Yıllarca emeklilikte yaşa takılanlar için mücadele etti, iş kazasında yaşamı son buldu

Çalıştığı döküm fabrikasında iş kazası sonucu yaşamını yitiren 48 yaşındaki Niyazi Ak, 2015 yılından beri emeklilikte yaşa takılanlarca yürütülen mücadelenin aktif katılımcılarındandı. Ölümü, birlikte mücadele ettiği arkadaşlarını hüzne boğdu

EYT'li Niyazi Ak,  iş kazasında yaşamını yitirdi / Fotoğraf: Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği çatısı altında toplanan ve kısa adlarıyla EYT'liler olarak bilinen emeklilikte yaşa takılanlar, yıllardan beri seslerini duyurmak için mücadele yürütüyor.

8 Eylül 1999 yılında kabul edilen 4447 sayılı yasa ile işsizlik fonu düzenlemesi devreye girdi, ancak bununla birlikte emeklilik yaşı kademeli olarak uzatıldı.

Düzenleme ile kabul edilen yasadan önceki yıllarda sigortalı olup iş yaşamına başlayan yüzbinlerce insanın da emekli olabilecekleri tarih daha ileri tarihlere attı.

Bu düzenlemeyle emeklilik hakları daha ileri tarihlere kayan binlerce insan önce kendiliğinden zamanla da örgütlenerek seslerini duyurmaya çalıştı.

Emeklilikte yaşa takılanlar son yıllarda kitlesel eylemlere de imza attılar.

Mücadele edenlerden biri de Gebze'de Ferro Dökük Fabrikası'nda işçi olarak çalışan Niyazi Ak'tı.

48 yaşında olan Ak, 2015 yılından beri emeklilikte yaşa takılanların mücadelesinin aktif katılımcısı, derneğin de üyesiydi.

Hem eylemlere katılıyor hem de sosyal medyada sürekli konuyu gündemde tutmaya çalışıyordu.

Yıllardır hayalini kurduğu emekliliğe kavuşmasına da beş yıl kalmıştı.

Ancak ne yıllardır içinde olduğu emeklilikte yaşa takılanların mücadelesinin sonucunu ne de kendi emekliliğini göremedi.

Niyazi Ak, önceki gün çalıştığı fabrikada bilinmeyen bir nedenle döküm makinesinin üzerine devrilmesi sonucu yaşanan bir iş kazasında yaşamını yitirdi.

Cenazesi ailesince defnedilen Niyaz Ak, Türkiye'de çalışma hayatının kanayan yaralarından iş kazalarının son kurbanlarından biri oldu.

Ak'ın ölümü mücadele arkadaşları Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği üyelerini de üzüntüye boğdu.

gönülboran.jpeg
Dernek Başkanı Gönül Boran Özüpak , yaşamını yitiren arkadaşları Niyazi Ak'ı anlattı / Fotoğraf: Twitter

 

"Çocuk hayali kuruyor, hakkımı istiyorum diye mücadele ediyordu"

Dernek Başkanı Gönül Boran Özüpak, evli olan Ak'ın çocuğu olması için tedavi gördüğünü ve en büyük hayalinin önce bir çocuk, ardından huzur içinde bir emeklilik yaşamak olduğunu söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

Yıllarca EYT'lilerin hakları için mücadele verdi. 'Hakkımı istiyorum' diye  her platformda mücadele eden bu arkadaşımız belki bugün asgari ücretle ağır koşullarda yaşamını sürdürüyordu. Umudunun sonucunda kurduğu emeklilik planlarını gerçekleştirmek istedi. Ama ömrü yetmedi. Mücadelesini sürdüreceğiz.

eyt.jpg
EYT'liler yıllardır hakları için mücadele ediyor / Fotoğraf: İHA

 

Beş milyon 400 bin EYT'li var iddiası

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği'nin verilerine göre Türkiye'de EYT'li sayısı 5 milyon 400 bin.

Düzenleme yapılsa hemen emekli olabilecek kişi sayısı ise 700 ile 1 milyon arasında.

EYT'liler kamuoyunda kimi zaman yansıtıldığı gibi erken emeklilik talep etmediklerini öne sürerek, çıkarılan bir yasanın geçmişte elde edilen hakları ortadan kaldıramayacağı hükmüne dayanarak 1999 yılında kabul edilen yasa öncesinde sahip oldukları emeklilik haklarının tanınmasını istiyor. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU