Rabia Naz'ın ölümüyle ilgili dosya kapatıldı, başsavcılık açıklama yaptı

Başsavcılık, Rabia Naz Vatan’ın evininin çatısından düşerek öldüğü kanaatine varıldığını, başka birinin kusuru tespit edilemeyen olay hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiğini bildirdi

Fotoğraf: AA

Giresun’un Eynesil ilçesinde 2018'de şüpheli şekilde hayatını kaybeden Rabia Naz Vatan’ın yaşamını yitirmesiyle ilgili soruşturmada başsavcılık kovuşturmaya yer olmadığı yönünde karar verdi.

Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan “Rabia Naz’ın düşmesine herhangi bir kişinin kasten ya da taksirle sebep olduğuna dair bir bulguya rastlanmamıştır. Tüm dosya kapsamından, Rabia Naz Vatan’ın evininin çatısından düşerek vefat ettiği kanaatine varılmış, başka birinin kusuru tespit edilemeyen olay hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiştir” denildi.

Savcılık: Geniş çaplı araştırma yapıldı

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhuriyet savcılığı, olayla ilgili bütün şüphe, iddia ve isnatların detaylı bir şekilde araştırıldığını; tüm bilgilerin toplandığını, delillerin araştırıldığını, ifade ve iddialar doğrultusunda telefon kayıtları, güvenlik kamerası görüntülerinin incelendiğini ve dört ayrı Adli Tıp Kurumu’nun görüşünün alındığını, olayın trafik kazası şeklinde gerçekleştiği yönünde kolluk kuvvetlerine ihbarda bulunulması üzerine de geniş çaplı araştırma yapıldığını bildirdi.

“Araç olay gününde Trabzon’daydı”

Cumhuriyet savcılığından baba Şaban Vatan’ın araç iddiası hakkında şu açıklama yapıldı:

Soruşturma devam ettiği sırada baba Şaban Vatan’ın Rabia Naz Vatan’a minivan türü bir araçla çarpıldığı, sonra kızının yaralı bir şekilde evlerinin aşağısında bulunan metruk bir binaya götürülerek kanlarının temizlendiği ve daha sonra evin önüne tekrar bırakıldığını iddia etmesi üzerine bu husus etraflıca araştırılmıştır. Bahsi geçen metruk binada kapsamlı bir araştırma yapılmış, bulunan kumaş parçaları ve eşyalar Adli Tıp Kurumu tarafından incelenmiş, Rabia Naz Vatan’a ait herhangi bir DNA’ya rastlanmamıştır. Yine ailenin iddiasında geçen minivan türü araç plakası, ilçe ve çevresindeki plaka tanıma sistemi (PTS) ile de araştırılmış olup aracın olay gününde Giresun’da değil, Trabzon’da bulunduğu tespit edilmiştir.

“Başkası tarafından çatıdan itildi” iddiası

Adli tıp kurumları tarafından paylaşılan düşmeye bağlı kırık oluştuğu yönünde görüşlere de yer verilen başsavcılık açıklamasında, “Rabia Naz Vatan’ın çatıdan düşmüş olduğu anlaşılmış ancak bir başkası tarafından düşürülmüş olma ihtimali göz ardı edilmemiştir” şunlar kaydedildi:

Ailenin bildirdiği veya Başsavcılığımızın tespit ettiği ya da ifadelerde geçen toplam 130 kişi tanık sıfatıyla dinlenmiştir.
33 şahsın HTS kayıtları incelenmiştir.  
3 şahıs hakkında iletişimin tespiti, dinlenmesi ve değerlendirilmesi tedbiri uygulanmıştır.
Olay günü Rabia’nın geçtiği tespit edilen güzergahtaki 8 işyerinin güvenlik kamera kayıtları incelenmiştir.  
Aralarında İstanbul Adli Tıp 3. Üst Kurulu ile 1. Adli Tıp İhtisas Kurulu’nun da bulunduğu çeşitli kurumlardan olay yeri incelemesi, DNA ve diğer örneklerin karşılaştırılması, otopsi raporu gibi konularda 29 ayrı görüş ve inceleme raporu alınmıştır.

“Kovuşturmaya yer yok”

Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan “Rabia Naz’ın düşmesine herhangi bir kişinin kasten ya da taksirle sebep olduğuna dair bir bulguya rastlanmamıştır” denilerek, “Tüm dosya kapsamından, Rabia Naz Vatan’ın evininin çatısından düşerek vefat ettiği kanaatine varılmış, başka birinin kusuru tespit edilemeyen olay hakkında 16.07.2020 tarihinde kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU