Çocuk istismarından tutuklanan tarikat lideri Fatih Nurullah'ın canlandırıldığı film, Cannes Film Festivali'nde gösterildi

Gerçek ismi Eyüp Fatih Şağban olan ve Uşşaki Tarikatı'nın lideri olduğunu öne süren ismin, 2013'te Qüfür filminde Ekrem Erkek tarafından "Maşallah" karakteriyle canlandırıldığı ortaya çıktı. Film, Cannes'da da özel gösterimle yerini aldı

Uşşaki Tarikatı'nın liderliğini yaptığı ifade edilen ve kendisini Fatih Nurullah olarak tanıtan Eyüp Fatih Şağban'ın, 26 Nisan 2013'te gösterime giren "Qüfür" filminde canlandırıldığı ortaya çıktı.

12 yaşındaki bir kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu için tutuklanan Eyüp Fatih Şağban, filmde Ekrem Erkek tarafından "Maşallah" karakteriyle canlandırıldı. 

 

Ekrem Erkek- Qüfür filmi- Fatih Şağban- Uşşaki. Independent Türkçe.jpeg
"Qüfür" filminde "Maşallah" karakterini canlandıran Ekrem Erkek / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Haftası dolmadan gösterimden kaldırıldı

Gani Rüzgar Şavata'nın yönetmenliğini yaptığı kara mizah komedi filmi, kimi tarikatlar ve şeyhleri ti'ye alıyordu.

Ancak film, birçok sinema salonu işletmecisi tarafından tehdit almaları gerekçe gösterilerek gösterimden çıkarıldı.

Büyük şehirlerde gösterilmeyen film, 30 kopyayla Anadolu'nun küçük şehirlerinde bir kaç seansta izleyicilerle buluştu.

"Biz bu sahtekârların inlerine yıllar önce girdik ama gelin görün ki şimdi anladılar"

Yönetmen ve yapımcı Gani Rüzgar Şavata, Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada senaryo hazırlığının yaklaşık bir yılı bulduğunu belirtti.

Şavata, "Qüfür filminin konusu, sahtekâr şeyhler. Hatta film, Nurullah karargahıyla başlıyor. Maşallah karakteri, Fatih Nurullah'ın ta kendisi aslında. Filmde bu zat, müridlerine cennetten tapu veriyordu. Güzel kızları da kısa nikahlarla haremine alıyordu. Aslında filmde pek çok karakterle FETÖ müridlerini göstermek istedik. O zaman FETÖ denilmiyordu. Ama bu müridler, balina ve onun yanında beslenen parazit balıkları gibilerdi. Fetullah Gülen ve diğer isimler. Biz bu sahtekârların inlerine yıllar önce girdik ama gelin görün ki şimdi anladılar" ifadelerini kullandı.

 

Gani Rüzgar Şavata - İki Gözüm- Independent Türkçe.JPG
Gani Rüzgar Şavata / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Qüfür" filminin henüz çekim aşamasındayken bazı kişileri rahatsız ettiğini savunan Gani Rüzgar Şavata, bu kişiler arasında Adnan Oktar, Müslüm Gündüz ve Fadime Şahin'in bulunduğunu ifade etti. 

Adnan Oktar'a yakın isimlerin filmi yayınlamamaları için sinema salonu sahiplerini arayarak tehdit ettiğini ileri süren Şavata, Müslüm Gündüz ve Fadime Şahin'in kendisi ve yapımcı Mustafa Delazy hakkında suç duyurusunda bulunduğunu hatırlattı. 

Ancak o dönemde savcılık, Gündüz ve Şahin'in 'kendilerine ve İslami değerlere hakaret edildiği' gerekçesiyle çekimlerin durdurulmasını istemesine karşın, böyle bir durumun söz konusunu olmadığına karar verdi.

Cannes'da özel gösterimde görücüye çıktı

Türkiye'de çok az salonda, sadece birkaç gün vizyonda kalabilen "Qüfür" filmi için 2013'te Cannes Film Festivali'nde özel gösterim düzenlendi.

 

Qüfür filmi afiş Independent Türkçe.jpg
Qüfür filmi afiş / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Filmde canlandırılan karakterler ve oyuncular

"Qüfür" filminde canlandırılan kişiler, filmdeki karakterler ve oyuncular şu şekilde:

- Fatih Nurullah, 'Maşallah' (Ekrem Erkek)

- Fetullah Gülen, ‘Limon Hoca' (Sinan Bengier)

- Müslüm Gündüz, 'Milla' (Necati Er)

- Hüseyin Üzmez, 'Yazar' (Ahmet Satılmış)

- Ali Kalkancı, ‘Kasacı' (Muhammed Güngören)

- Matild Manukyan, Anokya (Ayşen Gruda)

- Fadime Şahin, Fatma (Cansu Taşkın)

- Adnan Oktar, 'Derviş' (Selahaddin Taşdöğen)

Ne olmuştu?

Uşşaki Tarikatı'nın şeyhi olduğunu iddia eden "Fatih Nurullah" takma adlı Eyüp Fatih Şağban, 12 yaşındaki bir kız çocuğuna yönelik istismarı nedeniyle tutuklandı.

Olayın ardından açıklama yapan tarikat, 2016'dan bu yana Şağban ile ilgilerinin bulunmadığını öne sürmüştü.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU