Cumhurbaşkanı Erdoğan: 5 babayiğit adamla yola çıktık, ölmek var dönmek yok

Yerli otomobil fabrikasının temel atma töreninde konuşan Erdoğan, "Yerli otomobilde herhangi bir aksilik olursa, elhamdülillah devletimizin hazinesi, maliyesi bu işi bitirmeye yeter" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bursa’nın Gemlik ilçesinde yerli otomobil fabrikasının temel atma töreninde açıklamalarda bulundu.

Türkiye için tarihi bir adım olduğunu ifade eden Erdoğan, Türkiye’nin otomobil girişimin sadece ülkede değil tüm dünyada ses getirdiğini vurguladı.

Otomobil projesine milletin büyük teveccüh gösterdiğini belirten Erdoğan, yerli otomobili eleştiren kişilere de tepki gösterdi.

Erdoğan, "Meyve veren ağaç taşlanırmış. 60 yıl sonra bile olsa Türkiye'nin böyle bir hamleye girişmesi, içimizdeki bazı çevrelerin de adeta kabusu haline geldi. Ülkemizin büyümesinden, güçlenmesinden, özgüvenin artmasından rahatsızlık duyanlar yoğun bir karalama kampanyası başlattılar" dedi.

Erdoğan şöyle devam etti:

Hayatlarında bir tek çivi bile çakmamış olanlar koro halinde iftira yarışına koyuldular. Menüsünden başlatma tuşuna kadar komik gerekçelerle projede açık aramaya çıktılar. Otomobilin kaputu da, farı da varmış manşetleriyle seviyelerini, cahilliklerini, aşağılık komplekslerini ortaya koydular. Hamdolsun projede hiçbir kusur bulamadık. Dalga geçmek niyetiyle attıkları manşetlerin hepsi atanların eline yüzüne bulaştı. 7'den 70'e 83 milyonun tamamı milletimizin her bir ferdi ülkemizin gücünü ve üretim kapasitesini temsil eden bu projeyi sahiplendi. Yıllardır içerden ve dışarıdan sabotajlara maruz kalmış bir hayalin gerçeğe dönüşmesi karşısında milyonlarca yürek yeniden heyecana kapıldı. Biz de bu beklentileri boşa çıkarmamamız için gece gündüz çalıştık, çabaladık.

Tüm dünyanın yatırımların durdurduğu veya askıya aldığı dönemde Türkiye’nin her alanda projelerine hız verdiğini vurgulayan Erdoğan, "Salgın döneminde hizmete aldığımız hastaneler, barajlar, sulama tesisleri, millet bahçeleri, ulaşım yatırımları, eser ve hizmet siyasetimizin yeni nişaneleri olarak ülkemizin dört bir yanında yükseldi" ifadelerini kullandı.
 

YERLİ1.jpg
Yerli otomobil girişiminin SUV modeli / Fotoğraf: AA


"Türkiye’nin hamleleri gizli bir elin müdahalesiyle hep engellenmiştir"

İnşaatına başlanacak fabrikanın, normal fabrika algısını değiştireceğinin altını çizen Erdoğan, "Milli otomobillerimizin üretim öncesi, sonrasına kadar ki tüm süreçleri buradan idare edeceğiz. Tüm otomobillerin arge ve tasarımı burada yapılacak seri üretime burada geçilecek. Test ve müşteri deneyim parkıyla fabrikamız doğrudan vatandaşımıza hizmet verecek. Çocuklar ve gençler yeni teknolojilerle burada tanışacak" dedi.

Erdoğan şöyle devam etti:

Unutmayalım başarıya giden yol çoğu zaman engellerle, mayınlarla, sabotajlarla hatta ihanetlerle doludur. Türkiye'nin bir asra yaklaşan kalkınma mücadelesinde bunların hepsi fazlasıyla yaşandı. Ülkemizin özellikle ekonomide, üretimde, sanayide, finansta, dış politika ve güvenlikte bağımsızlığını sağlamaya dönük tüm hamleleri gizli bir elin müdahalesiyle hep engellenmiştir. Nuri Demirağ uçak fabrikası, Nuri Dilligil'in fabrikası merhum Erbakan hocamızın gümüş motor projesi birileri tarafından hep engellenmiştir. Devrim otomobili girişimi basit sebeplerle rafa kaldırılmıştır. Rahmetli Erbakan hocamızın ifadesiyle Türkiye'nin şeftali yerine motor üretmek istemesi daima birileri tarafından engellenmiştir. Başaramayız, üretemeyiz, üretsek de satamayız diyen korku lobisi Türkiye'yi dışa bağımlı kılmak için her seferinde harekete geçmiştir.

"Bu yolda vurgun yemeyi göz aldık"

Yerli otomobil girişimi için sonuna kadar çalışacaklarını vurgulayan Erdoğan, "Denizin dibinden inci çıkarmak isteyen vurgun yemeyi göze almalıdır. Ülkemizin bekası, milletimizin huzuru için kefenimizi giyerek çıktığımız bu kutlu yola biz de vurgun yemeyi göze aldık ve alacağız" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Son 18 senede neleri başardıysak, sabotajlara, engelleme girişimlere, tehditlere rağmen başardık" dedi.
 

YERLİ2.jpg
Yerli otomobil girişiminin Sedan modeli / Fotoğraf: AA


"Projelerimiz CHP ve ortaklarının hedefi oluyor"

"Attığımız her adımda paradan para kazanmaya alışmış tufeylilerin, kaostan beslenen asalakların direnişiyle karşılaştık" diyen Erdoğan şunları kaydetti:

Vesayet odakları, bürokratik oligarşi ve idarei maslahatçı zihniyetle değil istemezükçü lobiyle mücadele ettik. Nuri Demirağ, Vecihi Hürkuş, Nuri Killigil gibi vatan millet aşıklarının projelerini sabote edenler bizim çalışmamıza da mani olmaya çalıştılar. İnsansız hava aracı, silahlı insansız hava araçlarımız halen CHP ve ortaklarının hedefi oluyor. İnsanımıza tepeden bakan, makarnacı, kömürcü diyen faşist zihniyetle çarpışarak bugünlere geldik. Son 18 yılda hem şeytan taşladık, hem de tavaf yaptık. Sorunların, sıkıntıların, eksikliklerin hepsinin karşısında geri adım atmadık. Umutsuzluğa kapılmadık.

"Yerli otomobili bitirmeye devletimizin hazinesi yeter"

Yerli otomobilin başarıyla bitirileceğine vurgu yapan Erdoğan, "Ne dedik? 5 tane yiğit adam. Şimdi biz 5 tane yiğit adamla yola çıktık.Bu işi bitireceğiz, ölmek var dönmek yok. Herhangi bir aksilik olursa, elhamdülillah devletimizin hazinesi, maliyesi bu işi bitirmeye yeter. Ve bunu böyle bitirin. CHP'nin takoz siyasetine rağmen sanayiden üretime, sağlıktan milli teknolojiye kadar her alanda buluşturduk" dedi.

Erdoğan ayrıca, "Fabrikayı 18 ayda tamamlamayıp, aracımızı 2022'nin son çeyreğinde banttan indirmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU