Irak Başbakanı Kazımi’den IŞİD açıklaması: Mücadelede ABD'nin yardımına ihtiyacımız var

Kazımi, Irak'ın IŞİD ile mücadelede hala ABD'nin yardımına ihtiyacı olduğunu kaydetti

Fotoğraf: AA

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, ülkesinin IŞİD tehdidine karşı hala ABD'nin yardımına ihtiyacı olduğunu belirterek, "Halihazırda doğrudan ve askeri destek gerektirmeyen kademelerde iş birliği ve yardıma ihtiyacımız olacak" dedi.

Kazımi, AP'ye verdiği röportajda, ABD Başkanı Donald Trump ile bu hafta Washington'da gerçekleştirmesi beklenen görüşme öncesinde değerlendirmelerde bulundu.

Irak Başbakanı, hükümetin güvenlik sektörüne ilişkin reformlar gerçekleştirme konusunda kararlı olduğunu vurguladı.

“Postacı rolü oynamıyoruz”

Kazımi, geçen ay ziyaret ettiği Tahran'dan ABD'ye herhangi bir mesaj getirip getirmeyeceği sorusuna ilişkin olarak ise "Irak'ta postacı rolü oynamıyoruz" ifadesini kullandı.

Irak'ın IŞİD ile mücadelede hala ABD'nin yardımına ihtiyacı olduğunu kaydeden Irak Başbakanı, "Halihazırda doğrudan ve askeri destek gerektirmeyen kademelerde iş birliği ve yardıma ihtiyacımız olacak" dedi.

Kazımi, bu iş birliğinin, eğitim ve silah desteği dahil olmak üzere terörizm tehdidinin değişen doğasını yansıtacağını söyledi.

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Kenneth F. McKenzie, eylül ayından itibaren Irak ile Suriye’deki askerlerin sayısının azaltılacağını belirterek askerleri çekme konusunda henüz talimat verilmediğini açıklamıştı. 

Irak’taki ABD askerlerinin görevi IŞİD ile mücadelede Irak askerlerine yardımcı olmak ve İran’ın ülkedeki egemenliğini durdurmak olduğunu vurgulayan Kenneth, Irak’taki askerlerinin sayısına ilişkin ise bilgi vermemişti.

Ancak bazı kaynaklar, Irak ile başlatılan görüşmelerin ardından Irak’taki asker sayısının yaklaşık 3 bin 500’e düşürüleceğini belirtmişti.

 

Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU