Seçimin üzerinden 10 gün geçti... Kimler hangi gerekçeyle mazbatalarını alamadı?

İstanbul başta birçok merkezde mazbata krizi yaşanıyor. Mazbatalarını alamayanlar listesinde çoğunluğu HDP'nin adayları oluşturuyor. Bir de AK Partili aday hala mazbatasını alamadı. İşte gerekçeler...

Fotoğraf: AA

Türkiye 31 Mart’ta 30’u büyükşehir 81 il belediye başkanı, 922 ilçe belediye başkanı ve 32 bin 105 muhtar seçmek için sandık başına gitti.

Seçim süreci bitti, aradan 10 gün geçti. Mazbata mücadelesinin sürdüğü yerlerin başında İstanbul geliyor. Ekrem İmamoğlu’na mazbatasının verilmesi için yapılan son girişim CHP İstanbul il örgütünden geldi. Başkan Canan Kaftancıoğlu, İstanbul İl Seçim Kurulu’na İmamoğlu’na mazbata verilmesi için dilekçe verdi.

İstanbul bir yanda başka il ve ilçelerde de sandıktan oy fazlası ile çıkan ama mazbatasını hala almayan adaylar var.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mazbatalar neden verilmiyor?

Mazbatasını teslim alamayanların çoğu HDP’li belediyelerin adayları. Seçimlerde 63 il ve ilçede birinci parti olan HDP’li adaylardan henüz sadece 18’i mazbatasını alabildi.

HDP’li adaylardan, il belediyesi olarak sadece Kars ve Batman’da seçilenler mazbatalarını aldı. Geriye kalanların çoğu kayyum belediyeleri. Mazbataların verilmemesine gerekçe olarak da farklı itirazlar gösteriliyor.

HDP Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi ve Batman Milletvekili Mehmet Tiryaki, partisinin kazandığı birçok belediyede AK Parti'nin itirazları nedeniyle mazbataların verilmediğini söyledi:

"Birkaç nedenle itirazlar var, bazıları arada çok büyük oy farkı olduğu halde ilçeye itiraz etmişler, reddedilince il seçim kuruluna itiraz etmişler o da reddedilince YSK'ya başvurmuşlar. Böyle itirazlar sürüyorsa YSK diyor ki; itirazların soncu netleştikten sonra mazbataları verebiliriz diyor. İlk gerekçe bu. Bir diğeri de bazı ilçe seçim kuruluna yapılan başvurular var, 'Seçilen belediye başkanı KHK ile ihraç olmuş, o yüzden onlar belediye başkanı olamaz, belediye başkanlığını ondan alıp bana verin' şeklinde yapılan itirazlar var. Sayıları net olmamakla beraber yaklaşık yedi belediye için böylesi açıklamalar var"

Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyeleri dahil, seçilen birçok HDP'li belediye başkanı ise mazbatalarını halen alabilmiş değil. Bunlardan biri de Ahmet Türk.

Ahmet Türk seçimde 208 bin 854 oy aldı, AK Partili aday Mehmet Vejdi Kahraman ise 143 bin 060 oyda kaldı. Aradaki fark 65 bin 794. Mazbatanın verilmeme gerekçesi ise Ahmet Türk’ün daha önce KHK ile görevinden alınmasının gerekçe gösterilmesi. AK Parti, belediye başkanlığı mazbatasının kendi adaylarına verilmesini istedi. İl Seçim Kurulu, bu başvuruyu reddetti; ancak Türk’e mazbatasının verilip verilmemesi konusunda kararı YSK’ye bıraktı.

Diyarbakır’da da resmi olmayan sonuçlara göre, büyükşehir ve 4 ilçe belediye başkanlığını kazanan HDP’li eş başkanlar, İl Seçim Kurulu’na başvurarak, mazbatalarının verilmesini istedi. HDP'nin sandıktan birinci çıktığı halde mazbatası verilmeyen adayları arasında Van ve Siirt de var.

Samsun'da da mazbata krizi var

Samsun’da da mazbatanın verilmesi için Yüksek Seçim Kurulu’nun kararı bekleniyor. AK Parti’nin adayı Mustafa Demir’e sandıktan 379 bin 36 oy çıktı ama mazbatasını almadı. Mustafa Demir'in mazbatasını almama nedeni 168 bin 474 oy alan Bağımsız Aday Erhan Usta’nın itirazı. Usta'nın YSK'ya yaptığı itiraz sebebi ile Mustafa Demir mazbatasını alamadı. Usta, cumhur ittifakı için “olmazsa olmazımız değil” dediği için MHP’den ihraç edilmişti.

DAHA FAZLA HABER OKU