Haluk Kırcı hakkındaki soruşturmada takipsizlik kararı verildi

Başsavcılık, Kırcı'nın "Bahçelievler Katliamı" ile ilgili sözlerinin ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu kaydetti

Haber Global kanalında 23 Temmuz 2020 tarihinde  yayına konuk olan Haluk Kırcı hakkında, sarf ettiği sözler nedeniyle Kemal Türkler Eğitim ve Kültür Vakfı ve Türkiye İşçi Partisi tarafından savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştu.

Suç duyurusunda, Haluk Kırcı'nın sarf ettiği sözlerle "Suçu ve suçluyu övme", "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme" suçlarının işlediği belirtilerek cezalandırılması istenmişti.

"Düşünceleri ifade özgürlüğü kapsamında"

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı yürütülen soruşturmayla ilgili takipsizlik kararı verdi.

Kararda, şiddeti, silahlı direnmeyi veya ayaklanmayı teşvik eden ifadeler dışında, devletin veya toplumun bir kesiminin hoşuna gitmeyen incitici, rahatsız edici, ürkütücü, bilgi ve düşüncelerin ifade özgürlüğü kapsamında olduğu belirtildi.

Kararda ayrıca, "şüphelinin işlenen bir suçu ya da işlediği suç nedeniyle bir kişiyi övücü, yüceltici, sempatikleştirici nitelikte bulunmayıp kendi değer yargısını açıkladığı" kaydedildi. 

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının hatırlatıldığı kararda, atılı suçun unsurları oluşmadığı ifade edilerek Haluk Kırcı hakkında kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar verildi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU