Bir ilişki terapistinin gözünden Jill-Joe Biden ve Donald-Melania Trump evlilikleri

Jill Biden'ın Demokrat Ulusal Kongre'de eşiyle ilgili konuşmasını izlemek aydınlatıcıydı

Jill Biden, Demokratların başkan adayı olan eşinin bölünmüş durumdaki ülkeyi birleştirebileceğini söylüyor (Reuters)

Televizyonda Demokrat Ulusal Kongre'yi izlerken, Bidenların uyumlu bir aşk hikayesiyle ilişkilendirilebilir bir çift olduğunu görmek ferahlatıcıydı. 53 yaşında, yeni bekar kalmış Manhattan'da yaşayan bir psikoterapist olarak, ikinci seferde Joe ve Jill'in yaptığı gibi arkanı kollayacak en iyi dost tarzı bir aşk bulacak kadar şanslı olacağımı umuyorum.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hastaları gördükçe, çiftlerin birbirine "güvenle bağlandığı" aşkların en sağlıklısı olduğunu öğrendim. Güvenle bağlanmayı tanımlayan iki soru şöyle: "Sana itimat edebilir miyim?" ve "Sana güvenebilir miyim?". Jill, Mart ayında Los Angeles düzenlenen bir etkinlikte, bir protestocunun kocasına saldırmasını engelledi. Kelimenin tam anlamıyla Joe'nun arkasını kolladı. Pek çok eş içgüdüsel olarak aynı şeyi yapabilir ancak Jill Joe hakkında konuştuğunda, onun hem romantik partneri hem de en iyi arkadaşı olduğu açıkça görülüyor.

26 yaşındaki Jill 30 yaşındaki dul senatörle tanıştığında, aşık olmasına karşın ilişki yürümezse Joe'nun oğullarının yeni bir kayıp yaşamasını istemediği için evlenme teklifini kabul etmeyi uzun uzadıya düşünmüştü. Evlendiler ve zor zamanlarda birbirlerine tutundular. 46 yaşındaki oğullarını 2015'te kanserden kaybetmenin yol açtığı ortak acıdan açık sözlülükle bahsettiler. Joe bu deneyim hakkında, "Tamamen açık olabilir ve kederimizin ortaya çıkmasına izin verebiliriz" dedi.

Çocuklarını kaybetmek, bir çiftin katlanabileceği en zor şeylerden biri. Ortaya çıkan travma çoğu zaman ya ayrılmalarına neden olur ya da tam tersini yapmalarına: hayal ettiklerinden daha derin bir şekilde birbirlerine bağlanırlar.

Bidenlar gibi, Michelle ve Barack Obama'nın evlilikleri de karşılıklı hayranlık ve saygıları nedeniyle başarılı. Düşük ve çocuk sahibi olamama gibi zorluklarla karşılaştıklarında birbirlerine yakınlaştılar. Güvenle bağlanmanın bir diğer işareti de, işler zora girdiğinde duyguları paylaşma yeteneği. Michelle, anılarını yazdığı Becoming'de (Benim Hikayem), Barack'ın yoğun programı nedeniyle hissettiği yalnızlığı ve bunu terapide onun anlayabileceği bir şekilde tartışmayı nasıl öğrendiklerini paylaşıyor. Hem Obamalar hem de Bidenlar bariz biçimde sevecen ve eğlenceli insanlar. Bunlar, çiftlerin en önem verdiği özellikler.

Donald ve Melania Trump'ın 15 yıllık evliliği de bazı güvenle bağlanma özellikleri taşıyor. Mary Jordan, First Lady'nin biyografisini kaleme aldığı "The Art of Her Deal" kitabında, "Donald Trump'ın bir konuşmadan sonra ilk çağırdığı kişi o, çünkü çok fazla insana güvenmez ama ona güvenir" diye yazıyor. Bununla birlikte, güvenle bağlanma karşılıklı güveni de içermeli. Melania, Trump'ın ihanetlerini öğrendiğinde, onunla aynı arabaya binmeyi reddetmişti. Jordan, Melania'nın kızgın olduğu zaman, "kızgınlığını Trump'a gösterme yolunun uzaklaşmak ve görünmez olmak olduğunu ve Trump'ın bundan hoşlanmadığını" belirtiyor.

Obama ve Biden ilişkilerinin aksine, Trump çifti birbirinden ayrı çok zaman geçiriyor, ayrı odalarda uyuyor ve bu mesafeyi karşılıklı olarak kabul edilebilir buluyor. Jordan'a göre Melania, Trump'ın başkanlığının başlarında hemen Washington'a taşınmak yerine, evlilik anlaşmasını yeniden müzakere etmenin bir yolu olarak New York'ta kalmayı seçti. Bu davranış, aralarında daha mesafeli bir bağ bulunduğunun işareti olabilir. Bu tür çiftler çok bağımsızdır ve birlikte çok fazla zaman geçirdiklerinde genellikle "boğulmuş" hissederler. Daha mesafeli olan partner, kendisine daha odaklı (hımm), meşgul (belki tweet atarak?) ve huzursuz görünebilir.

Jill Biden, eşi başkan seçilirse danışmanı olup olmayacağı sorulduğunda, "Bu bir evlilik, birbirinizi dinlersiniz, meseleleri etraflıca konuşup halledersiniz" dedi. Yakın ilişki kurma şekli genellikle, yaşamı nasıl sürdürdüğümüze ve Joe Biden için de ulusumuza nasıl liderlik edebileceğine dair bir mikro evren. Belki de üç evlilik yapan Donald Trump'ın yakınlık kurma şekli pandeminin ortasında geldiğimiz bu noktanın öngörülmesini ve hatta buna engel olunmasını sağlayabilirdi ama şimdi bu konuya girmeyelim.

Joe ve Jill gibi birbirini duygusal açıdan destekleyebilmek, her birinin daha az yalnız hissetmesini sağlar. Bir lider olarak şefkat ve empati gösterebilmek, ulus olarak bizim de daha az yalnız hissetmemize yardımcı olacak. Bir bakıma, Joe Biden'a oy verdiğimde, sadece Jill ile değil hepimizle birlikteliğini nasıl kurduğuna da oy veriyor olacağım. Joe Biden ülkemize liderlik ederken Jill'le beraber işlerin üstesinden gelmek için kullandığı becerilerin aynısını gösterirse başkanlığı, tanıştıklarında Jill'in Joe Biden'ın ailesi için yaptığı gibi bizi yeniden bir araya getirebilir.

Jill Biden, "Dağılmış bir aileyi nasıl yeniden bir araya getirirsiniz?" diye sordu. "Bir ulusu bir araya getirirken izlediğiniz yolla. Sevgi, anlayış ve biraz şefkatle. Cesaretle ve sarsılmaz bir inançla" diye ekledi.

 

 

* Rebecca Hendrix'in tasarımdan kaynaklanan nedenlerle kısalttığımız başlığının tamamı şöyledir: Ben bir ilişki terapistiyim: Jill ve Joe Biden evliliğinin Donald ve Melania Trump evliliğiyle karşılaştırılması

independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU