CHP Parti Meclisi (PM) üyesi İlhan Cihaner, partinin genel başkanlığına adaylığını açıkladı.
CHP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen Cihaner, partisinin bu hafta sonu yapılacak olan kurultayında genel başkanlığa aday olduğunu duyurdu.
Cihaner, parti içi mekanizmaların güçlendiği bir yapıya ihtiyaç duyduklarını ifade ederken “Bizler partimizin demokratik örgüt ve yönetim anlayışıyla, cumhuriyetin kazanımlarını sahiplenen çağdaş, sol bir siyasetle başarıya ulaşacağını düşünüyoruz. Bu anlayışla yola çıkarak, CHP Genel Başkanlığı'na aday oldum” dedi.
CHP Genel Başkanlığı’nın dünyayı değiştirebilecek bir konum olduğu görüşünü dile getiren, Cihaner, adaylık için gerekli desteğe sahip olduğunu ve son iki günde bunun daha da artacağını söyledi.
Bir soru üzerine Muharrem İnce ile de temasta olduklarını söyleyen Cihaner, "Kazanacağınızı düşünüyor musunuz?" sorusuna ise "İnandığımız için bu yola çıkıyoruz" dedi.
Kimler aday?
Daha önce de eski Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da aday adayı olacağını açıklamıştı. CHP’nin kurultay onur üyesi Prof. Dr. Tolga Yarman da bugün adaylığını ilan edecek. CHP’de genel başkan adaylığı için parti tüzüğüne göre delegelerin yüzde 5’i olan yaklaşık 70 delegenin imzası gerektiği için adaylar kurultay günü kesinleşecek.
İlhan Cihaner kimdir?
23 Şubat 1968 Kars doğumlu İlhan Cihaner ilköğretimini Kars’ta, ortaöğretimini ise Ankara’da tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi bölümünden mezun oldu. Daha sonra Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünde "İnsan Hakkı Olarak Bilgi Edinme Hakkı" konusundaki tezi ile yüksek lisansını tamamladı.
1994 yılında Cumhuriyet Savcılığı görevine başlayan Cihaner Reyhanlı, İdil ve Çamlıdere'de Cumhuriyet Savcısı olarak, Vezirköprü, Alaşehir'de Başsavcı olarak, Erzincan ve Adana'da ise Cumhuriyet Başsavcısı olarak görev yaptı.
2012 yılında yapılan CHP kurultayında parti meclisi üyesi seçilen Cihaner daha sonra 2015 yılında CHP'den İstanbul milletvekili seçildi.
1 Ekim 2012'de "Sol" gazetesinde “Çıngı” isimli köşesinde yazı yazan Cihaner gazete kapandıktan sonra Birgün gazetesinde yazmaya devam etti.
Makamına baskın ve ters kelepçeyle gözaltı
Erzurum’da dönemin özel yetkili savcısı Osman Şanal, yanında özel yetkili savcılar Mehmet Yazıcı ve Rasim Karakullukçu ile birlikte 16 Şubat 2010 tarihinde Erzincan’a gitmişti. Şanal ve Yazıcı, Başsavcı İlhan Cihaner’in makamında arama yaparken, Rasim Karakullukçu da Başsavcı Cihaner’in lojmanında aramalarını sürdürmüştü. Soruşturma kapsamında İlhan Cihaner'in evinde yapılan aramada kızının çizgi film CD'lerine dahi el konulmuştu.
İlhan Cihaner, 'Ergenekon terör örgütü üyesi olduğu’ iddiasıyla özel yetkili savcılar tarafından gözaltına alınmış daha sonra Erzurum’da çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.
Cihaner’in makamını basan ve ters kelepçe ile gözaltına alan savcılar daha sonra FETÖ’den yargılandı ve çeşitli cezalar aldı.
Şu an Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi olan Bülent Arınç olaydan sonra Cihaner'in makamının basılmadığını savunmuş ve şunları söylemişti:
O yer mahkeme içinde bir odaysa 'Burayı bastı' denmez. Türkiye'de en önemli televizyon kanallarından birisi (NTV) bunu bilerek istismar ediyor. 'Başsavcılık basıldı' diyor, 'Adliye basıldı' diyor. Tuh sana, böyle basılma olmaz. Bu çok terbiyesiz. Onun yapması gereken şudur: 'Başsavcının iş yerinde arama yaptı.' Ama Berduş dilinde nedir basmak? Ama bunlar darbe geleneğinden geldiği için hep basmaya alışmışlar. Ama kafaları basmıyor hala, Türkiye'de çok şeyler değişti.
Independent Türkçe