ABD Türkiye Büyükelçisi: Türkiye ilaç şirketlerine borcunu ödemiyor, şirketler satışı durdurabilir

Satterfield, borcun ödenmemesinin veya ödemede yaşanacak azalmanın sonuçları olacağını söyledi

Fotoğraf: AFP

ABD Türkiye Büyükelçisi David Satterfield, Türkiye’nin ABD’li ilaç şirketlerine borcunu ödememesi durumunda şirketlerin Türkiye’ye ilaç satmayı durdurabileceğini açıkladı.

Bir ticaret konferansında internet üzerinden konuşan Satterfield, Türkiye'deki şirketlerin ABD ve diğer ülkelerdeki şirketlere olan borçlarının bir yıl içinde 230 milyon dolardan 2,3 milyar dolara yükseldiğini açıkladı.

Satterfield, ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross'un konuyu bir yıl önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile gündeme getirdiğini ve derhal ödeme için gerekli düzenlemelerin yapılacağına dair güvence aldığını ifade etti.

Bir yıl sonra bu şirketlerden borçu olunan tutarlarda önemli indirimler talep edildiğini söyleyen Satterfield, borcun ödenmemesinin veya ödemede eksiklik olması durumunda bunun sonuçları olacağını sözlerine ekledi.

İki ülke arasındaki ticaret geçen yıl 21 milyar dolar tutarındaydı. NATO müttefikleri bu miktarı 100 milyar dolara çıkarmak istediklerini açıklamıştı.

Satterfield ayrıca, temmuz ayında kabul edilen sosyal medya yasasına öynelik kaygı ve endişesini dile getirdi, bu durumun muhalefeti susturacağı düşüncesini dile getirdi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU