Ev sinemasından vizyona bu hafta: Yeni bir dil, yeni bir başlangıç; Beginner

Başrolünde Güven Kıraç'ın yer aldığı film, emekli olmuş ama geçimini sağlamak için bir taksi şoförü olarak çalışan, altmışlı yaşların sonunda olmasına rağmen İngilizce öğrenmeye çabalayan Faruk'un hikayesini anlatıyor

"Bu yaştan sonra…" kalıbının insan hayatına verdiği zarardan dolayı kullanımdan kaldırılmasını talep eden ve bu konuyu da kendisine has sinema dili ile çektiği ilk uzun metrajlı filmi ile anlatan Burçak Üzen Açık'ın "Beginner" adlı filmi bu hafta TRT 2'nin Ev Hayat Dolu adını verdiği sinema kuşağı programında 23 Eylül'de saat 21.00'da yeniden seyirci karşısına çıkıyor.


Yeni bir dil, yeni bir başlangıç; Beginner

Yönetmen: Burçak Açık Üzen / Oyuncular: Güven Kıraç, Birsen Dürülü, Ali Uyandıran, Bülent Çolak, Muhammet Uzuner, Ezel Akay, Saim Karakale, Çağatay Atasagun, Cengiz Okuyucu, Cenk Doğar, Bülent Ergün, Defne Molla / Süre: 90 dakika
 


Başrolünde Güven Kıraç'ın yer aldığı film, emekli olmuş ama geçimini sağlamak için bir taksi şoförü olarak çalışan, altmışlı yaşların sonunda olmasına rağmen İngilizce öğrenmeye çabalayan Faruk'un hikayesini anlatıyor.

Faruk, hepimizin tanıdığı, içimizden, bizden hatta kendimizden pek çok şey görebileceğimiz; kayıpları ve onu hayata bağlayanlar arasında Araf'ta kalmış biri.
 


Beklentileri ya da kendisinden beklenenleri yerine getirmeye çalışmanın ağırlığı altında ezildiğini fark etmeden kendi hayatının dümenini kontrol etmeye, tüm çevre baskısı ve alaycı yaklaşımlara rağmen pek çok kişinin cesaret edemeyeceği bir yolda ısrarla ve kararlılıkla ilerlemeye çalışan, yalnızlığıyla mücadele eden yorgun bir savaşçı.
 


Yıllar önce dul kalan ve taksi durağındaki arkadaşları ile deli dolu komşusu Figen dışında hayatında pek kimsesi olmayan Faruk'u yaşama bağlayan en büyük şey ise; gecenin bir yarısı ya da sabahın ilk ışıkları demeden, en üzgün, en kırgın, en çaresiz, en mutlu ya da en heyecanlı olduğu anda bile ona İngilizce öğrenme isteği sağlayan motivasyondur.

Ana dil dışında yeni bir dil öğrenimi bir beklentiyi de doğurduğu için bireyin günlük yaşamına yansıyacak sonuçları da beraberinde getiriyor.
 


Bu beklentiye ulaşılmadığı zaman eleştiriler ve olumsuz tavırların ortaya çıkması da insanda kaçınılmaz bir baskıya neden oluyor.

Fakat Faruk, tüm bu sürece rağmen kendisine dayatılan şeyle yetinmek zorunda olmadığını savunarak film boyunca mücadelesine devam ediyor.
 


Bilimsel ve toplumsal yargılar

İnsan yaşı ilerledikçe öğrenme yetilerinin azaldığını kabul eden bilimsel yargılara ve toplumdaki, yaş ilerledikçe yeni başlangıçların yapılmasının zor ve gereksiz olduğu kanısına inat "Hem dinimiz hem de bütün doğu felsefeleri son nefese kadar yeni şeyler öğrenmenin kutsallığından bahseder" diyen Burçak Üzen, senaryonun dramatik yapısını da bunun üzerine kurmuş.
 


İleri yaşlardaki bir adamın İngilizce öğrenme sevdasının hayatında yarattığı dönüşümlerle de filme yön vermiş.

Faruk, film boyunca İngilizce öğrenme sürecinde birçok karakter ile karşılaşıyor.
 


Karşılaştığı her bir karakter de temsil ettiği bir duygu ya da olayın bir metaforu olarak karşımıza çıkıyor ve karakterlerin Faruk üzerinde olumlu ya da olumsuz etkileri bir şekilde karakterin gelişimini destekliyor.
 


Haliyle böylesi bir anlatım tarzı insan doğasındaki zorluklar ile mücadele etme, pes etme, başarının ya da başarısızlığın yarattığı psikolojik tepkilerle de seyircinin katharsis yaşamasına da olanak sağlıyor.
 


Yönetmenin de ifade ettiği gibi; hayatta karşımıza çıkan kişiler ya da yaşadığımız olayların bizi değiştirmesi gibi Faruk da bu süreçte yaşadıklarıyla değişimin kendisine dönüşerek nihai bir karar verme noktasına geliyor.
 


John Lennon, "Hayat, siz planlar yaparken başınıza gelenlerdir" demiş. Ne kadar da doğru söylemiş.

Filmde Faruk da kendi planları çerçevesinde yaşamını şekillendirmeye çalışırken aslında yaşam onu şekillendirmeye başlıyor.
 


İnsan altmışından sonra olgunlaşır mı demeyin, Faruk olgunlaşıyor, kabulleniyor. Nihayetinde kendi isteği ve düşüncesiyle yolun sonunda doğru olduğuna inandığı bir tercih yapıyor.
 


Yapımını "be Productions'ın" üstlendiği, senaristliğini ve yönetmenliğini Burçak Üzen Açık'ın yaptığı, başrollerinde Güven Kıraç, Birsen Dürülü, Ali Uyandıran, Bülent Çolak, Cenk Doğar, Cengiz Okuyucu, Saim Karakale, Bülent Ergün ve Serdal Genç'in yer aldığı, "Beginner" seyircisinin de filmden sonra aşağıdaki şekilde kendisine telkin vermek kalıyor.
 


Başladığınıza pişman olmayın.

Hayatı gözünüzde büyütmeyin.

Hayatın sizi sömürmesine ve çevrenizdekilerin sizi etkilemesine izin vermeyin.

Geçmişi geçmişte bırakın…
 


Haftanın diğer filmleri

After Paramparça

Yönetmen: Roger Kumble / Oyuncular: Josephine Langford, Hero Fiennes Tiffin, Louise Lombard, Dylan Sprouse, Candice King, Charlie Weber, Max Ragone, Selma Blair, Shane Paul McGhie, Rob Estes, Karimah Westbrook, Samuel Larsen, Khadijha Red Thunder, Pia Mia, Inanna Sarkis, Dylan Arnold, Taylor Conrod, Vanessa Dubasso, Davin Allen Grindstaff, John Jackson Hunter, James H. Keating, Clay Neal, Stefan Rollins, Sarah Rossman, Ghevon Sebastian, Jon W. Sparks, Benjamin Weaver, Marisol Correa / Süre: 105 dakika
 


Anna Todd'un dünyada satış rekorları kıran fenomen roman serisinin ikinci film uyarlaması olan ve bu hafta vizyonda kendine yer bulan After We Collided, aralarındaki tutkuya rağmen gelgitli bir ilişkiye sahip olan Tessa ile Hardin'in hikayesini anlatmaya devam ediyor.

Tessa, Hardin tarafından hayal kırıklığına uğratılmasına rağmen onu hayatından çıkaramaz ve ondan uzak kalmayı başaramaz. Ancak Hardin her zamanki Hardin'dir.

Tessa tutkulu ilişkilerini aklından çıkaramasa da Hardin'in yapacağı bir hatayı daha kaldıramayacağı için derslerine, işine odaklanmaya çalışır.

Hardin ise kirli geçmişi ve çocukluk travmalarından ancak Tessa'yı gerçek anlamda geri kazandığında kurtulabileceğine inanır; onu geri kazanmak için de her anlamda değişmesi gereklidir.

Bu sırada bir yayınevinde staja başlayan Tessa'nın çalışma arkadaşı Trevor, genç kadınla yakından ilgilenir ve Tessa bu ilgiden fazlasıyla memnundur. Hatta Tessa da yakışıklı ve kibar çalışma arkadaşı Trevor'ın bu yakın ilgisinden etkilenmiştir.


Ajan Jade Black

Yönetmen: Terry Spears / Oyuncular: Katie Burgess, Connie Franklin, Sidney Flack, Luke Wyckoff, Caleb Fellenstein, Rane Thomason, Taylor Reich, Tom Allen, Greg Williams, Brett Bower, Lee Patterson, John C. Bailey, Tyler Malinauskas, Mark Adam Goff, Michela Creel, Kami King, Faith Jennings, Jennifer Achord, Brian Lloyd, Matt Tracy, Jerry Murphy, Dale Niehaus, Jeff Blount, Justin C. Russell, Braylin Precure, Keegan Walker, Jason Davidson, Tanita Dewberry, Chance Turner, Joe Beilouny, Brittany Lynn Holden, Quianna Hoang, Lindsay Pittman, Buddy Campbell, Melissa Greene, Erin Herring, Richard Freeman, Alexa Smart, Laurajean Hogan, Gina D. Brewer, Gabe Z. Todd, Ashley Boger, Jorian LeFlore, Kenna Green, David Lee Anderson, Brandy L. Campbell, Thomas Hurd, Brandi Woods, David C. Tam, Pete Burgress, Jeannie Howerton, Judy Ratzlaff, Christian Bellgardt, Christopher Savage, Ashley Mason, A. J. Herrera, Fred Savage, Cristian Morales, Derek Brill, Jared T. Florence, Aaron Palermo, Joel Fox, Bruce McGrew, Steve McGrew, JR Hatchett, Marttin Germain, John Hindman / Süre: 101 dakika
 


Bu hafta sinemalarda gösterime giren Agent Jade Black, tasarladığı planı gerçekleştirmek için firarda olan eski bir ajanı bertaraf etmesi için görevlendirilen ajan Jade Black'in hikayesini anlatıyor.

Yetenekli, genç ve işinde oldukça başarılı bir ajan olan Jade Black, kendine has kuralları yüzünden üstleri ile anlaşmazlık yaşasa da her zaman görevini en iyi şekilde yerine getirir.

Fakat Jade'in yeni görevi her zamankinden bir hayli zorludur; çünkü genç kadından, Elle adında başka bir ajanın peşine düşmesi istenir.

Eski bir ajan olan ve işinin zirvesindeyken bir anda ortadan kaybolan Elle, seks ticaretinin zengin ve güçlü satıcılarına karşı biyolojik bir silah kullanma hazırlığındadır.

Jade'in ise Elle'nin amacına ulaşıp bu planını gerçekleştirmeden önce onu mutlaka yakalaması gerekmektedir.
Ancak bu iş hiç de Jade'in düşündüğü gibi kolay olmaz. Jade, Elle'yi yakalamak için zorlu bir mücadeleye girişecektir.


Aşk Kölesi

Yönetmen: Chandra Liow / Oyuncular: Andovi Da Lopez, Jovial Da Lopez, Tommy Limm, Chandra Liow, Susan Sameh, Karina Salim, Kezia Aletheia, Ibob Tarigan, Widika Sidmore, Gading Marten, Deddy Corbuzier, Uus, Helmy Yahya, Niniek L. Karim, Yudha Keling, David Beat, Andhika Pratama, Ussy Sulistiawaty / Süre: 97 dakika
 


Netflix'in Endonezya Yapımı Romantik Filmler kuşağında yer alan Bucin (Whipped) adlı bu uçuk kaçık filmde dört arkadaş, bir aşk gurusunun verdiği derse katılır ve onun yönlendirmesiyle romantik ilişkilerini sorgulamaya başlar.

Ta ki gurunun gizli planı açığa çıkana kadar.


Ben Böyle Şansın

Yönetmen: Samet Çakırtaş / Oyuncular: Özgür Esat Şentürk, Umut Öğmen, Zeliha Çakırtaş, Akın Ayvaz, Tane Boz, İlknur Aygün, Mert Kortun, Arda Evren Çakırtaş, Baran Çakırtaş / Süre: 96 dakika
 


Bu hafta sinemalarda gösterime giren Ben Böyle Şansın, hayatta şansları bir türlü yaver gitmeyen Hikmet ve Salim'in komedi ve eğlence dolu hikâyesini anlatıyor.

Hikmet ve Salim sürekli "ben böyle şansın" dedikleri bir hayat süren iki yakın arkadaştır.

Salim yıllarca stajyer olduğu iş yerinden terfi alıp yönetici olduğu ilk gün şirket iflas eder. Üstelik Salim'e yönetici olduğu şirketten büyük bir borç kalır.

Hikmet ise uğruna şiirler yazdığı, yıllarca aşkını ilan etmek için doğru zamanı beklediği platonik aşkı Yağmur'un hayatını kurtardığı sırada bir grup serseriden dayak yer.

Yaşadıkları şanssızlıklardan bıkan bu iki arkadaş nihayetinde hayatlarına son vermeye karar verir. Ancak bu konuda da şans bu iki kafadarın yüzüne gülmeyince bu kararlarını uygulamak da onlar için hiç kolay olmaz.

Ama belki de onların beklediği gerçek şans gelecekte saklıdır.


Dolly Kitty ve Parıldayan Yıldızlar

Yönetmen: Alankrita Shrivastava / Oyuncular: Konkona Sen Sharma, Bhumi Pednekar, Amol Parashar, Aamir Bashir, Kubra Sait, Karan Kundra, Vikrant Massey, Mushtaq Khan, Kumar Amlendu, Minim Dey, Sorabh Chauhan / Süre: 130 dakika
 


24. Busan Uluslararası Film Festivali'nin Asya Sinemasına Bir Pencere adlı bölümünde galası yapılan ve Netflix'in Hint Filmleri kuşağında 18 Eylül'de gösterime girmesi beklenen Dolly Kitty Aur Woh Chamakte Sitare adlı filmde hayal kırıklığı yaşayan Delhili evli bir kadın ve onun kente yeni gelen kuzeni, özgürlüklerine giden yolda üzücü sırlar, farklı hayaller ve uyuşmazlık içinde ilerliyor.

Yeni Delhi'nin banliyölerinde bir oğlu ve çalışkan kocası ile orta sınıf bir aile hayatı yaşayan Dolly çalışan bir annedir. Yeni inşa edilmiş lüks bir daireye taşınmayı planladıkları için de heyecanlılardır.

Ancak Dolly'nin orta sınıftan geçiş yaptıkları bu mükemmel yaşam tarzlarını sürdürmek için sakladığı bir sır vardır.

Birbirlerinin hayatını eleştiren iki kuzen nihayetinde sırlarını birbirleriyle paylaşacak ve birbirlerini anlamaya çalışacaklardır.


Enola Holmes

Yönetmen: Harry Bradbeer / Oyuncular: Millie Bobby Brown, Henry Cavill, Sam Claflin, Helena Bonham Carter, Fiona Shaw, Adeel Akhtar, Frances de la Tour, Louis Partridge, Susan Wokoma, Burn Gorman, Jay Simpson, Margaret Wheldon, Joakim Skarli, Heather Pearse, Paul Parker, Deonne Newby, Hattie Jackson, Sonya Seva, Gianni Calchetti, Owen Atlas, Theo Ip, Delroy Atkinson, Steve Saunders, Pierre Bergman, Adrian Mozzi, Antoniya Gerimpapazi, Hattie Morahan, Claire Rushbrook, Ellie Haddington, Rebecca Hanssen, Stuart Whelan, Alex Kelly, Peter Theobalds, Mark Ryder / Süre: 123 dakika
 


Adı tersten okunduğunda "yalnız" anlamına gelen Enola yine de yalnızlık nedir bilmeden hep annesiyle bir arada yaşamıştır. Ta ki bir sabah annesi ortalardan kaybolana kadar…

Bunun üzerine onu yok sayan ağabeyleri Mycorft ve Sherlock ile buluşan Enola'nın en büyük umudu ağabeyi Sherlock'tur; çünkü meşhur ve dahi bir dedektif olan Sherlock'un annesinin bu kayboluşundaki tüm soruların cevaplarını bildiğini düşünüyordur.

Ancak Sherlock ve Mycroft her şeyden önce vahşi ve tehlikeli bir kadının vahşi bir çocuk yetiştirdiği konusunda hemfikirlerdir ve bu olayı çözerken Enola'nın biraz ehlileşmesi için onu uzaktaki yatılı bir okula göndermeye karar vermişlerdir.

Tabii ki Enola oradan ilk fırsatta kaçacaktır. İlk gideceği yer de Sherlock Holmes ile birlikte çeşitli vakalarda çalışan dedektif Lestrade olacaktır.

Netflix'in Kitaplardan Uyarlanan Dönem Filmleri kuşağında 23 Eylül tarihinde gösterime girmesi beklenen Enola Holmes adlı bu muzip, sürükleyici ve heyecanlı filmde kayıp annesini arayan Enola Holmes adlı cesur genç kız, ağabeyi Sherlock'u kurnazlıkla alt etmek ve kaçak bir lorda yardım etmek için hafiyelik becerilerini kullanır.

Ağabeylerinin tüm engellemelerine karşın olaya dahil olmak isteyen Enola, Sherlock ile tam bir saklambaç oynamaya kalkışacaktır.

Serinin her bir devam kitabında Enola Holmes yeni bir ortadan kaybolma vakası üzerinde çalışmalarını sürdürecek ve Sherlock'un izinden gidecektir...


Latasha İçin Bir Şarkı

Yönetmen: Sophia Nahli Allison / Oyuncular: Brittany Hudson / Süre: 19 dakika
 


Netflix'in Belgeseller kuşağında 21 Eylül'de gösterime girmesi beklenen A Love Song for Latasha; on beş yaşında öldürülen bir kızın hayatını ve hayallerini keşfe çıkıyor.

İnsanlar onun nasıl biri olduğunu bilmiyorlar. Tek bildikleri genç siyahi bir kız olduğu ve canının değerinin 1,79 dolar olması…

Oysa büyüdüğünde hep kendi işini kurabileceğinden bahseden Latasha avukat olmak istediği için her zaman notlarını iyi tutmaya çalışan biriydi ve tüm dersleri de pekiyiydi.

İstatistiklerin bir parçası olmak istemiyordu ve geleceğini kurtarmak için çırpınıyordu.

Fakat Latasha Harlins on beş yaşında öldürüldü ve akabinde 1992'de Los Angeles'taki ayaklanmanın fitilini ateşledi.
Latasha'nın bu hazin ve kısa hayat hikâyesini seyrederken eminim siz de kendinizin şu an bulunduğunuz noktalara bir şekilde gelebilmişken onun nasıl ve neden gelemediği üzerine düşüneceksiniz.

Ve eğer bu vahşete kurban gitmeseydi şu an ne yapıyor olabileceği konusunda hayaller kurmak isteyeceksiniz.


Menüdeki Romantizm

Yönetmen: Rosie Lourde / Oyuncular: Cindy Busby, Tim Ross, Naomi Sequeira, Peter Bensley, Marita Wilcox, Barbara Bingham, Perry Mooney, Joey Vieira, Gavin Zimmermann, Jessica Bowles, John Boyd, Charlotte Bryan, Michael Christie, Christina Falkstrom, Kennedy Ford, Kiara Freeman, Stu Kirk, Fletcher O'Neill, Megan Offord, Brian William Ranse, Jordan Small, Stefanie Trianti, Oliver Pfeiffer, Jason Virgil / Süre: 96 dakika
 


Netflix'in İyi Hissettiren Avustralya Yapımı Romantik Filmler kuşağında 24 Eylül'de gösterime girmesi beklenen Romance on the Menu adlı filmde; New York şehrinden bir şef, teyzesinin sevilen kafesini miras aldıktan sonra, çekici bir yerel aşçının yardımıyla yenilemek ve satmak için Avustralya'ya gider.

Fakat Caroline Wilson adlı bu Amerikalı şef satış yapmadan önce kafeyi yenilemeye çalışırken, şehre, insanlarına ve özellikle büyüleyici yerel şef Simon Cook'a âşık olmaya başlar.

New York'taki yaşamını yeniden değerlendiren Caroline, bir uzlaşma için yalvaran eski nişanlısı ile New York restoranında zorlayıcı iş taahhütleri ya da Lemon Myrtle Cove'da kalıp teyzesinin izinden gitmesi arasında seçim yapmak zorunda kalacaktır.

Küçük bir sahil kasabasında geçen bu romantik komedi ister aşçılığa ilgili olun ister sadece izlemesi kolay bir romantik komedi büyüsü arıyor olun, kırık kalpleri iyileştirecek, sıkıntınıza iyi gelecek bir hikayeye sahip.


Paramedik

Yönetmen: Carles Torras / Oyuncular: Mario Casas, Déborah François, Guillermo Pfening, Celso Bugallo, Raúl Jiménez, Maria Rodríguez Soto, Pol Monen, Gerard Oms, Vicenta N'Dongo, Pau Escobar, Jaume Felip / Süre: 94 dakika
 


Netflix'in Suç Dramaları kuşağında yer alan El Practicante (The Paramedic) adlı İspanya yapımı bu psikolojik gerilimde artık tekerlekli sandalyede olduğu gerçeğiyle yüzleşemeyen Ángel, onu terk eden kadını ölümcül bir takıntı hâline getirir ve korkunç intikam planını uygulamaya başlar.

Ángel, ambulansta sağlık görevlisi olarak çalışan genç bir adamdır.

Trajik bir kaza geçiren Ángel'in hayatında artık hiçbir şey eskisi gibi olmaz.

Kazanın ardından eşi Vane'in sadakatsizliğinden şüphelenmeye başlayan Ángel, bunu bir süre sonra takıntı haline getirmeye başlar.

Vane'in kendisini aldattığı düşüncesi Ángel'in hayatını zamanla cehenneme çevirir.


Radyoaktif

Yönetmen: Marjane Satrapi / Oyuncular: Rosamund Pike, Yvette Feuer, Mirjam Novak, Ralph Berkin, Sam Riley, Simon Russell Beale, Sian Brooke, Faye Bradbrook, Drew Jacoby, Aneurin Barnard, Harriet Turnbull, Georgina Rich, Elise Alexandre, Katherine Parkinson, Dóra Köves, Mark C. Phelan, Alexis Latham, Indica Watson, Federica Fracassi, Demetri Goritsas, Charles Tumbridge, Corey Johnson, Péter Fancsikai, Paul Albertson, Yasuhito Ishikawa, Arthur Bateman, Jennifer White, Ema Yuasa, Nicola Willis, Acacia Schachte, Joseph Kudra, Robbie Moore, Jonas Vanderkerckhove, Oscar Ramos, Richard Pepple, Alex Bartram, Isabella Miles, Ariella Glaser, Martin Anzor, Anya Taylor-Joy, Cara Bossom, Edward Davis, Tim Woodward, Tamás Szabó, Jonathan Aris, Ed Fleroff, Michael Gould, Thanh-Huy Phan, Ferenc Iván Szabó, Peter Sztojanov Jr., Franciska Töröcsik, Balázs Veres / Süre: 109 dakika
 


Ünlü oyuncu Rosamund Pike'ın, Nobel Ödülü'ne uzanan ilk kadın olan Marie Curie'ye hayat verdiği Radioactive adlı film, 20'nci yüzyılın en önemli keşiflerinden birine imza atan Marie Curie'nin, bilim adına yaptıkları çalışmalarda da partneri olan eşi Pierre Curie başta olmak üzere dönemin bilim camiasında hak ettiği yeri almak için verdiği mücadeleyi gözler önüne seriyor.

Oscar adayı yönetmen Marjane Satrapi ve yine Oscar adayı oyuncu Rosamund Pike, Curie'nin çalışmalarının, dönüştürücü etkileri ve tehlikeli yan ürünleriyle 20. yüzyıla ve hayatlarımıza nasıl şekil verdiğini de cesur bir tasvirle anlatıyor.

Nobel ödüllü Marie Curie, daha gençken 1893'de kendisi gibi bilim insanı olan Pierre Curie ile tanışır.

Tanışıp evlendikten sonra birlikte hem iki kız çocuğu büyüten hem de radyoaktiviteyi keşfeden çift, bilimi yepyeni bir yola sokar ve bilimin seyrini sonsuza dek değiştirir.

Curie'lerin dünyayı değiştiren keşifleri ve kazandıkları Nobel Ödülü, özverili çifti uluslararası çapta ilgi odağı yapar.
Kocasının ölümünün ardından da araştırmalarına devam eden Marie, bir diğer ünlü bilim insanı Paul Langevin ile ilişkisi olduğu için skandallara davetiye çıkarır.

Ancak Marie'nin bilime olan bağlılığı ve dünyayı değiştiren keşiflerle birlikte gelen sorumluluk her şeyi gölgede bırakacaktır...

Bu hafta vizyona giren film, iki dalda birden Nobel Ödülü'ne layık görülen tek bilim insanı olan Marie Curie'nin, tutkulu ilişkileri, çığır açan buluşları ve bu buluşların onu ve dünyayı bekleyen sonuçlarıyla birlikte, izleri asla silinmeyecek hikayesine doğru çıkılan bir yolculuk.


Scoob!

Yönetmen: Tony Cervone / Oyuncular: Will Forte, Mark Wahlberg, Jason Isaacs, Gina Rodriguez, Zac Efron, Amanda Seyfried, Kiersey Clemons, Ken Jeong, Tracy Morgan, Frank Welker, Iain Armitage, Mckenna Grace, Pierce Gagnon, Ariana Greenblatt, Simon Cowell, Christina Hendricks, Henry Winkler, Harry Perry, John DiMaggio, Kevin Heffernan, Ira Glass, Henry Kaufman, Maya Erskine, Billy West, Don Messick, Fred Tatasciore, Justina Machado, Kennedy Peil, John McDaniel, Ryan Folsey, Pam Coats, Tony Cervone, Adam Sztykiel, Alex Kauffman, Vanara Taing, Sarah Lancia, Maven Morgan, Eric Cowell, Michael Kurinsky, Luis Aldana, Jamiyka Jones, Jim Meskimen / Süre: 93 dakika
 


Gizem Makinası'nı çalıştırın, bir kilometre yüksekliğinde bir sandviç kapın ve kemerinizi bağlayın çünkü Scooby-Doo ve Gizem Avcıları ekibi, uzun metrajlı bir aksiyon macerası olan Scoob! ile izleyicileri daha önce hiç görmedikleri bir yolculuğa çıkarıyor.

Hanna-Barbera'nın ünlü animasyon serisi Scooby-Doo'nun sinema filmi olan ve Türkiye'de Türkçe dublajlı olarak vizyona giren Scoob!, hayatları boyunca dost olan Shaggy ile Scooby-Doo'nun ilk kez nasıl karşılaştıklarını ve dostluklarının nasıl başladığını ve Gizem Avcıları ekibinin diğer üyeleri Fred, Velma ve Daphne ile nasıl bir araya geldiklerini anlatıyor.

Artık yüzlerce vaka çözmüş ve maceralar paylaşmış olan Scooby ve ekibi, kariyerlerinin en büyük ve en zorlu gizemiyle yüzleşirler: Efsanevi hayalet köpek Cerberus'u dünyaya salacak bir komplo.

Ekip bu "dogpocalypse"i (köpekıyamet) durdurmak için zamanla yarışırken, Scooby'nin gizli bir mirası olduğunu ve kimsenin hayal etmediği kadar büyük ve destansı bir kaderi olduğunu keşfederler.


Toprağı Öp

Yönetmen: Joshua Tickell, Rebecca Harrell Tickell / Oyuncular: Patricia Arquette, Tom Brady, Gisele Bündchen, Woody Harrelson, Ian Somerhalder / Süre: 84 dakika
 


Gezegenimiz hakkında çok fazla kötü haber var. Oysa kabul etmek gerekir ki gezegenimizi iyileştirmek için gerekli olan çözümler tam da ayaklarımızın altında.

Netflix'in Belgeseller kuşağında 22 Eylül'de gösterime girmesi beklenen ve toprak rejenerasyonu konusunda ilham veren Kiss the Ground gezegenimizi kurtarmak için ihtiyaç duyulan basit bir çözümün hikayesi.

Hepimizin bildiği acı gerçek; konvansiyonel tarımda kullanılan kimyasallar nedeniyle artık topraklarımız neredeyse tamamen mikroorganizmalardan yoksundur. Modern tarımın toprağın iyileştirilmesi için tasarlanmadığı da ortadadır.

Toprağa zarar verdiğimizde açığa çıkan ve atmosfere doğru yükselen karbondioksiti yeniden canlı bir bitkiye indirmeyi başarabilirsek toprak ve iklim sorunlarımızın çoğunu çözebiliriz.

Çünkü bitkiler ve hayvanlarla çalışan sağlıklı toprak mikropları, atmosferdeki karbonu ayırabilir.

Atmosferik birikimin mevcut küresel eğilimlerini tersine çevirerek topraktaki ve yer üstü biokütlendeki karbonu yakalamayı amaçlayan rejeneratif tarım ile karbonu yakalamak ve depolamak için otlatma ve çiftçilik tekniklerini doğru kullanırsak sağlıklı topraklara, sağlıklı topraklar da sağlıklı bitkilerin yetişmesini sağlayacak, sağlıklı bitkiler de sağlıklı insan ve sağlıklı iklim koşulları için organik bir döngüye sebep olacaktır.

Biyolojik çeşitliliği artıran, toprakları zenginleştiren, su havzalarını iyileştiren ve ekosistem hizmetlerini geliştiren bir çiftçilik ilkeleri ve uygulamaları sistemi olan rejeneratif tarım aynı zamanda, çiftçilik ve çiftlik toplulukları için de daha fazla verim, iklim istikrarsızlığına direnç ve daha yüksek sağlık ve canlılık sunacaktır.

Belgesel, günümüz koşullarında yeni bir şeymiş gibi pazarlanan "yenilenebilir enerji kaynakları" ile dünyanın her yerinde "yenilenmeyi" keşfeden topluluklara, aslında geçmişten günümüze tüm yerli toplulukların bunu hiçbir zaman "yenileme" olarak adlandırmasa da her zaman yaptıkları geri dönüşümlerle gezegen ile yenileyici bir ilişki kurduklarını gösteriyor.

Bu yüzden yerli halk, organik tarım, agroekoloji, bütünsel yönetim ve tarımsal ormancılıktan oluşan küresel topluluklar tarafından onlarca yıllık bilimsel ve uygulamalı araştırmalardan yararlanarak aslında nasıl yapılacağını bildiğimiz çözümleri bize hatırlatıp, bunları uygulamaya devam edersek dünyayı yeniden nasıl bir cennet bahçesine döndüreceğimiz ve bir zamanlar var olan o biyoçeşitliliğe yeniden kavuşacağımız konusunda bize umut veriyor.


Tortu

Yönetmen: Merawi Gerima / Oyuncular: JaCari Dye, Jamal Graham, Dennis Lindsey, Obinna Nwachukwu, Derron Scott, Julian Selman, Taline Stewart, Melody A. Tally, Ramon Thompson / Süre: 90 dakika
 


Bu hafta Netflix'in çevrimiçi yayın programına girmesi beklenen Residue adlı filmde; genç bir yönetmen, çocukluğuyla ilgili bir senaryo yazmak için yıllar önce ayrıldığı ve bir daha gitmediği memleketine geri döner.

Ancak karşılaştığı manzara beklediğinden bambaşkadır; mahallesini tanınmaz halde bulan yönetmen, çocukluk arkadaşlarının da farklı yerlere savrulduğunu görür.


Wish Upon a Unicorn

Yönetmen: Steve Bencich / Oyuncular: Ryan Kiera Armstrong, Anthony Backman, Steve Bencich, Tait Blum, Seth Bowling, Brian Brown, Carly Dutcher, Summer Fontana, Andre Gower, Jon Gries, Jeff Holman, Jesse La Flair, Jonathan Lajoie, Scarlett Lopez, Deven May, Leah McKendrick, Kevin J. O'Connor, Rick Overton, Dax Rey, Branscombe Richmond, Amber Hamilton Russo, Chloe Webb / Süre: 94 dakika
 


Netflix'in Çocuk ve Aile Filmleri kuşağında yer alan, hikayesiyle tüm aile için eğlenceli bir zaman yaşatacak olan Wish Upon a Unicorn adlı filmde Mia ve Emma adlı iki kız kardeş ve babaları, büyükanneleriyle birlikte bir çiftlikte yaşamak için şehirden kırsala taşınır.

İki kardeş burada Rocco adında bir bebek tek boynuzlu atı mucizevi bir şekilde keşfeder ve arkadaş olurlar.

Rocco'nun sihirli güçleri vardır, üstelik kızlara biraz şans ve bolca kahkahalı zamanlar yaşatıyordur, bu da onların yeni evlerine ve okullarına alışmalarını biraz kolaylaştırıyordur.

Ancak kasabanın kovboyu Rocco'yu öğrendiğinde, Rocco'nun güçlerini kendisi için kullanmak için onu kızlardan uzaklaştırır.

Bunun üzerine iki kız kardeş, yeni tek boynuzlu at arkadaşlarını kurtarmak için vahşi bir maceraya atılır.

 

Flashback

Vakti zamanında kimi sinemalarda kimi de televizyon ekranlarında seyirciyle buluşan ama şimdi hem çevrimiçi platformlarda hem de televizyon kanallarında bu hafta yeniden gösterime girecek olan 2020 öncesinde çekilmiş diğer filmler şöyle.


Amazon Prime Türkiye

  • Amerikan Gangsteri (American Gangster, 2007)
  • Amerikan Güzeli (American Beauty, 1999)
  • Aranıyor (Wanted, 2008)
  • Baba (The Godfather, 1972)
  • Baba 2 (The Godfather: Part II, 1974)
  • Baba 3 (The Godfather: Part III, 1990)
  • Balon Pilotları (The Aeronauts, 2019)
  • Bir Zamanlar Amerika'da (Once Upon a Time in America, 1984)
  • Bourne'un Mirası (The Bourne Legacy, 2012)
  • Bumblebee (Bumblebee, 2018)
  • Büyük Hastalık (The Big Sick, 2017)
  • Büyük Hesaplaşma (Heat, 1995)
  • Büyük Lebowski (The Big Lebowski, 1998)
  • Canavar (Cloverfield, 2008)
  • Dövüş Kulübü (Fight Club, 1999)
  • E.T. (E.T. the Extra-Terrestrial, 1982)
  • Forrest Gump (1994)
  • Gazap Ateşi (Man on Fire, 2004)
  • Gecenin Enginliği (The Vast of Night, 2019)
  • Geçmişi Olmayan Adam (The Bourne Identity, 2002)
  • Geleceğe Dönüş (Back to the Future, 1985)
  • Geleceğe Dönüş 2 (Back to the Future Part II, 1989)
  • Geleceğe Dönüş 3 (Back to the Future Part III, 1990)
  • Gladyatör (Gladiator, 2000)
  • Görevimiz Tehlike (Mission: Impossible, 1996)
  • Görevimiz Tehlike 2 (Mission: Impossible 2, 2000)
  • Görevimiz Tehlike 3 (Mission: Impossible 3, 2006)
  • Görevimiz Tehlike 4 - Hayalet Protokol (Mission: Impossible - Ghost Protocol, 2011)
  • Görevimiz Tehlike 5 – Derbeder Ulus (Mission: Impossible - Rogue Nation, 2015)
  • Görevimiz Tehlike: Yansımalar (Mission: Impossible – Fallout, 2018)
  • Güzel Oğlum (Beautiful Boy, 2018)
  • Halk Düşmanları (Public Enemies, 2009)
  • İhtiyarlara Yer Yok (No Country for Old Men, 2007)
  • Indiana Jones: Kamçılı Adam (Indiana Jones and the Temple of Doom, 1984)
  • Indiana Jones: Son Macera (Indiana Jones and the Last Crusade, 1989)
  • Indiana Jones ve Kristal Kafatası Krallığı (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, 2008)
  • Jason Bourne (2016)
  • Jaws (1975)
  • JFK (1991)
  • King Kong
  • Kutsal Hazine Avcıları (Raiders of the Lost Ark, 1981)
  • Los Angeles Sırları (L.A. Confidential, 1997)
  • Mamma Mia! (2008)
  • Medusa Darbesi (The Bourne Supremacy, 2004)
  • Nedimeler (Bridesmaids, 2011)
  • Oblivion (2013)
  • Rapor (The Report, 2019)
  • Sefiller (Les Misérables)
  • Sıkıysa Yakala (Catch Me If You Can, 2002)
  • Son Ültimatom (The Bourne Ultimatum, 2007)
  • Soysuzlar Çetesi (Inglourious Basterds, 2009)
  • Transformers (2007)
  • Transformers: Yenilenlerin İntikamı (Transformers: Revenge of the Fallen, 2009)
  • Transformers: Ay'ın Karanlık Yüzü (Transformers: Dark of the Moon, 2011)
  • Transformers: Kayıp Çağ (Transformers: Age of Extinction, 2014)
  • Transformers 5: Son Şövalye (Transformers: The Last Knight, 2017)
  • Ucuz Roman (Pulp Fiction, 1994)
  • Troop Zero (2019)
  • Watchmen
  • Zindan Adası (Shutter Island, 2010)

Netflix

  • Ay'da İlk İnsan (First Man, 2018)
  • Bumblebee (2018)
  • Çelik Yumruklar (Real Steel, 2011)
  • DTC Yukemuri Junjo hen From High & Low (2018)
  • Düğüm Salonu (2018)
  • High & Low: The Movie (2016)
  • High & Low The Movie 2 End of Sky (2017)
  • High & Low The Movie 3 Final Mission (2017)
  • High & Low The Red Train (2016)
  • High & Low The Worst (2019)
  • Johnny English Tekrar İş Başında (Johnny English 3 / Johnny English Strikes Again, 2018)
  • Kargo (Cargo, 2019)
  • Paris'ten Sevgilerle (From Paris with Love, 2010)
  • Road to High & Low (2016)
  • Satria Kahramanları: Karanlığın İntikamı (Satria Heroes: Pembalasan Kegelapan / Satria Heroes:
  • Revenge of the Darkness, 2017)
  • Slaughterhouse Rulez (2018)
  • Son of Adam (2018)
  • Tavşan Peter (Peter Rabbit, 2018)
  • Tortilla Çorbası (Tortilla Soup, 2001)
  • Victor'un Uyanışı (Raising Victor Vargas, 2002)
  • Waiting… (2005)
  • Yirmi Birinci Yüzyılda Sermaye (Capital in the Twenty-First Century, 2019)

TRT 2

  • Dönüş (Vozvrashchenie / The Return, 2003)
  • Eve Yolculuk (Evge / Homeward, 2019)
  • Geçmişin Sırları (After the Wedding, 2019)
  • Ölü Adam (Dead Man, 1995)
  • Şirin'in Kalesi (Ghasr-e Shirin / Castle of Dreams, 2019)
  • Vahşiler (Hostiles, 2017)

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU