AK Parti'li Canikli'den Türkiye'nin notunu düşüren kredi derecelendirme kuruluşlarına tepki: Ekonomik tetikçilik devam ediyor

En son Moody's Türkiye'nin kredi notunu B2 seviyesine düşürmüş, görünümünü ise ''negatif'' olarak teyit etmişti

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli / Fotoğraf: AA

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Service'nin Türkiye'nin kredi notunu B1 seviyesinden B2 seviyesine düşürerek görünümünü "negatif" olarak teyit etmesine bir tepki de AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nurettin Canikli'den geldi. 

Moody's'in kararına kişisel Twitter hesabından tepki gösteren Canikli, pandemi sürecinde en az üretim ve istihdam kaybı yaşayan ekonomilerden birinin Türkiye ekonomisi olduğu yorumunu yaptı.

Canikli, "ABD ve Avrupa Merkez Bankaları, mali yapıları bozulan bankaları kurtarmak için trilyonlarca dolar/euro aktarırken, bankacılık sisteminde hiç bir problem ortaya çıkmadığı için tek kuruş kamu kaynağı kullanmak durumunda kalmayan ekonomi Türkiye ekonomisi" dedi.

''Türkiye, Tüm döviz taleplerini karşılıyor''

Türkiye ekonomisinin tarım ürünleri başta olmak üzere tüm stratejik ürün ve hizmetlerde kendine yettiğini ve bu alanlarda üretim kaybı yaşamadığını ifade eden Canikli, Türkiye'nin tüm döviz taleplerini en küçük bir sorun yaşamadan karşıladığını da yazdı.

"Tek kalemde milyar dolar değerinde, tamamen yerli tasarım anahtar teslim 4 adet savaş gemisi ihraç edebilen, insansız hava aracı teknolojisinde adını en iyiler arasına yazdırarak bölgedeki dengeleri değiştirebilen ekonomi Türkiye ekonomisi" ifadelerini kullanan Canikli, Karadeniz'de bulunduğu açıklanan doğalgaz rezervinin 2023 yılından itibaren milyarlarca dolarlık kaynak girişi sağlayacağını da belirtti.

"Derecelendirme kuruluşları, sizin derdiniz nedir? Böyle bir ekonomi için nasıl bu kadar manipülatif amaçlı değerlendirmeler yapabiliyorsunuz" diye soran Canikli şunları söyledi:

Türkiye ekonomisiyle ilgili verdiğiniz notların gerekçelerinin ekonomik olmadığı ortada.Dürüst olup açıkça yazamaz mısınız? Akdeniz'deki haklarınızdan vazgeçmediğiniz, doğal gaz ve petrol arama faaliyetlerini durdurmadığınız sürece vereceğimiz notlar üzerinden algı oluşturmaya devam edeceğiz, diye. Daha inandırıcı olursunuz.Değişen bir şey yok. Ekonomik tetikçilik, farklı form ve formatlarda devam ediyor.

Kredi notu neden düştü?

Türkiye'nin notunu düşüren Moody's bunu yaparken toplamda 6 gerekçe öne sürmüştü.

Kuruluş, Türkiye'nin hem kredi notunu düşürmesi hem de kredi görünümünü negatif olarak teyit etmesinde şu gerekçelerin etkili olduğunu belirtti:

  • Türkiye'nin dış kırılganlıklarının bir ödemeler dengesi kriziyle sonuçlanması olasılığı artıyor.
  • Türkiye'nin kredi görünümüne dair riskler artarken, ülkenin kurumları sorunların etkili bir şekilde çözümü konusunda gönülsüz ya da aciz davranıyor.
  • Yıllardır Türkiye'nin bir güç kaynağı olan mali tamponları tükeniyor.
  • Türkiye'nin mali göstergeleri, önümüzdeki yıllarda beklenenden daha hızlı bir şekilde daha kötüye gidebilir.
  • Yetkililerin sorunlara dönük yetersiz tepkisine ilişkin aşağı yönlü riskler de Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda tam anlamıyla bir ödemeler dengesi krizi yaşaması olasılığını artırıyor. 
  • ABD ve Avrupa Birliği (AB) ile ilişkiler ile Doğu Akdeniz'deki gerilimleri içeren birkaç cephede artan jeopolitik riskler, herhangi bir kriz için hızlandırıcı olabilir.

Moody's tarafından açıklanan kredi notunun, Türkiye açısından tarihin en düşük seviyesi olduğu belirtiliyor.

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU