TikTok'un sahibi ByteDance, pandemi ve ABD-Çin kavgasının ortasında kalan personeline nakit yardımında bulunacak

ABD Başkanı Donald Trump'ın "ulusal tehdit" oluşturduğu gerekçesiyle yasaklamak veya ABD'li bir şirkete satın aldırmak istediği TikTok'un sahibi ByteDance, uzun süreler çalışan personelini unutmadı

2012 yılında Zhang Yiming tarafından kurulan ByteDance,  TikTok, Musical.ly, Toutiao, BuzzVideo, Vigo Video uygulamalarının sahibi/ Fotoğraf: Reuters

Kullanıcılarının yüzde 70'i 13 ile 24 yaş aralığındaki gençlerden oluşan sosyal medya uygulaması TikTok'un sahibi Çinli teknoloji şirketi ByteDance, pandemi ve ABD ile olan ticaret savaşı nedeniyle zarar gören personeline nakit yardımında bulunacak. 

ByteDance, dünya genelinde 60 binden fazla çalışanına gönderdiği e-postada temmuz ve ağustos aylarında 26 gün ve üzerinde çalışanlara ağustos maaşlarının yarısı kadar ikramiye verileceğini duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha fazla detay açıklamayan ByteDance'in bu desteğinin 100 milyonlarca yuan olması bekleniyor. 

Çin'in telekom devi Huawei de geçen yılın sonunda yaptığı açıklamada ABD'nin kara listesinde olmak nedeniyle yaşanılan zorluklara rağmen çalışmaya devan eden personeline toplamda 293 milyon dolar nakit desteği sunmuştu. 

TikTok, 15 Eylül'de ABD'de yasaklanacak mı? 

Bir kısa video paylaşım sitesi olan TikTok, uzun süredir ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının ortasında kalmış durumda. 

ABD Başkanı Donald Trump, 2 Ağustos'ta yaptığı açıklamada TikTok'un ABD kolunun herhangi bir şirkete satışının gerçekleşmemesi durumunda uygulamanın 15 Eylül'de yasaklanacağını duyurmuştu. 

Bir gün sonra yeni bir açıklama yapan Microsoft, CEO Satya Nadella'nın, Trump ile görüştüğünü duyurmuştu. 

Trump ve Nadella'nın görüşmesinin ardından şirketin, TikTok'un ABD kolunu satın almaya yönelik araştırmalara başladığı bildirilen açıklamada, "Microsoft, Başkanın endişelerinin ele alınmasının önemine değer veriyor" ifadesi kullanılmıştı.  

7 Ağustos'ta da ABD'li kişi veya kuruluşların, Çinli şirketlere ait sosyal medya uygulamaları TikTok ve WeChat ile herhangi bir iş yapmasını yasaklamaya yönelik iki kararname imzalamıştı.

14 Ağustos'ta ise TikTok'un sahibi ByteDance'in ABD'deki operasyonlarını 90 gün içinde elden çıkarmasına yönelik bir kararname yayımlandı. 

CNBC'nin 18 Ağustos tarihli haberine göre Oracle da tüm dünyada 800 milyon aktif kullanıcıya sahip sosyal medya uygulamasına talip olduğunu açıklamıştı. 

Haziran ayında Disney'deki görevinden ayrılıp TikTok CEO'su olarak görevlendirilen Kevin Mayer, 27 Ağustos'ta istifa etti. 

Ağustosun sonunda merkezi ABD'nin Arkansas eyaletinde bulunan perakende devi Walmart, TikTok'un satın alınması konusunda Microsoft ile işbirliği yapacaklarını CNBC'ye doğrulamıştı. 

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU