Enerjisa ile yedi banka arasında 765 milyon dolarlık “Sürdürülebilir Kredi Mekanizması" anlaşması

Enerjisa, Akbank, Garanti BBVA, İş Bankası, HSBC, ING, TEB ve İşbank AG ile imzaladığı sözleşme kapsamında, geçtiğimiz ay toplam hacmi 1,5 trilyon doları geçen sürdürülebilir borçlanma araçlarından faydalanabilecek

Fotoğraf: Unsplash/@36chambers

Enerjisa Üretim Santralleri A.Ş.’den yapılan açıklamaya göre Akbank, Garanti BBVA, İş Bankası, HSBC, ING, TEB ve İşbank AG'nin içinde bulunduğu yedi banka, Sürdürülebilir Kredi Mekanizması kurallarına göre finansman sağlayacak.

Enerjisa Üretim, bu kapsamda iki önemli alanda sürdürülebilirlik çalışmalarına hız verecek. Şirket, bir taraftan enerji yatırımları portföyünde yenilenebilir enerji payını önemli oranda artıracağını taahhüt ederken, diğer yandan cinsiyet eşitliğinde de uluslararası ölçekte en iyi standartlara çıkmak için çalışacak.

Açıklamaya göre, finansal yapılanmasını, operasyonel yapısı ve stratejik hedefleriyle ile uyumlu hale getirme kararı alan Enerjisa Üretim, 765 milyon dolarlık sözleşmeyle yakın dönem içinde devreye alacağı yenilenebilir enerji yatırımlarına da güçlü bir destek oluşturdu.

Sürdürülebilir Kredi Mekanizması’nın ağustosta açıklanan toplam hacmi 1,5 trilyon dolardı. 

Krediye katılan bankaların yaptığı ortak açıklamada da "Bu sözleşme, Türkiye'ye ve enerji piyasalarına olan güvenimizin önemli bir işaretidir. Sektörün lider oyuncusu Enerjisa Üretim'in bugünkü sağlıklı bilançosu ile düzenli nakit yaratırken, özellikle yenilenebilir büyüme yatırımlarını da hayata geçirecek olması bizim için de bir gurur kaynağıdır" ifadelerine yer verildi. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen Enerjisa Üretim Üst Yöneticisi İhsan Erbil Bayçöl, Enerjisa Üretim'in, bugün yüzde 56'sı yerli ve yenilenebilir kaynaklardan oluşan 21 santral yatırımıyla enerjinin kesintisiz arzı için üretmeye devam ettiğini kaydetti.

Geçen yıl ikincisi gerçekleştirilen rüzgar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesinde projeleriyle 500 megavatlık kapasite kazandıklarını vurgulayan Bayçöl, şu ifadeleri kullandı:

Aydın ve Çanakkale bölgelerine yapacağımız rüzgar santralleri yatırımlarıyla, toplam üretim kapasitemizi 4 bin 107 megavata yükseltme ve portföyümüzdeki yeşil yatırımların payını çok daha yukarılara çekme potansiyelini yakaladık. 

Enerjisa Üretim olarak hem bu yükseliş ivmesini devam ettirmek hem de bizim için stratejik önceliklerimizden biri olan yenilebilir alanda yeni yatırımlar gerçekleştirmek en önemli önceliklerimiz arasında. 

Yedi  banka ile imzaladığımız Türkiye’nin en büyük Sürdürülebilirlikle Bağlantılı Kredi Sözleşmesi, bu potansiyeli hayata geçirmemize destek olacak. 

Yatırımlarımıza ve çalışmalarımıza, tüm paydaşlarımıza güven vererek ‘sürdürülebilir değer yaratma amacımızla’ devam edeceğiz. Bu büyüme yolculuğumuzda kıymetli bir iş birliği yaptığımız bankalara da bize duydukları güven için çok teşekkür ederim.


AA 

DAHA FAZLA HABER OKU