Ermenistan ile Azerbaycan arasında üçüncü kez insani ateşkes anlaşması sağlandı

Ateşkes açıklaması ABD'den yapıldı

Fotoğraf: AA

ABD Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan ile Ermenistan'ın 26 Ekim günü yerel saatle 08:00'de başlamak üzere insani ateşkes konusunda anlaşmaya vardığını açıkladı.

Bu iki ülkenin vardığı üçüncü insani ateşkes anlaşması oldu.

Bakanlık; ABD, Azerbaycan ve Ermenistan yönetimlerinin insani ateşkesle ilgili olarak uzlaştıkları ortak metni yazılı bir açıklamayla duyurdu.

Açıklamada, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Stephen Biegun'un 24 Ekim'de Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan ile görüştüğü ve görüşmede iki ülkenin de "10 Ekim'de Moskova'da varılan insani ateşkesin uygulanmasına bağlılıklarını" yeniden dile getirdikleri kaydedildi.

Bu bağlamda Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki insani ateşkesin 26 Ekim günü yerel saatle 08:00'de (ABD Doğu saatine göre 24:00) başlayacağı belirtildi.

Açıklamada ayrıca, Dağlık Karabağ sorununun barışçıl çözümü noktasında ABD'nin, Azerbaycan ve Ermenistan'ı birbirine yaklaştırmak için iki ülke dışişleri bakanları ve Minsk Grubu üyesi ülkeler arasındaki görüşmeler noktasında arabuluculuk yaptığı da ifade edildi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Minsk Grubu, gruba başkanlık eden Fransa, Rusya ve ABD'nin dışişleri bakanlarının 29 Ekim'de Dağlık Karabağ'ı görüşeceğini açıklamıştı.

Çatışmalar yeniden alevlendi

Azerbaycan ile Ermenistan arasında Dağlık Karabağ bölgesinde 27 Eylül'de, Ermeni güçlerin saldırılarıyla başlayan şiddetli çatışmalar devam ediyor.

Dağlık Karabağ, Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası toplum tarafından Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanınıyor ve Azerbaycan'ın topraklarının yaklaşık yüzde 20'sine denk geliyor.

Dağlık Karabağ ve civarındaki bazı bölgeler, 1990'ların başından bu yana Ermenistan işgali altında.

Öte yandan bölgede 1991 yılında ilan edilen "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti", Ermenistan dahil hiçbir ülke tarafından tanınmıyor.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU