IŞİD Mozambik'te ilerleyişini sürdürüyor

IŞİD'li teröristler geçtiğimiz 3 yılda Cabo Delgado’nun kasaba ve köylerine bir dizi saldırılar düzenledi. Bu saldırılarda bin 500’den fazla kişi hayatını kaybederken, en az 250 bin kişi evini terk etmek zorunda kaldı

SITE Intelligence Group'un, Mozambik’in kuzeyinde hükümet güçleri ile radikalciler arasında yaşanan çatışmadan sonra yayınladığı fotoğraf (AP)

IŞİD savaşçıları Afrika kıtasının doğusundaki Mozambik'te ilerleyişini sürdürüyor. Örgüt çarşambadan bu yana Hint Okyanusu'nda iki adada kontrolü ele geçirdi. IŞİD'in önceki gün iki otobüse düzenlediği terör saldırısı sonucu 2 kişi hayatını kaybetti.

Askeri kaynaklar, IŞİD'e mensubu olduğundan şüphelenilen militanların, Mozambik'in kuzeyinde yolcu taşıyan iki kamyona saldırı düzenlediğini bildirdi. Kaynaklar, en az 2 kişinin hayatını kaybettiği saldırının, doğalgaz yatakları bakımından zengin olan bölgeye giden yolda büyük hasarlara yol açtığını aktardı.

Teröristler, Mozambik'in kuzeydoğusundaki Palma kentinden Tanzanya sınırı yakınındaki Nangade'ye giden iki kamyonu pusuya düşürdüler. Askeri kaynaklar, saldırının Palma'nın 40 kilometre dışında gerçekleştirdiğini aktarırken, Mozambik ordusundan bir subay pusuların "teröristlerin oluşturduğu tehdit seviyesini önemli ölçüde artırdığını" söyledi.

Subay, "Bu saldırıdan sonra, eyaletin geri kalanından ve ülkeden izole olduğumuzu söyleyebiliriz; Palma'ya gidiş ve dönüş için artık tek güvenli yol uçuşlar" dedi. Bu durum, 75 trilyon metreküp sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) rezervi bulunan kente yönelik terör tehdidini artırıyor.

Palma kenti, Fransız petrol devi Total tarafından hazırlanan 23 milyar dolarlık bir doğalgaz arama projesinin üssü konumunda. Kentte ayrıca Amerikan ExxonMobil ve İtalyan ENI grupları tarafından yapılan yatırımlar bulunuyor.

Palma'daki askeri subaylardan biri, bu zor durum karşısında, "Biz şu an kapana kısıldık. Güvenlik savunma güçleri, isyancıları (teröristleri) Palma'dan püskürtme ve Mocimboa da Praia'yı geri alma imkan ve gücüne sahip değil" diye konuştu.

Teröristler geçtiğimiz 3 yılda Cabo Delgado'nun kasaba ve köylerine bir dizi saldırılar düzenledi. Bu saldırılarda bin 500'den fazla kişi hayatını kaybederken, en az 250 bin kişi evini terk etmek zorunda kaldı. Örgüt, Hint Okyanusu'nun karşısında yer alan bölgede radikal bir hükümet kurmayı amaçlıyor. Bölge aynı zamanda uluslararası okyanus nakliye hatlarına yakın stratejik bir konuma sahip.

Terör örgütünden militanlar, Ağustos ayında ülkedeki büyük doğalgaz projesine 80 kilometreden daha az bir mesafede bulunan Cabo Delgado bölgesindeki Mocimboa da Praia'da kontrolü ele geçirmişti.

Mozambik ordusu bölgenin kontrolünü geri alamazken, IŞİD savaşçıları çarşamba akşamı Hint Okyanusu'ndaki iki adayı daha ele geçirerek bölgedeki varlığını güçlendirdi. Görgü tanıkları IŞİD savaşçılarının Cabo Delgado'nun karşısında bulunan Mitindo ve Famisi adalarını kontrol altına aldığını aktardı.

Görgü tanıklarından biri, radikalcilerin "balık avlamak için gece vakti sandallar ile geldiğini ve bölge sakinlerini evlerinden çıkararak evleri ateşe verdiğini" söyledi. Tanık, "Kimseyi yaralamadılar. Ancak iki adayı terk etme emri verdiler" diyerek, Montepuez kasabasına sığındıklarını ve yerinden edilen kişilerin yaşadığı iki adada saldırıların artması üzerine sakinlerin karadaki köylerine kaçtığını belirtti. Bu liman, teslimatların yapıldığı ve Afrika'daki en büyük yatırımlardan biri olan büyük LNG projesinin geliştirilmesi açısından önemli bir geçiş noktasını oluşturuyor. Fakir bir ülke olan Mozambik, mali kaynaklarını artırmak için ülkedeki doğalgaza güveniyor ve dünyanın en büyük doğalgaz ihracatçılarından biri olmayı umut ediyor, ancak terör tehdidi tüm projelerini tehdit ediyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU