Yeniden Refah Partisi: "Kapalı Maraş'ın" sadece sahil kısmı değil, tamamı açılmalı

Partiden yapılan açıklamada, "46 yıldır adeta ölüme terk edilmiş olan Kapalı Maraş’ın tümden açılması konusunda atılacak olan her türlü adımı destekliyoruz" denildi

Maraş'ın sahilleri dün halkın kullanımına açıldı. Vatandaşlar, sahilde gezip fotoğraf çekti / Fotoğraf: AA 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) sınırları içinde yer alan ve 1974'ten beri kapalı olan Maraş'ın sahilleri dün düzenlenen bir törenle halkın kullanımına açıldı. 

Bu durum bir kesimde olumlu bulunurken, bir kesim ise tepki gösterdi. 

"Kapalı Maraş'ın" sahillerinin açılmasına KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı bile olumlu bulmadı. 

Bu da beraberinde tartışmalara yol açtı. Çünkü, Maraş’ın halkın kullanımına açılmasına ilişkin karar Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde de ele alınacak. 

Durum farklı değerlendirilse de Türkiye’deki siyasi partiler, Maraş'ın açılmasını olmulu buldu. 

Hatta sadece sahillerinin değil, 46 yıldır kapalı olan Maraş'ın tamamının açılarak halkın hizmetine sunulmasını isteyen partiler oldu. 

Yeniden Refah Partisi, bu tavrı ortaya koyan oluşumlardan biri olarak dikkati çekti.

Partiden KKTC'deki "Kapalı Maraş" bölgesine yönelik yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, "Maraş'ın sahibi hiç şüphesiz Kıbrıs Türkleridir" ifadeleri kullanıldı. 

"Maraş'ın sorumlusu KKTC Evkaf İdaresidir" 

Kapalı Maraş bölgesinin büyük çoğunluğunun Osmanlı Vakıf mülkü olduğu vurgulanan açıklamada, "KKTC'nin Gazimağusa şehrine bitişik Doğu Akdeniz’in ünlü turizm beldesi sayılan Maraş, 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı sonrası Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin aldığı karar uyarınca hem yerleşime hem de iskâna kapatılmıştı. Halbuki 13 Ağustos 1974 tarihinde nihayete eren 2. Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kurtarılmış olmasına rağmen hala iskâna kapatılmış durumdadır. Kapalı Maraş bölgesinde sadece bazı Rum mukimlerin gayrimenkulleri mevcut olmakla birlikte, bu hususta ilgili taraf Rum tarafı değil doğrudan mülk sahibi ailelerdir, çünkü kapalı Maraş’ın büyük çoğunluğu vakıf eseridir. Buna göre kapalı Maraş'ın sorumlusu KKTC Evkaf İdaresidir" denildi. 

Kıbrıslı Rumlar Maraş'ı işgal etti

Açıklamada, Maraş’taki vakıf eserlerinin yüzde 77'sinin gayri kanuni olarak Kıbrıslı Rumlar tarafından işgal edildiği savunuldu.

"Uluslararası mevzuata uygun olarak Maraş'ın tamamı açılmalıdır"  ifadelerine yer verilen açıklamada, “Kapalı Maraş” sahillerinin yeniden açılmasının Yeniden Refah Partisi tarafından olumlu karşılandığı ve Maraş'ın tamamının açılması konusunda atılacak olan samimi adımların arkasında olunacağını belirtildi. 

Açıklamada şunlar kaydedildi: 

"Sayın Cumhurbaşkanı Maraş sahillerinin halka açıldığını ifade ederken bunun tüm kapalı Maraş bölgesinin yeniden iskâna açılması anlamı taşımadığı ve sadece ‘Maraş sahili’ ile sınırlı bir söylem olduğu muhakkaktır.  Burada parti olarak şunu ifade etmek isteriz ki, Vakıf malı olan ve zaman içerisinde Kıbrıs Rumları tarafından talan edilen bu bölgenin, asıl vakfiyelerin uluslararası mevzuata göre vakıf idaresine bırakılması ile ilgili adımların atılmasını beklediğimizi ifade etmek isteriz. Eğer ki, Annan Planı’nda olduğu gibi, Kıbrıs Rumlarını müzakere masasına çekebilmek amacıyla ve Maraş bölgesinin Rumlara verilmesi niyetiyle Maraş’ın sahili ve plajı için günü kurtarmaya yönelik böyle bir girişim yapılıyorsa, bunun çok vahim sonuçlar doğuracağını açıkça ifade ediyoruz ve böyle bir adımı Yeniden Refah Partisi olarak asla kabul etmeyeceğimizi ifade etmek isteriz." 
 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU