İslam alemi Kovid-19 salgını gölgesindeki ikinci bayramını kutluyor

Bu bayram da koronavirüs salgını gölgesinde kutlanıyor. Dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar, tedbir altında bir araya geldi

İslam aleminin en önemli günlerinden biri olan Kurban Bayramı, koronavirüs salgınının gölgesinde idrak ediliyor. 

Kurban Bayramı ile son bulan hac ibadetinin en önemli duraklarından biri olan Arafat vakfesi dün tamamlandı.

Akşam saatlerinde Müzdelife'de vakfeye duran Müslümanlar şeytan taşladı. 

Şeytan taşlamak için kullanılan taşlar görevliler tarafından dezenfekte edildi.
 

AW079921_02.jpg
Fotoğraf: İHA


Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle bu yıl hac ibadetini sadece ülkede yaşayanlarla sınırlı tutacağını, yurt dışından hacı adayı kabul etmeyeceğini duyurmuştu.

Yurt dışından hacı adayı kabul edilmemesi nedeniyle daha önce yaklaşık 2,5 milyonu bulan hacıların sayısının bu yıl 10 bin kişiyle sınırlı kaldı.

Gece Mescid-i Aksa’da kaldılar

Mescid-i Aksa’ya gelen Filistinlilerin maske takmaya özen gösterdiği görüldü.

Arife günü yatsı namazından itibaren Mescid-i Aksa'ya gelen Filistinlilerin sayısı sabah namazında binlere ulaştı. 

Ayrıca işgal altındaki Doğu Kudüs'ün uzak mahalleleri ile İsrail'e bağlı Filistin kentlerinden Mescid-i Aksa'ya gelmek isteyen Filistinli Müslümanlar da Harem-i Şerif'in içinde bulunduğu Eski Şehir bölgesine çıkan yollarda araçlarıyla uzun kuyruklar oluşturdu.

İsrail ablukası altında yaşayan Gazze’deki Müslümanlar ise Filistin Camisi’nde bir araya geldi.

Geleneksel Filistin kıyafetleriyle farklı yaşlardan çocuklar ile kadınların da akın ettiği bayram namazında hutbeyi Hamas'ın Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayye okudu.

Hutbede birlik mesajı veren Hayye, "Filistin halkı, sözde Orta Doğu barış planı ve İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'nın büyük bölümlerini ilhak etme planıyla mücadelede birlik halinde" ifadelerini kullandı.

El-Halil'de kısıtlama

İsrailli güvenlik güçleri ise işgal altında tuttukları Batı Şeria’da bulunan El-Halil kentindeki Harem-i İbrahim Camisi’ne girişleri kısıtladı.

El-Halil Belediye Başkanı Teysir Ebu Suneyne, İsrail güçlerinin Filistinlilerin Harem-i İbrahim’e ulaşımını engellediği ve sınırlı sayıdaki cemaatin namaz kılmasına izin verdiğini söyledi.

El-Halilliler bayram namazını Dura Stadyum'unda kıldı.

Sudan’daki Müslümanlar da bayram namazını Kovid-19 salgını tedbirleri altında kıldı. Başkent Hartum’daki El-Hadari Meydanı’nda toplanan çok sayıda Müslüman burada birlikte namaz kıldı.

Tunus’ta "Bayram alayı" yasaklandı

Tunus'taki bayram namazının önemli noktalarından biri başkentteki Zeytune Camisi'ydi.

Yüzlerce Tunuslu Kovid-19 önlemleri kapsamında belirlenen sosyal mesafe kuralına uygun şekilde namazlarını eda etti. 

Önlemler kapsamında maske de kullanan Tunuslular, namaz sırasında kişisel seccadelerini getirdi, namaz alanına girişlerde ellerini dezenfektanla sterilize etti. Tunus makamları, salgın kapsamında alınan tedbirleri gevşetmesine rağmen bazı ritüellerin yapılmasını yasaklamıştı.

"Bayram alayı" olarak bilinen, halkın evlerinden çıkıp hep birlikte dualarla Zeytune Camisi'ne yürüdükleri geleneksel ritüelin bu sene yapılmaması uyarısında bulunulmuştu.

Tunus'ta Kovid-19 tedbirleri kapsamında yaklaşık 3 aydır ibadete kapatılan camiler 5 Haziran'da yeniden açılmıştı. 

 

tunus.jpg
Fotoğraf: AA

 

Suriye’de bu bayram da acı dolu 

İç savaşın sürdüğü Suriye'de saldırılardan kaçarak İdlib-Türkiye sınır hattındaki arazilere sığınan yüz binlerce sivil, bayram buruk girdi.

Siviller, bayram namazının ardından kaybettikleri akrabalarını mezarlıklarda ziyaret etti. Mülteci kampında yaşayan yüzbinlerce sivilden biri olan Ebu Ali, "Bayramlar eskisi gibi değil. Herkeste bir acı var. Bugün herkes farklı yerde. Suriye genelinde acı görmeyen ev kalmadı. İnsanlar, kardeşini, arkadaşını, oğlunu kaybetti. Hüzün her eve girdi" dedi.

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'da namaz kılınmadı

Azerbaycan'da karantina tedbirleri nedeniyle bayram namazı kılınamadı, geleneksel hayvan pazarları açılmadı. Tarım Bakanlığı bir site oluşturarak vatandaşlara internet üzerinde kurbanlık hayvan alma fırsatı sundu. Kurbanlıkları internet üzerinden alanlar, kesimlerini bakanlığın belirlediği alanlarda salgın dönemi kurallarına uygun şekilde gerçekleştirdi. 

Kazakistan'da da bayram namazı kılınmadı, cami avlularında spor müsabakaları yapılmadı.Hayvan pazarları ve kurban kesim yerlerinin kapalı olduğu ülkede, büyükşehirlere büyükbaş ve küçükbaş hayvan girişi sınırlandırıldı.

Kırgızistan'da da bayram namazı kılınmadı fakat halkın kurban alım, satım ve kesimine izin verildi. 

Kovid-19'la ilgili durumun kötüleşmesi nedeniyle camilerin geçici kapatıldığı Özbekistan'da bayram namazı kılınmadı. Son dönemde ülkede günlük vaka sayısının belirgin ölçüde artması nedeniyle kapatılan hayvan pazarları şehir dışına taşındı. Ülkede bayram günlerinde araçların hareketi geçici yasaklandı, halka gereksiz yere sokağa çıkmamaları önerildi.

Afrika'da sıkı önlemler

Nijerya'da, Müslümanlar maske takarak camilerin bahçesinde namazlarını eda etti. Girişlerde uzun kuyruklar oluşurken namaza gelen kişilerin sırasıyla ateşi ölçüldü. 

Maskesi olmayanlar cami alanına alınmadı. Namaz sonrası Nijerya ve İslam dünyası için dua eden cemaat bayramlaşarak dağıldı.

Gana'da  bu yılki kurban bayram namazını mahalle camilerinde kılınması kararı alındı. Namazdan önce camiler dezenfekte edildi ve namaza gelenlere maske dağıtıldı.
 

afrika.jpg
Fotoğraf: AA

 

Afganistan'da önlem yoktu

Kovid-19 vaka sayısının gün geçtikçe arttığı Afganistan’da halk, sabah erken saatlerde başta başkent Kabil olmak üzere, pek çok bölgede camilere akın etti. Kuzeydeki Mezar-ı Şerif kentindeki Ravza-i Şerif Camisi'ne gelenlerin sosyal mesafe kuralına uymadıkları ve çoğunlukla maskesiz oldukları gözlendi. Her sene geleneksel olarak bayram namazına katılarak halka hitap eden yerel yöneticiler ise Kovid-19 nedeniyle bayram namazına gelmedi.

 

Independent Türkçe, İHA, AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU