Sudan Dışişleri Bakanı Kameruddin: İsrail ile normalleşmeyi baskı ile kabul etmedik

Kameruddin, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun geçen ağustos ayında ülkeyi ziyaretinden önce Sudan ve İsrail arasında müzakere yürütüldüğünü reddetti

Sudan Dışişleri Bakanı Ömer Kameruddin

 

Sudan Dışişleri Bakanı Ömer Kameruddin, İsrail ile ilişkilerin normalleşmesiyle ilgili tutumun, ABD yönetiminin dikte ve baskıları ile değil, Egemenlik Konseyi ve yetkililerin kendi değerlendirmeleriyle alındığını söyledi. Bakan, Hartum'da düzenlenen bir siyasi forumda, ABD seçimlerinin yaklaşmasının normalleşme sürecini hızlandırmak için Sudan’ın terör listesinden çıkarılmasını hızlandırdığını kabul etti. "Bu seçeneği değerlendirmekten başka seçeneğimiz yoktu" dedi. 

Kameruddin, Hartum’un İsrail Büyükelçiliği’ni kabulü konusunda gelen soruya şu yanıtı verdi:

"İki ülke arasında şu ana kadar yapılanların tam bir normalleşme değil, normalleşme konusunda bir ön anlaşma olduğu ve Yasama Konseyi tarafından onaylanması gerektiği düşünüldüğünde bu konuyu konuşmak için henüz erken."

Kameruddin, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun geçen ağustos ayında ülkeyi ziyaretinden önce Sudan ve İsrail arasında müzakere yürütüldüğünü reddetti. Ancak bu konunun ele alındığını kabul etti.

Kameruddin ayrıca Pompeo'nun Başbakan Abdullah Hamduk'a Sudan'ı terörizme destek veren ülkeler listesinden çıkarmayı ve Sudan ile İsrail arasında ilişki kurma konusunu görüşmeye geldiğini söyledi. Sudan'ın ABD’nin terör listesinden çıkarılmayı hak ettiği göz önüne alındığında, hükümetin terörizm ve normalleşme dosyasını birbirine bağlamadan sağlam duruşunu sürdürdüğünü belirten Kameruddin, Sudan halkının terörizmle hiçbir ilgisinin olmadığını ve "hükümetin bu tutumunda kararlı" olduğunu vurguladı. Kameruddin, eski rejimin diğer ülkelerden izole bir şekilde gerçekleşen eski siyaseti sürdürmeyeceği ve İsrail dahil tüm dünya ülkeleriyle iyi ilişkiler sürdürmek için çalışacağını vurguladı.

Sudan Dışişleri Bakanı Ömer Kameruddin açıklamasında Sudan'ın hava sahasından geçen İsrail uçaklarından günde bir milyon dolar gelir ede edildiği bilgisini verdi.

Dışişleri Bakanlığı’ndaki eski rejim unsurlarını güçlendirmenin sorun olduğunu belirten Kameruddin önümüzdeki hafta söz konusu kişilerin yerlerini daha yetkin isimlerle insanlarla değiştireceğini kaydet.

Kameruddin, Başbakan Abdullah Hamduk'un geçen temmuz ayında yaptığı kabine değişikliğinde Bakan Esma Abdullah'ın görevden alınmasının ardından bakanlık görevine getirilmişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU