Lübnan'daki ekonomik kriz ciddi boyutlara ulaşıyor: "Yıl sonunda çocukların açlıktan ölüşüne şahit olabiliriz"

Rapor, ailelerin temel gıda, elektrik, yakıt, sağlık malzemeleri ve su ihtiyaçlarını karşılayamadığını söylüyor

Fotoğraf: Reuters

Uluslararası Çocukları Koruyun Örgütü (Save The Children), Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta milyonlarca insanın yiyecek için yeterli paraya sahip olmadığını açıkladı.

Örgüt, çocukların yarısından fazlasının ekonomik kriz nedeniyle açlıktan ölümle burun buruna kalabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Çocukları Koruyun Örgütü, Beyrut'ta 564 bini çocuk 910 bin nüfusun günlük temel ihtiyaçlarını satın almak için gerekli paraya sahip olmadığını söyledi.

"Çocukların açlıktan ölüşüne şahit olacağız"

Ajansa konuşan örgütün Beyrut sorumlusu Cad Sakar, "Çocukların bu yılın sonuna doğru açlıktan ölüşüne şahit olacağız" açıklamasında bulundu.

Sakar, "Kriz, Lübnanlı ailelerin yanısıra, Filistinli ve Suriyeli mültecileri de çok kötü etkileyecek" şeklinde konuştu.

 

Rapora göre çöküntüye uğrayan Lübnan ekonomisi, Beyrut'ta yarım milyondan fazla çocuğu yaşam mücadelesi veya açlıktan ölüme sürüklüyor.

Rapor, ailelerin temel gıda, elektrik, yakıt, sağlık malzemeleri ve su ihtiyaçlarını karşılayamadığını söylüyor.

Lübnan, yakın tarihinin en kötü ekonomik krizine şahit oluyor. Özellikle Lübnan Lira'sının satın alma gücünün dolara karşı yüzde 80 değer kaybetmesi krizin başlıca nedenlerinden biri.

Lübnan, yaklaşık bir milyonu Birleşmiş Milletler'e kayıtlı 1,5 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor.

Hükümet ayrıca Lübnan'da 147 binden fazla Filistinli mültecinin yaşadığını tahmin ederken, resmi olmayan tahminler sayısı 500 bin olarak gösteriyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU