Merkez Bankası yıl sonu enflasyon hedefini yükseltti; Başkan Uysal’dan “parasal sıkılaştırma” açıklaması geldi

Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon hedefini yüzde 7,4’ten yüzde 8,9’a çektiğini açıklayan Başkan Murat Uysal, “Parasal sıkılaştırma konusunda normalleşme sürecinin seyrine bağlı olarak karar alacağız”

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal/ Fotoğraf: AA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2020 yılının üçüncü enflasyon raporunu açıkladı. 

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın basın mensuplarıyla paylaştığı rapora göre nisanda açıklanan yüzde 7,4’lük 2020 yıl sonu enflasyon tahmini, yüzde 8,9’a çekildi. 

Uysal’ın açıklamasında enflasyon tahminini yukarı çeken etkenler şöyle sıralandı:
 

Bir önceki rapor dönemine göre uluslararası ham petrol fiyatlarındaki toparlanmaya bağlı yukarı yönlü güncelleme, tüketici enflasyonu tahminini 0,5 puan yükseltirken; 2020 yıl sonu gıda enflasyonu varsayımındaki artış enflasyon tahminine 0,2 puan yukarı yönlü etki yaptı.

Çıktı açığında yapılan yukarı yönlü güncelleme ise enflasyon tahminini 0,3 puan yukarı çekti. 

Diğer taraftan, salgına bağlı tedbirlerle kısa vadede etkili olan arz yönlü unsurlara bağlı olarak birim maliyet artışlarının yıl sonu enflasyon tahminine etkisini 0,2 puan olarak hesapladık. 

Ayrıca, yılın ikinci çeyreğindeki tahmin sapması ve enflasyonun ana eğilimindeki yükselişin yıl sonu enflasyon tahminine 0,3 puan katkıda bulunacağını değerlendiriyoruz.


Merkez Bankası’nın 2021 yılı enflasyon tahmini ise yüzde 5,4’ten yüzde 6,2’ye güncellendi. 

Murat Uysal’ın açıklamasına göre Nisan Enflasyon Raporu’nda yüzde 9,5 olarak belirlenen 2020 yılı gıda enflasyonu tahmini, yüzde 10,5’e; 2021 yılına ilişkin gıda enflasyonu tahminini de yüzde 7’den yüzde 8’e çekildi.

"Kredi büyümesinin iç ve dış dengeye yansımaları yakından takip edilmeli" 

Salgının ekonomik etkileriyle mücadele kapsamında üç bankası tarafından başlatılan düşük faizli kredi kampanyasına da değinen Murat Uysal, ticari kredilerdeki artışın son dönemde bir miktar ivme keybettiğini ancak hâlâ güçlü seyrettiğini söyledi. 

Uysal, “Öte yandan, konut ve taşıt kredileri için kamu bankalarınca sunulan kredi paketlerinin ve ertelenmiş talebin etkisiyle tüketici kredileri Mayıs sonrası dönemde belirgin bir ivme kazandı” dedi. 

Salgının seyri ile ilgili belirsizliklerin hâlâ yüksek olduğu bir ortamda “kredi büyümesi ve kompozisyonunun iç ve dış dengeye yansımalarının yakından takip edilmesi gerekmektedir” diyen Uysal şöyle devam etti: 
 

Ekonominin toparlanma sürecinde makro politika bileşiminin enflasyondaki düşüşün devamını sağlayacak ve cari dengeyi destekleyecek şekilde belirlenmesi, büyümenin sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde sürdürülebilmesi açısından kritik önem arz ediyor. 

Bu kapsamda, Mart ayından itibaren uygulamaya aldığımız destekleyici likidite adımlarını normalleşme sürecinin gelişimine bağlı olarak aşamalı bir şekilde gözden geçirebiliriz.


Uysal, “Enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığını tekrar vurgulamak isterim” diye konuştu. 

“Önümüzdeki dönemde de parasal duruşumuzu enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlemeye ve elimizdeki bütün araçları veri odaklı bir yaklaşımla finansal istikrar ve fiyat istikrarı amaçları doğrultusunda kullanmaya devam edeceğiz” diyen Murat Uysal,  “Likidite adımların yeniden gözden geçirilmesini parasal sıkılaştırma sinyali olarak mı değerlendirmek gerekiyor?" sorusuna şu yanıtı verdi:

Salgının başladığı dönemde çok hızlı ve koordineli bir tepki verdik. Bunu yaparken bir taraftan likidite adımlarımızı genişlettik, aynı zamanda maliyetleri ucuzlattık. Devlet iç borçlanma senedi piyasasının sağlıklı işlemesi için tahvil alımlarımızı bir miktar hızlandırmıştık.

Tüm bunlar finansal piyasaların sağlıklı işleyişine destek vermek, firmalara kredi mekanizmasının kesintisiz devamını sağlamak amaçlı adımlardı.

Normalleşme sürecinin seyrine bağlı olarak bu adımlar kademeli olarak gözden geçirilebilir.

Bu adımlar başlangıçta hedefli, ölçülü ve geçici adımlar olarak belirlenmişti. Şu an için henüz net bir zamanlama söylemek doğru olmaz. Şu an için çok hızlı hareket etmeyi gerektirecek bir durum yok.

Tüm gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Ekonominin ve finansal piyasaların ihtiyacı ölçüsünde adımlarımızı ve imkanlarımızı sağlayacağız.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU