Türkiye, koronavirüs günlerinde 10 milyon turiste nasıl ulaştı? Sınır kapısından geçen her yabancı turist mi sayılıyor?

Eski Turizm Bakanı Günay, gerçek turist sayısının konaklama üzerinden hesaplanması gerektiği halde sınır kapısından geçen her yabancının turist sayıldığı bir sisteme geçildiğini, bunun sonucunda turist sayısı artarken gelirin artmadığını öne sürdü

Eski Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, sınır kapısından her geçen yabancının turist sayılamayacağı görüşünde / Fotoğraf: AA

Koronavirüs salgınından en çok etkilenen sektörlerin başında turizm geliyor.

Buna rağmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 7 Eylül'de kabine toplantısının ardından yaptığı konuşmada “Kurduğumuz sistem sayesinde 10 milyon turist rakamını geride bırakmayı başardığımız ortada. İnşallah yıl sonuna kadar bu rakamı çok daha yüksek seviyelere çıkaracağız” dedi.

2019'da Türkiye’ye 51 milyon 700 bin turist gelmiş, ortalama 34.5 milyar dolar gelir elde edilmişti.

Koronavirüse karşın eylülün başına kadar geçen süreçte 10 milyon turist sayısına nasıl ulaşıldığını konunun uzmanlarına sorduk.

ertuğrul.jpg
Ertuğrul Günay / Fotoğraf: AA

 

“Sınır kapılarından geçen yabancıları da turist sayan sistem geliştirildi”

Görüşüne başvurduğumuz kişilerden biri de 2007 Eylül ayından 2013 Ocak ayına kadar AK Parti hükümetlerinde Kültür ve Turizm Bakanı olarak Ertuğrul Günay oldu.

Günay, açıklanan rakamın gerçek anlamda turist sayını içermediğini öne sürerek şu iddiada bulundu.

Turist sayısı esas itibariyle konaklama yapanlar üzerinden hesaplanır. Ancak son yıllarda rakamları yüksek göstermek için sınır kapılarından geçiş yaparak Türkiye’ye giren yabancıları da turist olarak hesaplayan bir sistem geliştirildi. Örneğin Bulgaristan veya Gürcistan gibi ülkelerden giriş yapanların önemli bir kısmı ülkemize çalışmak için geliyor. Hatta bunların bazıları kendi ihtiyaçlarından dolayı yılda iki üç kez giriş çıkış yapabiliyor. Bu kişiler de ayrıca hesaplanıyor. Oysa gerçek turist sayını bulmak için hava yoluyla gelip konaklama yapanlara bakmamız gerekiyor.

“Turist para bırakan kişidir. Gelenlerin bir kısmı para götürüyor”

Günay, 2013 yılı başında Turizm Bakanlığı’nı bıraktığında turist sayısının 32 milyon, gelirin de 30 milyar dolar civarında olduğunu kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı:

Geçen yıl turist sayısı 50 milyon olarak açıklandı ama gelir yine bizim dönemde olduğu gibi 30 milyar dolar civarında kalması gelenlerin bir kısmının gerçekte turist tanımına uymadığının delilidir. Turist denilen kişi ülkeye gelir bırakan kişidir. Oysa turist diye tanımlanıp ülkeye girenlerin bir kısmı burada çalışıp para alıp götürüyor. İktidar son yıllarda morali yüksek tutmak için rakamları şişiriyor.

cem.jpg
Cem Polatoğlu / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

“Yunanistan ve Bulgaristan’dan günübirlik gelenler de sayı içinde”

Tur Operatörleri Dönem Sözcüsü Cem Polatoğlu ise “Geçen sene 35 milyon olan turist sayısının bu sene 10 milyonu geçmeyeceğini tahmin ediyoruz” dedikten sonra sözlerini şöyle sürdürdü:

Pandemi nedeniyle mart ayından haziran başına kadar hemen hemen hiç turist alamayan Türkiye, temmuz ve özellikle ağustos aylarında turist almaya başladı. Geçen sene 35 milyon olan turist sayısının bu sene 10 milyonu geçmeyeceğini tahmin ediyoruz.  Gelen turistler içinde Edirne ve Tekirdağ'a Bulgaristan ve Yunanistan'dan günübirlik gelenlerle Kurban Bayramı'nda Irak ve Suriye'ye giden gelen Suriye vatandaşlarının da olduğu biliniyor.

gurbetçiler.jpg
Yurt dışında yaşayan Türklerin, Türkiye'nin turist sayısında ve gelirinde önemli yeri var / Fotoğraf: AA

 

“10 milyon içinde gerçek turist sayısı 4 milyon”

Independent Türkçe’ye konuşan ancak devlet hizmetinde olduğu için adının açıklanmasını istemeyen bir turizm yetkilisi de 10 milyon sayısı içerisinde gerçek turist sayısının dört milyon civarında olduğunu öne sürerek şu iddialarda bulundu.

“Rakamları gurbetçiler ve günübirlik ziyaretçiler artırıyor”

Turist hesaplaması yapılırken Avrupa’dan memleketlerine gelen gurbetçiler ile Bulgaristan ve Yunanistan’dan Edirne’ye, İran’dan özellikle Van’a, Nahçivan’dan Iğdır’a yine Kuzey Irak’tan Güneydoğu illerine günübirlik veya bir iki günlük ziyaret yapanlar da kayıtlara giriyor. Diyelim ki Bulgaristan’daki bir Türk, buradaki akrabalarını ziyaret için bir yılda 10 kere gelip gitse her seferinde ayrıca yine gelen turist olarak sayılıyor.

hasan güven.jpg
Hasan Güven / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

“Bu yıl ki doluluk yüzde 10 oranında”

Bodrum Otelciler Birliği Başkan Yardımcısı olan Hasan Güven, bu yıl İzmir Seferihisar’a bağlı Sığacık’ta bir otelin de yöneticiliğini üstlendiğini kayderek, “Bizim otel 505 oda , ancak 250 oda açtık. Bu yılki doluluk oranı %10 civarında. Bodrum’daki arkadaşlar da hem otellerini hem çok geç açtılar ve bugünlerde kapatma hazırlığı yapıyorlar. Antalya’da durum farklı değil” diyerek sektörün zor bir süreçten geçtiğini söyledi.

cavit.jpg
Cavit Arı / Fotoğraf: AA

 

Antalya’da büyük düşüş

CHP  Antalya CHP Milletvekili Cavit Arı da geçen yıl 16 milyon turistin geldiği Antalya’da yıl başından beri gelen turist sayısının Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın verilerine göre 1 milyon 800 bin civarı olduğunu kaydederek, en iyimser hesaplamalarda bile yıl sonuna kadar bu sayının belki üç milyonu bulabileceğini iddia etti.

Turizme koronavirüs darbesi rakamlarla ortada

Henüz hazırlanmadığından 10 milyon turistin olduğu belirtilen eylül ayına kadar olan bilançoya ulaşamadık.

Ancak 2018, 2019 ile 2020 yıllarının ocak–temmuz ayları arasındaki ilk altı aylık verilere baktığımızda koronavirüsün turizme vurduğu darbe çok açık görülüyor.

2018’in ocak-temmuz döneminde gelen turist sayısı kayıtlara 21 milyon 639 bin 802, 2019’da ise 24 milyon 693 bin 886 kişi olarak geçerken, koronavirüsün patlak verdiği 2020’nin ocak–temmuz döneminde bu sayı 5 milyon 440 bin 406 kişi oldu.

turist.jpg
Koronavirüs nedeniyle bu yıl sahiller eski doluluğundan uzaktı / Fotoğraf: AA

 

Almanya, Bulgaristan ve Gürcistan ilk üçte

2020’nin ocak–temmuz döneminde Türkiye’ye gelen turistlerin ülkelerine göre dağılımına bakıldığında ise 619 bin 595 kişiyle Almanya ilk sırada iken 453 bin 340 kişiyle Bulgaristan ikinci, 347 bin 750 kişiyle de Gürcistan üçüncü sırada görülüyor.

Bulgaristan ve Gürcistan üzerinden çalışmak veya günübirlik ziyaret için gelenler ile gurbetçilerin de turist olarak kayıtlara girdiği ihtimalini güçlendiriyor.

Suriyelilerin görünmediği listede adı geçen üç ülkenin ardından en çok turist gönderen ülkeler ise şunlar oldu.

rusturist.jpg
Türkiye, koronavirüse karşın Rus turistlerin gözdesi / Fotoğraf: AA

 

Rus ve Ukraynalı turist Türkiye’den vazgeçmedi

Koronavirüse karşın Rusya ve Ukrayna’dan gelen turist sayısının Batı Avrupa ülkelerine göre daha yüksek olduğu da gözlerden kaçmadı. 2020’nin ocak ve temmuz döneminde Rusya’dan 332 bin 955, Ukrayna’dan ise 265 bin 182 turist geldi.

Almanya’dan sonra en çok Batılı turist Birleşik Krallık’tan

Yine aynı dönemler içerisinde Birleşik Krallık’tan 204 bin 334, Fransa’dan 159 bin 689, Hollanda 157 bin 534 turist Türkiye’ye giriş yaptı. Fransa ve Hollanda’dan gelen turistlerin bir kısmının da bu ülkede yaşayan Türkler olma ihtimali yüksek görülüyor.

iranlı.jpg
Van, İranlı turistlerin en büyük uğrak yerlerinden / Fotoğraf: AA

 

Doğu komşularımızda İran birinci

Her yıl daha fazla turisti Türkiye’ye gönderen İran, koronavirüse karşın doğu komşularımız arasında hatırı sayılır oranda turist gönderdi.

Bu süreler zarfında İran’dan 242 bin 52, Irak’tan 190 bin 230 kişi, Azerbaycan’dan da 137 bin 397 kişi turist olarak kayıtlara girdi

turistler.jpg
Türkiye'ye gelen turist sayısı 50 milyonu aşarken turizm geliri henüz istenilen düzeyde değil / Fotoğraf: AA

 

Turist sayısı 20 milyon, gelir ise 5.5. milyar dolar arttı

Günay’ın söylediği gibi yıllar içerisinde Türkiye’nin turist sayısında ciddi artışlar olmasına karşın turizmden elde ettiği gelir artışı aynı oranda artmıyor.

2012 yılı: Türkiye’ye toplam  31 milyon 782 bin.832 turist gelirken toplam turizm geliri de 29 milyar 7 milyon dolar oldu.

2013 yılı: Yüzde 13.8’i yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarından oluşmak üzere 39 milyon 226 bin 226 turist gelirken, gelir de 32 milyar 308 milyon oldu.

Bu tarihten sonra Türkiye’nin turist sayısı sürekli artarak 2019 yılı içerisinde 51 milyon 700 bine ulaştı. Gelir ise 34.5 milyar dolara çıktı.

Yani tursit sayısında 20 milyon artış yaşanırken, gelir ise sadece 5.5 milyar dolar arttı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU