Kariye Camisi ibadete açıldı

Kariye'nin Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlanarak ibadete açılma kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer aldı

Fotoğraf: Twitter

İstanbul'un Fatih ilçesindeki Kariye Camisi'nin ibadete açılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayınlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla, 29 Ağustos 1945 tarihli ve 3/3054 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının Fatih ilçesindeki Kariye Camisi'nin müze ve müze deposu olarak kullanılmak üzere Milli Eğitim Bakanlığına tahsis edilmesine ilişkin kısmi, Danıştay Onuncu Dairesinin 11 Kasım 2019 tarihli kararıyla iptal edildiğinden, Kariye Camisi yönetiminin 22 Haziran 1965 tarihli ve 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 35'inci maddesi gereğince Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına karar verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tarihi yapı 434 yıl cami olarak kaldı

Kariye Müzesi, İstanbul’un en eski tarihi eserlerinden biri. 534 yılında manastır olarak inşa edilen yapı, İstanbul'un fethinin ardından 1511 yılında tıpkı Ayasofya gibi camiye çevrildi. 434 yıl cami olarak kullanılan Kariye, 1945 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla müze yapıldı. Danıştay, 2019'da davayı karara bağlamış ve yapının müzeye çevrilmesine yol açan Bakanlar Kurulu kararının hukuka aykırı olduğunu hüküm altına almıştı.

Erbaş ziyaret etmişti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, geçen günlerde Kariye’ye gitmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU