Bilim Kurulu Üyesi Prof. Akın açıkladı: Kovid-19’a karşı burun spreyi

"Şubat’a kadar önümüzde 6 ay süre var, bunu iyi geçirirsek sonrasında bir nebze rahatlarız"

Fotoğraf: AA

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Levent Akın, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı bir burun spreyi geliştirildiğini açıkladı. Akın’ın aktardığına göre bu sprey virüsün vücuda burundan girişini çok büyük oranda engelliyor.

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, bugünkü köşe yazısında Prof. Akın ile yaptığı görüşmeyi aktardı. Sarıkaya’nın yazısının bir kısmı şöyle:

Prof. Dr. Akın’a, salgının tamamen kontrol altına alınmasına yönelik öngörüsünü sordum.  Bilim adamı duyarlılığı içinde herhangi bir süre vermekten uzak durdu, “Şubat’a kadar önümüzde 6 ay süre var, bunu iyi geçirirsek sonrasında bir nebze rahatlarız” dedi. Sözlerini açmasını istediğimde ise ilaç üzerindeki çalışmalara dikkat çekti.

Bilimsel bir dergiden elde ettiği önemli bir bilgiyi paylaşarak söze girdi. Sözünü ettiği Avusturya kaynaklı İngiltere’de çalışılıp geliştirilen bir burun spreyi. Hayvan deneyleri tamamlanmış, insan deneylerine geçilmiş. Bilimsel makaleye göre, yapılan deneylerden %96 sonuç alınmış; buna göre burun içine sıkılan sprey virüsün bedene girişini ciddi oranda engellerken, yayılımının da önüne geçiyor.

Dolayısıyla 4 ayda ilacın üretilmesi halinde, yayılmanın büyük oranda engellenmesi söz konusu olabilecek. Beklenti şubat ayına kadar insan deneylerinin tamamlanıp, piyasaya Nisan gibi çıkması yönünde… Yani bir 6 ay daha tedbirli olunduğunda virüsü baskılayacak çok yönlü ilaçlar veya aşı da gelmiş olacak. Bu gelecek yazın daha hafif atlatılacağı anlamına da geliyor.

 

Habertürk, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU