Bakan Çavuşoğlu Trablus'ta konuştu: Libya'da sorun çözülmüş değil, Hafter her an saldırabilir

Dşişleri Bakanı, Beyrut'ta meydana gelen patlamada 1'i ağır 8 Türk'ün yaralandığını açıkladı

Fotoğraf: AA

Libya'da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptığı durum değerlendirmesinde, "Libya'da sorun çözülmüş değil. Karmaşık bir durum var. Hafter her an Trablus'a saldırabilir. Bu saldırıların bir menzili var. Cufra ve Sirte bu menzilin içine giriyor" dedi.

Çalışma ziyareti kapsamında Libya'da bulunan Çavuşoğlu, Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac'la görüştü. Trablus'taki Başkanlık Konseyi binasında gerçekleşen görüşmeye, Çavuşoğlu'nun Maltalı mevkidaşı Evarist Bartolo da katıldı. 

AB'ye Libya çağrıs

Yaptığı görüşmeyi değerlendiren Bakan Çavuşoğlu, "Siyasi süreç ve askeri konuları ele aldık. AB'nin Libya konusunda daha çok destek vermesi gerekiyor" dedi.

"Gelecek hafta bir heyet Türkiye'ye gelecek"

Çavuşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü;

"Sahada bir sukunet var. Halk hizmet bekliyor. Ulusal mutabakat hükümetinin kontrolü altında yaşayan halkın beklentileri var. Temel hizmetlerin verilmesi lazım

Geçmişte firmalarımızın çalışmaları var, alacakları var. Firmalarımızın teminat mektupları var. Bunları da bir komisyon halinde görüşülüyor. Gelecek hafta bir heyet Türkiye'ye gelecek. Bunları da ele alıyoruz"

Hafter her an saldırabilir

Libya'da sorun çözülmüş değil. Karmaşık bir durum var" diyen Çavuşoğlu, Tobruk merkezli Libya Ulusal Ordusu lideri Halife Hafter'in her an Trablus'a saldırabileceğini söyledi.

Bakan, "Bu saldırıların bir menzili var. Cufra ve Sirte bu menzilin içine giriyor" ifadelerini kullandı.

"Hafter ve destekçileri hazırlık yaparken, Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin meşru endişelerini de herkesin anlaması gerekiyor" diyen Çavuşoğlu, "Buraların Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne verilmesi gündemde" şeklinde konuştu.

"Beyrut'ta 1'i ağır 8 vatandaşımız yaralandı"

Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki patlamayı "Maalesef büyük bir felaket" sözleriyle yorumlayan Çavuşoğlu, 1'i ağır 8 Türk'ün patlamada yaralandığını açıkladı.

Bakan, "7 tanesi ayakta tedavi oldu. Ama 1 tanesi maalesef dışarı çıkmaya çalışırken kafasına cisimler vuruyor. Bu cisimlerden dolayı da beyin sarsıntısı geçirdi. İlk ameliyatını oldu, ikinci ameliyat da olabilir. Biz Türkiye'ye getirmek istedik. Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere takip ediyoruz" açıklamasını yaptı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU