Okyanuslardaki plastik atıklar 1990’lardan beri önemli oranda arttı

Araştırmacılar 1965’ten kalma plastik atıklara rastlıyor

Fotoğraf: Guy Baker

Okyanuslardaki plastik çöplerin 1990’lardan bu yana önemli oranda arttığını ortaya koyan yeni bir araştırma yayımlandı.

İngiltere’deki Plymouth Üniversitesi’nden bilim insanları, 1957’den beri okyanuslarda 6,5 milyon deniz mili (12 milyon kilometre) boyunca toplanan verileri değerlendirdi.

Araştırmacılar, okyanusta bulunan plastik maddelerin 1957’den 2016’ya kadar “kayda değer oranda arttığı” sonucuna ulaştı.

Okyanuslardan toplanan plastikler arasında poşetler, halatlar ve balıkçı ağları gibi nesneler bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İrlanda’nın kuzeybatı kıyılarından 1965’te çıkarılan bir çanta, araştırmacıların bulduğu en eski plastik parça olarak dikkati çekiyor.

Bilim insanları, plankton toplayan ve okyanusu araştıran özel cihaz Sürekli Plankton Kaydedici’yi (CPR) kullandı. CPR, 1931’den beri feribot ve konteyner gemisi gibi deniz taşıtlarının arkasına takılıyor.

Asıl amacı plankton toplamak olan cihaza onlarca yıldır makroplastiklerin ve mikroplastiklerin aralarında olduğu çöpler takılmaya başladı.

Mikroplastikler uzunluğu 5 milimetrenin altında çevreyi kirleten plastik parçacıklar, makroplastikler ise 2 milimetreden büyük plastik nesneler şeklinde sınıflandırılıyor.

Nature adlı bilimsel yayında yer alan bulgulara göre, okyanustaki makroplastik miktarında 1990’lardan beri kayda değer bir artış görüldü.  

Araştırmacılar cihaza takılan makroplastiklerin 2009-2011 yıllarında “zirve" yaptığının altını çizdi.

Bilim insanları ayrıca 2000’den itibaren denizlerden daha az plastik torba çıktığına dair kanıtların bulunduğunu kaydetti.

Araştırmanın başyazarı Clare Ostle, şu ifadeleri kullandı:

“Bu çalışmayı eşsiz yapan, 1990’lı yıllardan beri okyanuslarda görülen plastik miktarındaki artışı gösterebiliyor olmamız. Sürekli Plankton Kaydedici araştırma verileri, uzun süreli araştırmaların sürdürülmesinin ve onların geriye dönük analizler için çok yararlı olduğunun önemini vurguluyor.”

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU