Deprem açıklaması: 6 bakan basın toplantısında çalışmalar hakkında bilgi verdi

Toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım da katıldı

Fotoğraf: AA

İzmir’de deprem bölgesinde incelemelerini sürdüren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Tarım ve Orman Bakanı Ekrem Pakdemirli, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer  AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım Koordinasyon Merkezi’nde  basın toplantısı düzenleyerek arama ve kurtarma çalışmaları hakkında bilgi verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 35’i 4 ve üzeri olmak üzere bölgede 484 artçı deprem yaşandığını belirterek, vatandaşlara hasarlı binalara girmemesi uyarısında bulundu.

Kurum, "Vatandaşlardan ricamız, hasar tespit ekiplerinin çalışmalarını tamamlamasından sonra binalara girmeleri. Yıkılma riski olan binalar var. Binasına giremeyecek, eşyasını alamayacak vatandaşlarımıza eşya yardımı yapılacak" dedi.

Kira yardımı yapılacak

Yıkılan veya yıkılma riski bulunan ağır hasarlı binalara ilişkin bütün vatandaşlarımıza kira yardımı yapılacağını açıklayan Bakan Kurum,  “Konutları inceleyeceğiz, bütün binalara girerek hasar tespit çalışmalarını yapacağız. TOKİ, kalıcı konutların yapımı için AFAD'la koordinasyon halinde hem yerinde hem de rezerv alanlarda süreci başlattı" diye konuştu.

100 kişi kurtarıldı

56 bin kişi kapasiteli mobil beslenme ünitelerinin alanda olduğu bilgisini veren Kurum, depremin olduğu andan itibaren şu ana kadar 100 vatandaşın enkaz altından sağ olarak kurtarıldığı bilgisini verdi.

Pakdemirli: Barınma için başvuran yoka yakın

Enkazlar kaldırılana kadar bakanların İzmir’de olacağını söyleyen Tarım ve Orman Bakanı Ekrem Pakdemirli, barınma için yapılan hazırlıklara rağmen başvurunun çok az olduğunu söyledi.

Pakdemirli, tüm hayvan işletmeler ve balıkçı barınakları ile ilgili taramaların yapıldığını açıkladı.

Selçuk: 5 milyon lira acil ödenek çıkarıldı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, deprem bölgesinde kullanılmak üzere 5 milyon liralık acil ödenek çıkarıldığını söyledi.

 Selçuk, “5 milyon liralık acil yardım ödeneği çıkardık. 3 milyon lira da AFAD göndermişti. Dolayısıyla 8 milyonluk bir acil yardım ödeneğimiz ulaşmış durumda" dedi.

Abdülhamit Gül: 3 kişi gözaltına alındı

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de yaptığı açıklamada, depremin ardından yapılan nefret paylaşımları ile ilgili olarak 10 farklı ilde soruşturma açıldığını, Tekirdağ, Adıyaman ve Gaziantep’te toplam 3 kişinin gözaltına alındığını söyledi.

Enerji Bakanı Dönmez: 1600 aboneye elektrik, 3 bin 500 aboneye doğalgaz verilmiyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, İzmir’de enerji sorunu yaşanmadığını belirterek “Deprem anında 74 bin 500 vatandaşımızın elektriği kesilmişti. Geceden itibaren enerji verilmeye başlandı.  An itibariyle  çoğu Bayraklı’da olmak üzere 1600 abonemizin elektriği kesik” dedi.

Elektrik kesintilerinin arama kurtarma çalışmaları nedeniyle tedbir amaçlı olduğunu belirten Bakan Dönmez, yaklaşık 3 bin 500 abonenin de doğalgazının kesik olduğunu ve AFAD’ın yönlendirmesine göre enerji verilmeye devam edileceğini söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Bütün ekiplerimizle tam bir koordinasyon içerisinde en kısa sürede enkaz altındakileri kurtarmak için çalışıyoruz” dedi.

Tunç Soyer’den teşekkür

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kurtarma çalışmalarının koordineli şekilde yürütüldüğünü belirterek yetkililere teşekkür etti.

Soyer, “Bu tür büyük felaketler gösterdi ki eğer kurumların güçleri birleştirilmezse iyi niyetle de olsa fayda yaratmıyor. Biz bu anda AFAD’ın koordinasyonunda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin büyün imkânlarını seferber ediyoruz ve koordineli şekilde çalışıyoruz” dedi.

Soyer, bir yandan arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü belirterek, diğer yandan sokakta yaşamını sürdüren vatandaşlarla ilgili çalışmanın da bir yandan sürdüğünü belirterek “İzmirliler müsterih olsun. Hep beraber bunun altından kalkacağız” dedi.

AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım da altyapıda bir sorun yaşanmadığını ve önceliğin enkaz altındaki vatandaşların çıkartılması olduğunu belirtti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU