İYİ Parti'nin düzenlediği Kovid-19 paneline katılan Yavaş ve İmamoğlu: Sayılar gerçeği yansıtmıyor

Video konferans yöntemi ile yapılan panele Ankara, İstanbul ve Eskişehir büyükşehir belediye başkanları da katıldı. Yavaş ve İmamoğlu Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı sayıların gerçeği yansıtmadığını iddia etti

Fotoğraf: İYİ Parti 

 İYİ Parti Toplumsal Politikalar Başkanlığı, "A'dan Z'ye Kovid-19'un Türkiye'ye Etkileri" isimli internet paneli düzenledi.

Video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen ve İYİ Parti Genel İdare Kurulu Üyesi Murat Karaman'ın moderatörlüğünü yaptığı panelin açılış konuşmasını İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener yaptı.

Çalıştayın önemine dikkat çeken Akşener, Kovit-19 hakkında bilgilenme imkânı bulacaklarını söyledi.

Akşener konuşmasında, çalıştaya katılan belediye başkanlarına teşekkürlerini iletirken, Millet İttifakı’nın belediye başkanlarına çalışmalarından dolayı ayrıca teşekkür etti ve başarılarının devamını diledi.

"Gelirlerimiz azaldı"

 Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ise Türkiye'nin etrafındaki ülkelerin Kovid-19 salgınının görülmesiyle belediye olarak tedbir almaya başladıklarını, yönetici ve personeli bilgilendirdiklerini söyledi.

Belediyeye ait sosyal tesis, kültür ve sanat salonları ile tramvay ve otobüs duraklarının dezenfekte edildiğini bildiren Büyükerşen, belediyenin gelirleri kapsamında esnaftan dükkan kirası almadıklarını anlattı.

Büyükerşen, Kovid-19 sürecinin yardım ve dayanışmayla atlatılacağını, bunun yolunun da hükümetin kararları ve yeni kaynaklar bulması ile belediyelere destek olmasından geçtiğini vurguladı.

"Ne yazık ki şu anda İstanbul eşittir Türkiye”

 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise Kovid-19 salgını sürecinin önemli bir döneminde panelin yapıldığını, Türkiye'nin, ne yöne gideceği bilinmeyen bir pandemi süreciyle mücadele ettiğini kaydetti.

Türkiye'nin bu süreci yönetme konusunda iyi bir sınav vermediğini savunan İmamoğlu, sağlık çalışanlarının büyük emeğinin altının çizilmesi gerektiğini dile getirdi.

Bu süreçte İstanbul'da 1 milyon 400 bin aileye destek verdiklerini söyleyen İmamoğlu, salgınla ilgili şu bilgileri aktardı:

 Bizde bu sayılar var. Bir dönem kamuya açıktı, e-devlet üzerinden görülebiliyordu. Bunlar kısıtlandı. Ama insanlar istatistikleri okuyabiliyorlar. Yani bir önceki sene ile bu sene arasındaki farkı okuyabiliyorlar. Şu anda neredeyse İstanbul eşittir Türkiye. Peki üstü ne olacak. Türkiye rakamları neredeyse Ankara'dakiler kadar, açıklanmıyor. Aynı şey İstanbul için geçerli...

Şimdi yeniden tartışma açmış olacağız. Bizim derdimiz tartışma açmak değil ki. Bizim derdimiz şeffaflık. Ben görüyorum. Bu rakamları bunu bir kısım siyasilere verdik. Bunu konuşan siyasiler neredeyse hain ilan edildi. Ölüm raporunu paylaşmak işin vahametini tedbir boyutunu arttırır. O bakımdan söylüyorum, ne yazık ki şu anda İstanbul eşittir Türkiye...

Neyi gizliyorsunuz. Tüm ölümleri kayıt alan kurumuz. Nakli yapan da biziz. Mezarlıklar Müdürlüğü bizde, ölümler bize geliyor. Bunun gizlisi saklısı olmaz

 “Ankara'da toplam 563 kişi öldü"

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, dünya genelinde Kovid-19 salgını sürecinin başlamasının ardından kriz masasını topladıklarını, belediyenin tüm imkanlarını seferber ettiklerini belirtti.

Hükümetin salgınla mücadele çalışmalarına da destek verdiklerini anlatan Yavaş, "Biz de Ankara'da 500 bin aileye ulaştık. İyiliğin, dayanışmanın ihtiyacı iyice ortaya çıktı. Gelirlerimiz, vergi gelirleri azaldı. Birçok iş yeri kapatıldı. Biz kendi alacaklarımızı erteledik. Suyu kesilenlerin sularını açtık. Gelirlerimiz içerisinde olan su paralarını erteledik. Bütün fedakarlıkları yaptık" dedi. Yavaş Ankara7da yaşananlar hakkında şu iddialarda bulundu: 

Ankara'da toplam 563 kişi öldü. Meclis’te bir araştırma komisyonu kurulsun. Adana, İstanbul, İzmir, Ankara belediye başkanlarından bir günlük rakamları istesinler. Sonra açıklanan rakamlara baksınlar. Rakamları az açıklamanın kime ne faydası vasözcür. Bence tam tersi olmalı. 30 vefat varsa 100 demeli. Yoksa vatandaşlarımız ne düğünden, ne sünnetten vazgeçer. Biraz ikna ile biraz korkutarak, biraz zorlamayla bu tedbirlere ağırlık vermek zorundayız yoksa gerçekten altından kalkamayacağız

Panelde, Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının görüntülerine yer verildi.

 

Independent Türkçe, Sözcü

DAHA FAZLA HABER OKU