Mansur Yavaş’tan ‘Şişme Dinocan’ tepkisi: Kimmiş heykel belediyeciliği yapan?

AK Parti ve MHP’li meclis üyelerinin toplantıyı terk etmesinin ardından basın açıklaması düzenleyen Yavaş, Melih Gökçek döneminde yapılan bazı ihaleleri ve heykelleri örnek gösterdi. Yavaş, 40 suç duyurusunda 3 milyar TL görev zararı olduğunu söyledi

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş başkanlığında Konferans Salonu’nda toplandı. Toplantı sırasında AK Parti ve MHP grubunun sözlü önerge isteği Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Yavaş tarafından reddedildi. AK Parti ve MHP grubunun sözlü önerge isteğini reddeden Mansur Yavaş’a AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse tepki gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Belediye meclis üyeleri sıralara vurarak Mansur Yavaş’ı protesto etti. Tepkiler üzerine Mansur Yavaş'ın "Masaya çık tepin istersen" sözleri dikkat çekti.

Başkan Yavaş toplantıya ara verdi.

Yaşanan gerginlik sonrası açıklama yapan Köse, "Meclisi susturamazsınız yasa açık. Kimse ben yaptım oldu diyemez” dedi.

Yavaş’tan basın toplantısı

AK Parti ve MHP’li belediye meclis üyelerinin toplantıyı  terk etmesinin ardından “25 belediye başkanımızı gece yarısına kadar dinlememize rağmen, biz sunumumuzu gerçekleştirecekken salondan ayrıldılar. Sadece Ankara halkının değil, tüm Türkiye'nin gerçekleri duymasını sağlayacağımdan kimsenin şüphesi olmasın. Yetim hakkı yedirilmeyecek” şeklinde bir paylaşım yapan Mansur Yavaş, “Adalete, şeffaflığa, demokrasiye inanan herkesi sunumumuzu izlemeye davet ediyorum” notuyla duyurduğu basın açıklaması ile eski dönemde yapılan ihalelerde Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin uğradığı zararları kalem kalem açıkladı.

“Heykel belediyeciliği yapan kimmiş”

Basın açıklamasında eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek döneminde Ankara’da yapılan kimi heykelleri de örnek gösteren Yavaş, "Ankara halkının tarihi ve kültürüyle ne alakası var bunun; Çin malı heykel belediyeciliği yapmayacağız" dedi. 

"Kendileri hep plastiğe para ayırdıkları için 'Heykel belediyeciliği" diye alay ediyorlar" diyen Yavaş, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin AKP yönetiminde olduğu dönemde yapılan 'heykelleri' gösterdi. "Kimmiş heykel belediyecisi?" diye soran Yavaş, "Mamak Belediye Başkanı burada olsaydı soracaktım kendisine, 'Buna itirazın var mı?' diye" ifadesini kullandı. 

Daha sonra AKP döneminde yapılan heykelleri göstermeye devam eden Yavaş, "Bunların ne estetiği var da bunlara 17 milyon lira verildi? Bir itfaiye parası, en az 10 tane otobüs parası. Bunlar bizim önceliğimiz mi?" diye konuştu. 

Gökçek'ten yanıt

Eski Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek de sosyal medyadan Yavaş'a yanıt verdi.

Gökçek, "Mansur basın toplantısında “işte bu heykele verilen para” diye bahsediyor. Adama çapsız diyince kızıyor. Adam festivalde kullanılan şişme figürleri heykel zannediyor. Hem kent festivaller şehri olacak hem masraf olmayacak" ifadelerini kullandı.

Mamak Belediye Meclisi toplantısını seyrettirdi

AK Partili üyelerin önergeler yoluyla çalışmaları engellemek istediklerini belirten ve toplantıyı terk eden Mamak Belediye Başkanı AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse’nin Mamaek Belediye Meclisi toplantısında üyelere önerge için söz hakkı vermediğini söyleyen ve toplantının görüntülerini de izleten Yavaş, "AKP'li üyeler lafı ortaya atıp kenara çekiliyor, faaliyet raporunda da aynısını yaptılar. Biz çoğunluğuz, biz istediğimizi yaparız, tüm belediye başkanlarını konuşturup insicamı bozmak istiyor. Mansur Yavaş'ın kendilerine verilen cevapları engellemek istiyorlar. O nedenle faaliyet raporu görüşmelerini sabah saat 5'e kadar sürdürdüler” diye konuştu.

