ABD’deki petrol ve gaz endüstrisinin üretim sektörü, önümüzdeki altı ila on iki ay içinde gerçekleşecek 200 bin iş kaybı da dahil olmak üzere çeşitli risklerle karşı karşıya bulunuyor.
Endüstrinin uzun vadede bir büzülmeyle karşı karşıya kalacağı görünüyor.
Bu tespitler, Kolorado Madencilik Okulu’na bağlı olan Kamu Politikaları Enstitüsü’nün sayfasında Brad Handler ve Morgan Bazilian tarafından yayınlanan bir araştırmada ortaya kondu.
Çalışma, 2015-2016 yıllarında yaşanan pazar çöküşünün etkilerine ve ABD petrol endüstrisinin son yıllardaki büyümesine dayanıyor.
Çalışmanın sonuçlarının önemi, petrol üretim endüstrisinin mevcut pazarın çökmesinden sonra ne ölçüde etkileneceğini göstermesinde yatıyor.
Araştırmaya göre korona salgını 2020 çöküşünün üzerine ağır bir ekonomik yük oldu.
Bu iki önemli gelişmenin, ABD ekonomisinin yanı sıra petrol ve gaz üretim endüstrisine bağımlı topluluklar üzerinde de etkileri olacaktır.
Endüstriyi olumsuz yönde etkileyecek başka faktörler de var. Çünkü petrol sektörü, toparlanmanın en yavaş olacağı ekonomik sektör olacak.
Uzun vadede bu sektörde yapılacak harcamalar ve istihdamlar azalacaktır.
Petrol endüstrisi tekrar canlandığında Amerikan endüstrisi ve bu endüstriyle yakından ilişkili bölgeler bir dizi zorlukla karşı karşıya kalacak.
Yüksek işsizlik oranları ve düşük petrol gelirleri bunların başında yer alıyor.
ABD’deki petrol ve gaz üretim endüstrisi, bir dizi eyaletin ekonomisine büyük ölçüde destek olmaktadır.
ABD Çalışma Bakanlığı İstatistik Dairesi’nin verilerine göre Ekim 2019'da sondaj ve mühendislik hizmetleri şirketlerindeki personel sayısı 464 bin kadardır.
Bu sayı, eyaletteki toplam işgücünün yaklaşık yüzde 5'i kadardır. Kuzey Dakota ve Wyoming de bu eyaletler arasında yer alıyor.
Öte taraftan ilgili eyaletlerin zararları, yerel vergiler ve masraflarla birlikte petrol ve doğal gaz sektörüne dair çeşitli vergileri de içerecektir.
Bilindiği üzere Teksas, petrol bakımından ABD’nin en büyük eyaletidir.
Federal hükümetin 2019 mali yılında Teksas petrol ve gaz üretim sektöründen aldığı toplam gelir 16,3 milyar dolara ulaştı.
Bu rakam, eyaletin petrol sektöründen elde ettiği toplam mali gelirin yaklaşık yüzde 7'sini oluşturmaktadır.
Alaska eyaletinden 2019 mali yılında kesilen petrol geliri yaklaşık 1,1 milyar dolardır. Bu rakam eyaletin mali gelirinin yaklaşık yüzde 70'ini oluşturmaktadır.
Federal hükümetin Kuzey Dakota’dan 2017 mali yılında kestiği petrol geliri ise eyalet gelirinin yaklaşık yüzde 45'ine denk gelen 5,1 milyar dolar tutarındadır.
2015-2016 döneminde yaşanan pazardaki bozulmalar tecrübesi merkeze alınarak yapılan araştırmalar, pazar çöküşünü takip eden toparlanma safhasında üretimin arttığını fakat istihdam sayısının daha önceki orana dönmediğini gösteriyor.
Bunun nedeni geliştirilmiş hidrolik delme ve kırma teknolojileridir.
Bu durum sektördeki insan gücünün azalmasına yol açıyor. Elde edilen veriler, Ocak 2019'da petrol ve gaz üretimi sektöründe çalışan işçi sayısının yaklaşık 487 bin 200 olduğunu gösteriyor.
Bu sayı, 2016 yılında petrol ve gaz üretimi sektöründe çalışanların sayısından yüzde 24 daha azdır.
Bazı üretim şirketleri, 2015-2016 döneminde piyasaların durgunlaşmasıyla birlikte karşılaştıkları mali zorluklar nedeniyle kapılarını kapattı.
Diğer bazı şirketler ise banka borçları nedeniyle faaliyetlerinde bir azaltmaya gittiler. Ayrıca korona salgını dolayısıyla getirilen sosyal mesafe kuralının olağan çalışma yöntemleri üzerinde ek etkileri oldu.
Petrol şirketlerinin 2021 mali yılına kadar bu olumsuz faktörlerden etkilenmeleri bekleniyor. 2020 yılının nisan ayının sonunda Teksas'ta yaklaşık 1,3 milyon vatandaş işten çıkarıldı.
Bu sayı, 2015-2016 döneminde işsiz kalanların sayısından daha fazladır. Bu, işçilerin işlerine dönmelerinin uzun süreceği anlamına geliyor.
Ayrıca araştırma, ABD petrol ve doğal gaz üretim sektöründeki işçi istihdamının çeşitli sebeplerle -hızlı bir şekilde- eski seviyesine dönemeyeceğini gösteriyor.
Fiyatların tekrar eskisi gibi olup olmayacağı ve gerekli fonun sağlanmasına ilişkin yaşanan zorluklar bu sebeplerden bazılarıdır.
Salgından kaynaklanan ekonomik sıkıntılar ve bazı şirketlerin birleşme girişimleri, iş gücünün azaltılacağı ve işe odaklanılacağı anlamına geliyor.
Bütün bunlar, küresel ekonomiyi ve elbette petrol şirketlerini etkileyen iki ekonomik darbeden sonra şirketlerin bütçelerini ve karlarını desteklemek için atmaları gereken adımlardır.
*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Independent Türkçe için çeviren: Adem İpekyüz
© The Independentturkish