin de bunun bir parçası olduklarını belirten Barzani, "Herkesin kendi taleplerini dile getirme hakkı da var. Ancak son birkaç gündür gösteriler suistimal edilip şiddete çevrildi" dedi.

Düzenlenen protesto gösterilerinde şiddete başvuranların PKK mensubu olduğu imasında bulunan ancak isim söylemeyen Barzani, "Göstericiler arasında Suriye vatandaşları ve Kürdistan Bölgesi'nin dışından gelenler var. Bir grup, göstericiler arasına sızarak eylemlerin yönünü değiştirdi ve parti ile kamu binalarına saldırdı. Bu hak ve maaşın talep edilmesi biçimi değildir" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Peşmerge kanas tüfeği ile vuruldu"

Barzani, Süleymaniye vilayetinde siyasi parti ve devlet kurumlarına yönelik saldırıların arkasında IKBY'deki dengeleri altüst etme ve bölgeyi parçalama planı olduğu yorumunu yaptı.

Kürdistan Demokrat Partisinin Süleymaniye'nin Pencivin ilçesindeki binasına dün gerçekleştirilen saldırıda bir Peşmerge'nin hayatını kaybetmesi hakkında da konuşan Barzani, "Peşmerge kanas tüfeği ile vuruldu. Devlet ve parti kurumları silah zoru ile işgal edildi ve yakıldı. Bunlar gösterici değil." dedi. 

"PKK, Şengal'den çekilmedi"

Barzani, gazetecilerin Erbil ve Bağdat arasındaki Sincar Anlaşması'nı hatırlatması üzerine şunları söyledi:

Şengal (Sincar) Anlaşması'nın uygulanmasını bekliyoruz ancak henüz uygulamaya konulmadı. PKK ve ona bağlı hiçbir güç Şengal'den çekilmedi. Sadece birkaç saatliğine kıyafet değiştirip Şengal Dağı'na çekildiler ve tekrar geri döndüler. Aksine sayıları daha da arttı.

Süleymaniye ve Halepçe, memur maaşlarının gecikmesi nedeniyle IKBY hükümetinin protesto edildiği gösterilere sahne oluyor.

Gösterilerde son üç günde 7 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi de yaralandı. 

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU