Türkiye’deki yerleşikler için bir yılda 10 katına çıkan döviz alım-satım vergisi, yabancı kuruluşlar için sıfırlandı

2008’de yürürlükten kaldırıldıktan sonra 2019’da yeniden getirilen, bir yıl içerisinde binde 1’den yüzde 1’e çıkarılan kambiyo vergisi, yurt dışında finansal kuruluş faaliyeti kabul edilenlerden en az birini yapanlar için sıfıra indirildi

Fotoğraf: AFP

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı’na göre yurt dışında yerleşik finansal kuruluşlar, “döviz-alım satım işlemi” olarak da bilinen kambiyo işlemlerinden alınan Banka Sigorta ve Muamele Vergisi (BSMV) oranı sıfıra indirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1998’de getirilen ancak 2008’de yürürlükten kaldırılan kambiyo vergisi (BSMBV), Resmi Gazete’nin 15 Mayıs 2019 tarihli sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla geri gelmişti.

Kambiyo muamelelerinde satış tutarı üzerinden binde 1 vergi alınmasına karar kılınmış, yani, döviz almak isteyen biri vergi ödeme zorunluluğu gelmişti. 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), gerçek ve tüzel kişilerin günlük 100 gram ve üzerinde altın alım işlemlerinde, altının ilgilinin hesabına aktarılmasının ve/veya kullanıma açılmasının bir iş günü valörlü olarak gerçekleştirilmesine 21 Mayıs’ta karar vermişti. 

Reuters’ta bir gün sonra yayınlanan ve bankacılık kaynaklarına dayandırılan habere göre Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan 21 Mayıs'ta bankalara gönderilen yazıda, vadesiz veya yatırım hesabından yapılan altın ve gümüşün de aralarında bulunduğu kıymetli maden alımlarının artık kambiyo işlemi kapsamına alınacağı belirtilmişti. Söz konusu vergi altın alım-satım işlemlerinde binde 2 oranında belirlenmişti.

24 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yeni bir karar yayımlanmış, döviz ve altının kambiyo işlemlerindeki BSMV oranı binde 2'den yüzde 1'e artırılmıştı. Böylelikle:

- Banka, yetkili müessese (döviz büroları) ve diğer finansal kuruluşlar tarafından satılan dolar, euro ve benzeri yabancı paralar ile

- Bankalarda açılan altın mevduat ya da yatırım hesapları için fiziki olmayan altın satış tutarı üzerinden alınan kambiyo işlem vergisi artmış oldu. 

Hangi alanlarda kambiyo vergisi yok?

- Bankalar ile yetkili müesseselerin kendi aralarında veya birbirlerine yaptıkları kambiyo satışları,

- Hazine ve Maliye Bakanlığına yapılan kambiyo satışları,

- Döviz kredisinin ödenmesine yönelik olarak, döviz kredisi kullanılan ya da kullanımına aracılık eden banka tarafından kredi borçlusuna yapılan kambiyo satışları,

- Sanayi sicil belgesini haiz işletmelere yapılan kambiyo satışları,

- İhracatçı Birliklerine üye olan ihracatçılara yapılan kambiyo satışları.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU