Vanilya, kahve ve nane kokuları solumak sigara isteğini azaltıyor

Koku terapisi, nikotin yerine koyma tedavisinin (NYKT) ve diğer terapilerin başarısını artırmaya yardımcı olabilir

Kahve, nane ve limon, sigara kokusunu bastırmakta kullanılan besinler arasında

Bilim insanları nane, vanilya ve çikolata gibi bazı kokulardan derin bir nefes almanın sigara isteğini azaltmaya yardımcı olabileceğini söyledi. Buna göre, söz konusu kokular sigarayı bırakmak isteyenlerin başarı oranını artırabilir.

Sigarayı bırakmaya çalışan tiryakilerin düşük başarı oranlarına çözüm bulmayı deneyen ABD’li araştırmacılar, aromaterapinin (koku terapisi) bağımlıların sigara kokusu aldığında ortaya çıkan sigara içme isteğini bastırdığını gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pittsburgh Üniversitesi’ndeki araştırma ekibi, sigarayı bırakmaya çalışan 232 bağımlıya koklaması için çeşitli aromalar içeren kaplar verdi. Sevdikleri kokuları seçmesine izin verilen bağımlıların, sigara isteğinde yüzde 23’lük düşüş tespit edildi.

Koklaması için boş kap ya da tütün verilen kişilerin sigara içme isteğindeki azalmaysa yüzde 14’te kaldı. Bulgulara göre koku terapisi, nikotin yerine koyma tedavisinin (NYKT) ve diğer terapilerin başarısını artırmaya yardımcı olabilir.

Abnormal Psychology adlı akademik yayınında yer verilen araştırmanın başyazarı Dr. Michael Sayette, “ Nikotin yerine koyma tedavisi gören bağımlılar bile yeniden başlayabiliyor” dedi.

Sayette konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Bırakmak isteyen ama başaramayan milyonlara yardım edecek yeni girişimlere ihtiyaç var. Hoş kokular, sigara içme rutinlerini sekteye uğratmak ve krizleri azaltmak için farklı ve yeni bir yöntem öneriyor. Sonuçlar umut verici.”

Dr. Sayette ve meslektaşlarına göre, son yıllardaki kapsamlı halk sağlığı çalışmalarıyla sigara içenlerin sayısı azalmakla birlikte, İngiltere’deki yetişkinlerin yüzde 15’i hala sigara içiyor. Bırakmayı deneyenlerin de yaklaşık yarısı, 14 gün içinde yeniden içmeye başlıyor.

Nikotin bandı, elektronik sigara gibi yardımcı yöntemlere başvurmadan bırakanlarınsa yalnızca yüzde 4’ü bir yılın ardından başarıya ulaşıyor.


 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren:  Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU