Hafter güçleri, Libya'da ateşkese olan bağlılığını yineledi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Libya Özel Temsilci Vekili Stephanie Williams, Libya’daki durumun halen kırılgan ve tehlikeli olduğunu, yaşamsal standartlarda bozulmaların yaşandığını kaydetti

Tacura’daki Ömer Muhtar kampında eğitim gören UMH’ye bağlı unsurlar. (AFP)

Mareşal Halife Hafter önderliğindeki Libya Ulusal Ordusu (LUO), kuvvetlerinin ateşkese bağlılığını yineleyerek yeni bir savaş başlatma niyetinde oldukları yönündeki haberleri yalanladı.

LUO'ya bağlı Ahlaki Rehberlik İdaresi Başkanı Tuğgeneral Halid el-Mahcub, kuvvetlerinin Cenevre Anlaşması'na, düzenlemelerine ve 5+5 toplantılarının sonuçlarına bağlı olduğunu ve Müslüman Kardeşler'in iddialarının geçerliliği olmadığını' belirtti.

Mahcub, geçen çarşamba akşamı yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Müslüman Kardeşler'in Libya'nın geleceğinde yer bulamayan milislerin ve kalıcı ateşkes anlaşmalarını engellemeye çalışanların ortaya atacağı hiçbir gerekçe yok. Uluslararası ve yerel olarak arananlar, yağma ve kaçakçılıktan geçimini sağlayanlar, organize suçları yönetenler karşılarında kendilerini bekleyen hukuku ve yargıyı bulacaklar. Devam eden mevcudiyetlerine karşı olan Libya halkına yaptıklarının  sonucu olarak onlar da yargılanacaklar."

Diğer yandan Fayiz es-Serrac başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı Savunma Bakanı Salah en-Nemruş, geçen çarşamba akşamı kendilerine bağlı askeri liderlerle yaptıkları görüşmede askeri kuruluşların ihtiyaçları üzerinde durulduğunu bildirdi. Nimruş, görüşmede ülkenin batısında, Misrata şehrindeki Hava Kuvvetleri Akademisi'nde faaliyetleri harekete geçirecek bazı zorlukların aşılmasının tartışıldığı bilgisini verdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Libya Özel Temsilci Vekili Stephanie Williams, Libya'daki durumun halen kırılgan ve tehlikeli olduğunu, yaşamsal standartlarda bozulmaların yaşandığını kaydetti. Williams, ülkenin ‘hizmet eksikliğinden, ekonomik gerilemeden, ciddi bankacılık krizinden, egemen ve mali kurumlarda bölünmelerden' mustarip olduğunu ifade etti. Tüm bunların, çok sayıda insani yardıma muhtaç hale gelen sıradan Libya vatandaşlarını doğrudan etkilediğinin altını çizen Williams, geçen çarşamba akşamı Libya Çatışması Taraflarının Sanal Forumu'nun ikinci oturumunun sonunda yaptığı kapanış konuşmasında, ‘adaylık ve seçim mekanizmalarında dijital oylama yöntemlerinin kullanımına ilişkin katılımcıların dile getirdiği endişelere ve zorluklara' değindi. Williams, diyalog sürecinde ilerlemenin gerekliliğine dikkati çekerken diyalogun katılımcılarına da ‘misyonun, birleşik yürütme otoritesi için aday gösterme ve seçme mekanizmasına ilişkin tartışmaları sonuçlandırarak şeffaflık ve gizliliği sağlayacak pratik bir çözüm sunma' çağrısı yaptı.

Williams, askeri süreçte az da olsa ilerleme kaydedildiğini söylerken 5+5 Ortak Askeri Komite'nin Libya topraklarının tamamında ateşkese dair bir anlaşmaya varıldığına dikkat çekti. Yetkili, yoğun görüşmeler gerçekleştirdiği, 5+5 komitesine katılan subayların temel taleplerinden birinin de ‘siyasi diyalogun başarısı ve Libya kurumlarının birleştirilmesi' olduğunu ifade etti.

Stephanie Williams, ülkedeki mevcut durumla ilgili ise kötümserdi. "Ülkede yaşam standardı, hizmet eksikliği, ekonomik gerileme, şiddetli bankacılık krizi, Libya vatandaşlarını doğrudan etkileyen egemen ve mali kurumlardaki bölünmeler ile ilgili bir kriz yaşıyoruz" ifadesini kullandı.

Williams açıklamasında BM'nin 2021'de 1,3 milyon Libyalının yardıma muhtaç olmasını beklediğini ve ‘yardıma muhtaç olan Libyalıların sayısında önemli bir artışın görüldüğünü' vurguladı. "Pratik adımların gerekli olduğu konusunda alarm verilmelidir" diyen Williams, Libya'nın güneyindeki insani krizin en şiddetli dönemini yaşadığını belirterek Tunus'taki foruma katılanlara da ‘ülkeyi kişisel çıkarlarının önüne koyma' çağrısı yaptı.

Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih'in Moskova ziyareti devam ediyor. Salih, geçen çarşamba akşamı Devlet Duması Birinci Başkan Yardımcısı Alexander Zhukov, Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutsky ve bazı konsey üyeleriyle Libya ve bölgedeki koşulları, iki ülke arasındaki ikili ilişkileri ve iki meclis arasındaki ortak parlamento iş birliğini görüştüklerini açıkladı.

Zhukov, Libya'daki durumun istikrara kavuşmasıyla, Rusya- Libya desteğinin ve iş birliğinin parlamento düzeyinden pratik bir aşamaya taşınması yönündeki umutlarını dile getirdi. Salih'in savaşan tarafları birbirlerine yakınlaştırarak Libya'nın iç krizini çözme çabalarına da övgüde bulunan Zhukov, "Toplantıda, ülkede kan dökülmesine tamamen son verilmesinin gerekliliği ele alındı" dedi. Yetkili, siyasi diyalogun alternatifi olmadığına da dikkat çekti.

Libya Temsilciler Meclisi tarafından yapılan açıklamada, "Seçilmiş Libya Parlamentosu'nu destekliyoruz ve koronavirüs salgınıyla mücadele de dahil olmak üzere çatışmanın sona ermesinden sonra ülkedeki durumun istikrarını desteklemek için parlamento düzeyinde yardım sağlamaya hazırız" ifadeleri kullanıldı. Meclis, Devlet Duması'nın Libya konulu Berlin Konferansı sonuçlarına ve BM'nin 2510 sayılı ve 2020 tarihli kararına bağlılığını yineledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU