Bakan Kurum: Depremzedeler bir yıl sonra yeni binalarına kavuşacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir’deki riskli binaların en geç bir ay içinde yıkılacağını ve yapılacak yeni binaların bir yıl içinde vatandaşlara teslim edileceğini söyledi

Fotoğraf: AA

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin de katılımıyla İzmir depremiyle ilgili koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi.

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Afet Koordinasyon Merkezi'ndeki toplantıya, İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Vali Yavuz Selim Köşger, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ ve diğer ilgililer katıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Toplantı, basına kapalı gerçekleştirildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, toplantının ardından açıklamalarda bulundu.

Depremin üzerinden bir hafta geçtiğini belirten Kurum, "Binalara ilişkin yıkım sürecini başlattık. Vatandaşlarımızın taşınmasını sağlayıp riskli binaların yıkılma sürecini yürütüyoruz. Binası az hasarlı ve hasarsız olan vatandaşlarımız evlerine girebilirler'' dedi.

"Orta hasarlı binalar bir yıl içinde güçlendirilmeli"

Hasarlı binaların hızlı bir şekilde yıkımına başlanıldığını belirten Kurum, '' 12 hasarlı binanın yıkımını tamamladık. Salı günü hedefimiz tüm İzmir genelinde çalışmaları tamamlamaktır. 2 bin 508 hasarlı, 338 de orta hasarlı binamız var” diye konuştu.

Orta hasarlı binalarda oturan vatandaşların binalarını bir yıl içinde güçlendirmeleri gerektiğini belirten Kurum, “Buna ilişkin belediyemizin, bakanlığımızın verebileceği her türlü desteği vermeye hazırız'' dedi.

afet.jpg
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli toplantı sonrası açıklama yaptı / Fotoğraf: AA



"1 yıl içerisinde vatandaşlar yeni evlerine kavuşacak"

Yeni rezerv alanlarıyla ilgili detayları paylaşan Bakan Kurum, “En geç bir ay içerisinde bu çalışmaları tamamlayıp, 1 yıl içerisinde vatandaşlarımıza teslim edeceğiz'' dedi.

Nakliyecilere tek fiyat uygulaması geldi

Deprem krizini fırsata çeviren nakliyecilerin fahiş fiyatlar uyguladıklarını tespit ettiklerini belirten Kurum, ''Dün valimiz tüm taşıma şirketleriyle toplantı gerçekleştirdi. Burada tek bir taşınma rayici uygulanacak. İkinci bir fiyat belirlenmeyecek. Hem taşınma hem de kira sürecini takip ediyoruz. Fahiş bir fiyat artışının yaşanmaması adına da takibimiz yapılmaktadır. Tespitimiz halinde gerekli işlem yapılacaktır'' dedi.

111 baraj ve 97 göletteki incelemeler tamamlandı

Depremin ardından baraj ve göletlerdeki incelemelerin tamamlandığını belirten Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise, '' Depremde öncelikli olarak kontrol ettiğimiz 111 baraj ve 97 gölette incelemeler tamamlandı. Şu anda bir sıkıntı yok'' diye konuştu.

Yapılacak yeni binalar için vatandaş ne kadar ödeme yapacak?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Afet Koordinasyon Merkezi'ndeki toplantının ardından Cumhuriyet Sitesi'ndeki yıkım çalışmalarını inceledi.

Burada yaptığı açıklamada AFAD'dan hak sahibi olanlar için yeni yapılacak konutların maliyetinin hesaplanacağını belirten Bakan Kurum , "Maliyetlerden yüzde 40-50 oranında indirim yapılacak. Çıkan tutarı vatandaşlarımız ilk 2 yılı ödemesiz olmak üzere 18 yılda ödeyecek. Ödemeler faizsiz olacak ve eşit taksitlerle geri ödenecek" dedi.

Kurum, yeni konutların zemin+5 katı geçmeyecek ve 2+1 şeklinde olacağını belirtirken, 3+1 konutlardan almak isteyenlerin ise rezerv yapı alanındaki konutlardan alabileceklerini söyledi.

 

Independent Türkçe, İHA,AA

DAHA FAZLA HABER OKU