“Tüyü bitmemiş yetimin hakkının nasıl yendiğini bütün millet görüyor”

Yavaş, belediyede önceki dönem yapılan bazı ihalelerde ortaya çıkan zararlara dikkat çektiği açıklamasında “Tüyü bitmemiş yetimin hakkının nasıl yendiğini bütün millet görüyor. Ankapark'ı açalım para boşa gitmesin diye hükümetle görüşeceğiz demiştik. 111 milyon lira zarar var Ankapark'ta şimdilik. Ankapark'ta ne teminat alınmış, ne sigorta yapılmış. Bugün yarın savcılığa vereceğiz ve rakamları açıklayacağız. Ankapark sadece Ankara'ya değil, Türkiye'ye atılmış en büyük kazıktır. Bu asrın yolsuzluğuna kim sahip çıkıyorsa o vebalin ortağıdır" dedi.

Yavaş’ın basın toplantısında kamu zararına neden olduğu gerekçesiyle örnek verdiği bazı ihaleler şöyle:

Çevre koruma süs bitkileri ihalesi: Yaklaşık maliyet şişirilerek belediye 576 milyon 677 bin TL ( (198 milyon 170 bin 790 dolar) zarara uğratılmıştır. Sorumlular hakkında 30 Ocak 2020’de savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Zararın bugünkü karşılığı 1.5 milyar liranın üstündedir.

Hafriyat gelirlerinin Osmanlıspor'a devri: Belediye kendisi aylık yüksek bir gelir elde edebilecekken hafriyat işini Osmanlıspor’a düşük bedelle verdiği için 533 milyon 402 bin 394 TL (98 milyon 595 bin 636 dolar) gelirden mahrum kalıyor. Başta Osmanlıspor yetkilileri olmak üzere sorumlular hakkında  22 Mayıs 2020’de savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Zararın bugünkü karşılığı yaklaşık 770 milyon lira.

Teleferik ihalesi:  İhale evrakına sonradan eklenen ödeme planı ile şirkete yaptığı işin çok daha üstünde 88 milyon 612 bin 973 TL (43 milyon 225 bin 840 dolar) ödeme yapılmıştır. Sorumlular hakkında  2 Eylül 2020’de savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Zararın bugünkü karşılığı yaklaşık 336 milyon lira.

Belbeton A.Ş.’nin özelleştirmesi: Özelleştirilen Belbeton A.Ş’nin hisselerinin ihale edilmesi sürecinde tanzim edilen hatalı ve mevzuata aykırı değerleme raporlarına dayanarak şirket değerinin çok altında satılmıştır. Oluşan 16 milyon 241 bin 345 dolar kamu zararına ilişkin 17 şubat 2020 tarihinde savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Zararın bugünkü karşılığı yaklaşık 126 milyon lira.

Hava aracı alım ve satım ihalesi:  Belka A.Ş. tarafından 2012-2015 yılları arasında havacılık faaliyetlerinde bulunmak için 15 adet uçak ve helikopter toplam 23 milyon 645 bin 586 TL + KDV’ye satın alınmış ve bu uçaklara elde tutulan süre müddetince bakım, onarım vb. için 8 milyon 083 bin 463 TL gider yapılmıştır. 2016 yılında şirket tarafından havacılık faaliyetlerinden vazgeçilerek hava araçları alındıkları şirkete alım fiyatından daha düşük bir bedele satılmıştır.

Yöneticilerin yanlış yatırımı ve özensiz yönetimi sebebiyle oluşan 14 milyon 229 bin 050 TL (7 milyon 993 bin 848 dolar) kamu zararına ilişkin 24 Şubat 2020 tarihinde savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Zararın bugünkü karşılığı yaklaşık 63 milyon lira.

Helikopter kiralama ihalesi: Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi'nin ve ASKİ’nin gerçekleştirdiği helikopter kiralama ihaleleri ile toplam 935 saat uçuş taahhüdünde bulunulmuş ancak bunun sadece 204 saati uçulmuş ve 730 saat kullanılmadığı halde yükleniciye ödeme yapılmıştır. Ayrıca aynı helikopterler hem ASKİ’ye hem de Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi’ne kiralanmıştır. Kamu kaynaklarında mükerrer ve ihtiyaç dışı 4 milyon 589 bin 495 TL (2 milyon 563 bin 964 dolar) harcama yapılmıştır. Sorumlular hakkında 26 Mart 2020 tarihinde suç duyurusunda bulunulmuştur. zararın bugünkü karşılığı yaklaşık 126 milyon lira.

Yavaş, “Sadece bu saydığımız altı suç duyurusundaki usulsüz harcama ve kamu zararının toplamı 2,8 katrilyondur. (2.8 milyar TL) Toplamda yaptığımız 40 civarında suç duyurusuna konu olan usulsüzlüklerin toplam bedeli güncel değeriyle yaklaşık 3 katrilyon liradır (3 milyar TL) dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU