Enerji sektörü out teknoloji şirketleri in… Exxon Mobil, 92 yıl sonra Dow Jones endeksinden çıkartıldı

Son beş yılda hisseleri yüzde 40 değer kaybeden ABD’li enerji devi Exxon Mobil, Dow Jones endeksinden çıkartıldı. Yerine piyasa değerini 187,5 milyar dolara çıkartan yazılım firması Salesforce gelecek

Fotoğraf: AFP

Dünyanın en büyük beş petrol şirketi arasında yer alan Exxon Mobil, hisselerinin 1928’ten bu yana işlem gördüğü Dow Jones endeksinden çıkartılıyor. 

Endeksin en eski üyesi olan grubun yerine 2000’lerin başında kurulan bulut tabanlı yazılım firması Salesforce.com işlem görecek.

2013’te ABD’nin halka açık en büyük şirketi konumunda olan Exxon’un piyasa değeri 2007’de 500 milyar doların üzerine çıkmıştı. Ancak son beş yılda şirket hisseleri yüzde 40 değer kaybederken şirket değerlemesi 178,5 milyar dolara kadar geriledi. 

Exxon’un yerine gelecek Salesforce’un hisseleri ise aynı sürede yüzde 220 yükselerek, piyasa değerini 187,5 milyar dolara çekti. 

Exxon’dan yapılan açıklamada “Söz konusu karar, yaptığımız işi ve stratejimizi destekleyen uzun dönemli dayanaklarımızı etkilemeyecek. Son yirmi yıldır portföyümüz en güçlü seviyede ve hedefimiz, dünyanın enerji ihtiyacını karşılayarak hissedar değeri yaratmak” ifadeleri kullanıldı. 

Exxon Mobil’in yanı sıra, kuruluşu 19’uncu yüzyılın ikinci yarısına dayanan dünyanın en büyük ilaç firması Pfizer da Dow Jones endeksinden çıkartılacak ve yerine bağımsız biyoteknoloji şirketlerinden Amgen’in hisseleri işlem görecek. 

Benzer şekilde havacılık, hava savunma, siber güvenlik başta olmak üzere birçok alanda teknoloji hizmeti veren 45 yıllık Raytheon Technologies’in yerine benzer sektörde 114 yıldır faaliyet gösteren Honeywell International, Dow Jones’a dahil olacak. 

Dow Jones endeksindeki söz konusu değişiklikler 31 Ağustos 2020’den itibaren geçerli olacak. 

10 yıl önce yüzde 10 üzerinde olan enerji payı yüzde 2,5’e geriledi. 

Uzmanlara göre Exxon’un Dow Jones’taki 92 yıllık hikâyesinin bitmesinin en önemli nedenlerinden biri son yıllarda petrol fiyatlarındaki düşüş ve temiz enerjiye yönelim ile enerji sektörüne ilginin düşmesi ve teknoloji şirketlerinin ise yıldızının giderek parlaması. 

S&P 500 endeksinde enerji şirketlerinin payı beş yıl önceki yüzde 6,84 seviyesinden yüzde 2,5’e gerilemiş durumda. Söz konusu oran, 10 yıl önce yüzde 10,89’du. 

Teknolojinin payı ise 2010’daki yüzde 18,48 seviyesinden yüzde 28,17’e çıktı 

ABD’li finansal hizmetler şirketi Edward Jones’un kıdemli analisti Jennifer Rowland’ın CNBC’ye yaptığı açıklamaya göre Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet ve Facebook’u kapsayan beş teknoloji şirketinin değeri, ABD’nin tüm enerji sektörü değerinin üzerine çıkmış durumda. 

Rowland’a göre bu durum, enerji sektörünün son yıllarda ne kadar düştüğünü gösteren, aydınlatıcı bir sembol. 

Raymond James Enerji Grubu Direktörü Pavel Molchanov ise müşterilerle paylaştığı notta Exxon Mobil’in Dow Jones’tan çıkarılmasını, “petrol ve doğal gaz ile bağlantılı herhangi bir kuruma yatırımcının negatif algısı” diyerek değerlendirdi. Exxon’un hisseleri salı günü yüzde 3 değer kaybetti. 

Molchanov, “Bu durum, petrol fiyatlarının salgınla birlikte daha fazla düşmesi, petrol talebinin eninde sonunda en üst sınırı göreceği inancı ve fosil yakıtlara karşı duruşun güçlenmesinin bir kombinasyonu” dedi. 



Independent Türkçe, CNBC

DAHA FAZLA HABER OKU