Boşanmak isteyen kadın, eşinin uçuş millerinin yarısını talep etti

İstanbul’da görülen anlaşmalı boşanma davasında gündeme gelen talep, erkek tarafından da kabul edilerek protokole eklendi. Olaya tanık olan Avukat Merve Gürcan, bu tür taleplerin hukuki karşılığı olup olmadığını anlattı

İstanbul'da görülen boşanma davasında taraflardan biri diğerinden uçuş millerinin yarısını talep etti / Fotoğraf: AA (Temsili)

Boşanma davaları zaman zaman tarafların birbirlerinden ilginç taleplerine de tanık oluyor.

Bu ilginç taleplerden birine bizzat kendisinin de avukat olarak dahil olduğu bir boşanma sürecinde tanık olan Avukat Merve Gürcan, Twitter hesabından duyurduğu olayın detaylarını Independent Türkçe’ye anlattı

Gürcan’ın anlatımına göre olay yurtdışında yaşayan beş yıllık evli genç bir çiftin anlaşmalı olarak boşanmak üzere İstanbul 'da mahkemeye başvurmasıyla başladı. 

Boşanma protokolü kapsamında davacı kadın, kocasının işi nedeniyle sürekli seyahat etmesi sonucu kazandığı uçuş millerinin de yarısını talep etti.

Davalı kocanın da talebi makul görmesi üzerine taraflar uçuş millerinin de paylaşılması konusunda anlaşmaya vardı.

mervegürcan.jpg
Avukat Merve Gürcan / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

“20 yıllık meslek hayatımda ilk defa böyle bir taleple karşılaştım”

Peki böyle bir talepte bulunulması hukuka uygun mu?

"20 yıllık meslek hayatımda ilk defa böyle bir taleple karşılaştım” diye söze başlayan Avukat Gürcan, “Olayımızda anlaşmalı bir boşanma söz konusu. Dolayısıyla hukuka açıkça aykırı olmayan her konuda taraflar sözleşme serbestisi gereği anlaşma yapabilirler” dedikten sonra sözlerine şöyle devam etti:

Burada asıl cevaplanması gereken soru, eğer anlaşma olmasaydı, çekişmeli bir davada taraflar bu uçuş millerini talep edebilir miydi? Bu durumda uçuş millerinin nasıl edinildiği konusu önem kazanır. Zira edinilmiş mallara katılma rejiminde eşlerden birinin evliliğin devamı süresince, bir çalışmanın karşılığı olarak kazandığı edinimler paylaşıma tabidir. Eğer dava konusu uçuş milleri iş seyahatleri sonucu kazanılmışsa  paylaşıma tabi olacaktır. Ancak eşlerden birinin kişisel mallarından karşılanan uçak biletlerinden kazanılan miller söz konusu ise paylaşıma tabi olmayacaktır. 

“Ortak ödenerek alınan biletlerden kazanılan miller paylaşıma tabi olabilir

Gürcan, buna karşın kimi kişilerin de uçak biletlerine para verilmiş olmasına karşın uçuş miline ücret ödenmemiş olduğunu iddia ederek, dolayısıyla da paylaşıma tabi olmayacağını ileri sürebileceklerini de belirtti.

Gürcan, ayrıca uçuş millerinin üçüncü kişiye satılamayacağı ya da devredilemeyeceği iddiası ile kişisel mal sayılmaları gerektiğinin de öne sürülebileceğini hatırlattı.

Gürcan bundan dolayı tüm bu hususların yapılacak yargılama sırasında somut olaya, iddia ve delillere göre değerlendirilmesi gerektiğini söyleyerek, sözlerini şöyle tamamladı:

Genel olarak evlilik içinde ücreti eşlerden biri veya her ikisi tarafından ortak ödenerek satın alınan uçak biletlerinden kazanılan millerin paylaşıma tabi olacağı kabul edilebilir. Ancak her olayın şartlarının farklı olduğu unutulmamalıdır.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU